Країна-«сусідка», де можна відпочити і на морі, і серед гірських краєвидів. Від України до Польщі — рукою подати, відносно легко доїхати у будь-яке тамтешнє містечко, ще й по кишені такий відпочинок не вдарить. Про те, де у Польщі є пляж, як у Дубаї, куди їхати за дешевими морепродуктами, а також про те, де відпочити в горах, – у матеріалі Коротко про.

Про море

Цьогорічні ціни на закордонний морський відпочинок дійсно лякають. Зараз 7 днів у більш-менш пристойному готелі з 3 зірками коштують, як відпустка у 5-зірковому до війни. Та й до тієї Туреччини чи Єгипту ще доїхати треба автобусом — потягом — літаком впродовж доби.

Та все ж є можливість відпочити за кордоном, зекономити, не втомитися до втрати пульсу від довгої дороги. І це про Польщу. У нашої «сусідки» є і море, і гори. Додайте ще пристойний сервіс та адекватні ціни – і вибір очевидний.

Почнімо нашу подорож з моря. В Польщі воно Балтійське, і самі поляки кажуть, що це друга Адріатика. Звісно, лукавлять, все ж Балтійське море холодніше за Адріатичне. Але синоптики радять їхати на польські пляжі в другій половині липня – першій декаді серпня. Тоді вода у морі прогрівається до 23-24 градусів.

Балтійське узбережжя Польщі – це понад 400 км піщаних пляжів. А ще затишні прибережні містечка з цікавою архітектурою. Там можна орендувати житло і лакшері-сегменту, і бюджетне.

Порада: збираючись на відпочинок до Балтійського моря, будьте готові до погодних сюрпризів (дощу та сильного вітру). Покладіть у валізу легку куртку-софтшел, яка не займе багато місця, але захистить від несподіваного холоду.

Балтійське узбережжя Польщі – це понад 400 км піщаних пляжів. Фото: leba.info.plБалтійське узбережжя Польщі – це понад 400 км піщаних пляжів. Фото: leba.info.pl

Труймясто (Trójmiasto), Поморське воєводство

Це не окремий населений пункт, а одразу три містечка, про які чув кожен українець: Гданськ, Гдиня та Сопот. Кожне з цих курортів має чим здивувати та розважити навіть найбільш примхливого туриста. Широкі пляжі з чистим піском та усілякими атракціями, цікаві музеї та галереї, смачна їжа в місцевих кафе та ресторанах.

Влітку «зіркою» Труймяста є Сопот, з найдовшим дерев’яним пірсом у Європі, «кривим будинком», набережною та великою кількістю вечірок. Морський відпочинок у містах Труймяста – це багато сонця, актівіті та розваг.

Як доїхати? Передусім треба дістатися до Варшави. А вже звідти часто курсують і автобуси, і потяги до Гданська, Гдині, Сопота. Вартість квитка приблизно 50-60 (510-610 грн) злотих.

Вартість житла: апартаменти – від 3 тисяч грн, двомісний номер в готелі – від 6 тис. грн.

Сайт: trojmiasto.pl

Відомий кривий будинок у Сопоті. Фото: polscha.travelВідомий кривий будинок у Сопоті. Фото: polscha.travel

Леба (Leba), Поморське воєводство

Приморське місто, що розташоване в центральній частині узбережжя, між Балтійським морем і Лебським та Сарбським озерами. Леба є одним з найпопулярніших польських літніх курортів і місць для морського відпочинку серед молоді, сімей з дітьми, пар поважного віку.

Уявіть, місто було засноване аж у XIII ст. як рибальське село. І оцей рибацький характер відчувається там і до сьогодні: на багатьох будинках є прикраси у вигляді рибок чи морських символів, у сувенірних магазинах майже всі товари пов’язані з морем, у місті щорічно проводять фестиваль риби, а в кафе й ресторанах морепродукти досить дешеві.

Та головною родзинкою Леби є її пляжі – чисті, широкі, піщані, довжиною понад 10 км. Є багатолюдні місця, а є цілком дикі. Влітку є кілька величезних зон для купання, з рятувальниками. Якщо набридне валятися на пляжі, можна покататися на хвилях, тому що це місце чудово підходить для вітрильного спорту та віндсерфінгу.

Лебу варто відвідати не лише заради пляжного відпочинку. Біля міста є унікальна природна пам’ятка – Словінський національний парк. Його створили для охорони тамтешніх боліт, торфовищ, прибережних озер, лук, лісів, а ще рухомих дюн. Дивина, але пісочні гори рухаються. А вчені пояснюють це явище досить просто: під дією вітру пісок змушує дюни рухатися на схід зі швидкістю кілька метрів на рік. Найбільша дюна має площу приблизно 500 гектарів, а найвища — висоту 42 метри. Вартість квитка у Словінський парк – 9 злотих.

Як доїхати? Насамперед треба дісталися до Варшави. А вже звідти часто курсують і автобуси, і потяги до Леби. Вартість приблизно однакова – в середньому 100 злотих (1100 грн).

Вартість житла: апартаменти – від 3 тисяч грн, двомісний номер у готелі – від 7 тис. грн.

