15-16 травня у Швейцарії відбудеться перший «Саміт миру», ініційований Україною. На ньому будуть присутні десятки лідерів та представників країн з усього світу. Журналіст Коротко про  розбирав стартові позиції форуму.

Хто буде присутнім

На початку травня швейцарський уряд надіслав 160 запрошень потенційним учасникам. Місцева преса уточнювала, що їх одержали не лише держави, а й дві релігійні інституції — Святий Престол у Ватикані та Вселенський патріархат Константинополя. Останній підтвердив свою особисту участь у форумі. А ось Святий Престол обмежиться лише посланцем. Сам же Папа Римський Франциск поспілкувався з Володимиром Зеленським на саміті G7.

З представників світської влади до очікуваної групи президентів та прем’єр-міністрів в останній момент додався президент Аргентини Хав’єр Мілей. Він буквально «в останні хвилини» заявив про участь у вищевказаному саміті. Примітно, що таке рішення було ухвалене Хав’єром Мілеєм після того, як глава української держави Зеленський направив йому спеціальне послання із закликом взяти участь хоча б у церемонії відкриття саміту.

Єлисейський палац підтвердив участь французького президента. На саміті Париж розширить політичну та дипломатичну підтримку України. «Я буду у Швейцарії», — заявив Макрон на нещодавній пресконференції з українським президентом Володимиром Зеленським.

Німецький канцлер Олаф Шольц підтвердив свою участь ще місяць тому. Шольц обіцяв залишатися у тісному контакті та попрацювати над залученням інших лідерів. Він додав, що на саміті проводитиме кампанію серед представників Азії, Африки та Південної Америки, щоб дати зрозуміти РФ, що міжнародне право залишається пріоритетом і Росія має припинити свою загарбницьку війну.

Японський прем’єр відвідав саміт країн G7 та приїде на Глобальний саміт миру. За словами секретаря уряду Японії Есімаса Хаясі, на зустрічі G7 із запрошеним президентом Зеленським обговорять нову допомогу, включаючи використання відсотків за замороженими активами Росії та посилення санкцій. Після цього продовжаться контакти у Швейцарії.

Канадський прем’єр Джастін Трюдо анонсував участь у Глобальному саміті миру ще у травні. «Перший саміт миру для України відбудеться в червні, і Канада візьме в ньому участь. Я з нетерпінням чекаю на можливість приєднатися до інших світових лідерів для досягнення нашої спільної мети — справедливого і міцного миру для України», — повідомив він.

Байдена, Ердогана, Сі Цзіньпіна та Нарендри Моді на саміті не буде

А ось президент США Джо Байден не буде присутнім на «Саміті миру». США представлять віцепрезидент країни Камала Харріс та радник президента з національної безпеки Джейк Салліван.

Китай ще на етапі попередніх консультацій заявляв, що його представники братимуть участь у ньому лише тоді, коли за столом переговорів будуть представлені обидві сторони «конфлікту», як у Пекіні називають розв’язану Росією війну. Росії на саміті не буде — відповідно, і Китай своїх представників не надішле. На саміті також не буде лідерів Туреччини, Індії, Бразилії та інших великих світових країн.

З такими жорсткими заходами безпеки курорт ще ніколи не стикався. Фото: REUTERSЗ такими жорсткими заходами безпеки курорт ще ніколи не стикався. Фото: REUTERS

Що обговорюватимуть

Дискусії на «Саміті миру» триватимуть два дні, і очікується, що закінчаться вони ухваленням підсумкового комюніке, яке стосуватиметься трьох пунктів «української формули миру»: продовольчої безпеки, радіаційної та ядерної безпеки, а також гуманітарних питань — звільнення всіх полонених і депортованих, у тому числі українських дітей.

BBC повідомляє, що ці рішення будуть доведені до Росії за допомогою країн-посередників, які проводитимуть «медіацію між Росією та Україною» за схемою, яка в минулому спрацювала під час переговорів щодо створення «зернового коридору».

Про мир – ні слова

Учасникам Глобального саміту миру буде запропоновано спільну заяву, в якій не буде заклику до виведення російських військ з України. За словами дипломатичних джерел, вимоги України про виведення російських військ та інші положення не включили до проєкту заяви «з урахуванням позицій деяких азіатських і близькосхідних країн з економікою, що швидко зростає, і які підтримують зв’язки з Росією».

Ще на етапі підготовки нинішнього саміту стало зрозуміло, що деякі країни, які насамперед представляють Глобальний Південь, навідріз відмовляються обговорювати або підтримувати «проблемні» пункти «української формули миру» на кшталт виведення з території України російських військ або створення трибуналу для покарання військових злочинців.

Заходи безпеки

Швейцарська армія почала забезпечувати безпеку у проведенні Глобального саміту миру у Швейцарії на гірському курорті Бюргеншток поряд із містом Люцерн.

До чотирьох тисяч військовослужбовців збройних сил країни допомагатимуть у виконанні різноманітних завдань, які включають охорону об’єктів, спостереження, підтримку командування та логістику.

Влада також посилює заходи щодо забезпечення захисту повітряного простору. На прохання кантону Нідвальден уряд запровадив обмеження повітряного простору.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статья​Прорив Ле Пен у Франції та гра Макрона: чи варто боятися Україні
Следующая статьяВідмовитись від українців та чекати мігрантів? Яке майбутнє може чекати на Україну