Сайт міста: leba.pl

Місто Леба було засноване аж у XIII столітті як рибальське село. Фото: leba.info.plМісто Леба було засноване аж у XIII столітті як рибальське село. Фото: leba.info.pl

Ярославець (Jarosławiec), Західнопоморське воєводство

Польський Дубай! Найбільшою визначною пам’яткою цього міста є штучний пляж, наче в Дубаї. Це єдиний пляж в Польщі площею майже 5 гектарів. Окрім знаменитого пляжу, туристи їдуть сюди, щоб побувати на маяку, який збудований у 1830-х роках. З його оглядового балкона відкривається чудова панорама міста і Балтійського моря.

А ще місту неймовірно пощастило з розташуванням. Навколо соснові ліси, з одного боку – море, з інших – озера Копань і Вічко. Чи ж треба розповідати, як тут легко дихається? А ще місцеві жителі пишаються тим, що у «їхньому» морі вода має найвищу чистоту – І клас.

Ярославець – невелике селище, але тут є чималий вибір житла для туристів. А ще приємно дивує кількість місцевих кафе та ресторанів (близько пів сотні!). Тому гості голодними не залишаться.

Як доїхати? Їдемо до Гданська, а звідти автобусом чи потягом до Ярославця. До речі, обираючи потяг, треба купувати квиток до станції Славно, яка знаходиться за 25 км від курортного селища. Вартість квитка від Гданська до Ярославця – від 100 злотих (1020 грн).

Вартість житла: апартаменти – від 2 тисяч грн, двомісний номер у готелі обійдеться від 5 тисяч за добу.

Сайт міста: jaroslawiec.com.pl

Пляж, наче в Дубаї, є в польському Ярославці. Фото: pl.wikipedia.orgПляж, наче в Дубаї, є в польському Ярославці. Фото: pl.wikipedia.org

Про гори

Та не морем єдиним. Поляки кажуть, що у всьому світі немає місць, кращих за їхні гори. Охоче віримо! Гори в Польщі — це не один гірський масив, а цілих три: Судети, Карпати і Свєнтокшиські гори (Świętokrzyskie Mountains). А всередині них є ще 28 менших гірських масивів. Найвищі та наймолодші — Карпати з Татрами.

Закопане (Zakopane), Малопольське воєводство

Згадуючи польські гори, на думку одразу спадає Закопане. Це як український Буковель: відомий курорт з розвиненою інфраструктурою, високими цінами, переповнений відвідувачами особливо взимку. Зараз, в літній період, в Закопане більш спокійно.

Містечко розташоване біля підніжжя Татр, у Підтатранській долині. Вважається гірською столицею Польщі. Фанатам екстриму тут є чим зайнятися: круті спуски, карколомні трампліни, складні для людських ніг вершини. Та, відверто кажучи, навіть тим, хто любить гори здалеку, тут також сподобається, адже є чимало спа-послуг, з масажами, косметичними процедурами. Також можна прогулятися околицями, насолодитися краєвидами, смачно поїсти у тамтешніх ресторанах.

Усі туристи, які приїздять в Закопане, мають відвідати Крупувки. Це одна з центральних вулиць містечка. Тут завжди багатолюдно, але разом з тим по-своєму затишно, відчувається якась неймовірно позитивна та творча атмосфера.

Як доїхати? В Закопане є прямі залізничні та автобусні сполучення з усіх великих міст Польщі. Вартість квитків уточнюйте у вокзальних касах залежно від регіону.

Вартість житла: апартаменти – від 3 тисяч грн, двомісний номер у готелі – від 4 тисяч грн.

Сайт міста: zakopane.pl

Вулички Закопане влітку. Фото: mynaszlaku.plВулички Закопане влітку. Фото: mynaszlaku.pl

Вісла (Wisła), Сілезьке воєводство

Це одне з найкрасивіших туристичних міст Сілезьких Бескидів. Із заходу його оточують гірські хребти Чанторія та Стожек, а зі сходу – розгалужений рукав Рувниця та хребет Баранська Гура. Поляки стверджують, що Вісла – саме те містечко, де є чим зайнятися в будь-яку пору року. Влітку це, звісно, піші прогулянки. Тут є багато стежок для трекінгу, спеціально промаркованих. Більш того, є навіть маршрути, ретельно заасфальтовані для найменших туристів, які ще подорожують у візочках. Наприклад, асфальтована долина Бяла Віселка або легкий асфальтований маршрут від перевалу Шаркула до Стецувки.

У самому містечку треба обов’язково побувати на знаменитій набережній та заодно оглянути пам’ятник витокам річки Вісли. А ще варто прогулятися Алеєю спортивних зірок та побувати у костелі святих Петра і Павла. Важлива точка подорожі – трамплін Адама Малиша (Adama Małysz), відомого польського чемпіона зі стрибків на лижах. На цей трамплін можна піднятися. Ті краєвиди, які відкриваються з висоти, запам’ятаються на все життя.

Як доїхати? До Вісли зручно добиратися з Катовіце. Звідти до гірськолижного курорту курсують і автобуси, і потяги. Вартість квитка – від 90 злотих (920 грн).

Вартість житла: апартаменти – від 2 тисяч грн, двомісний номер у готелі – від 4 тисяч грн.

Сайт міста: wisla.pl

Вісла - одне з найкрасивіших туристичних міст Сілезьких Бескидів. Фото: ФБ Miasto WisłaВісла — одне з найкрасивіших туристичних міст Сілезьких Бескидів. Фото: ФБ Miasto Wisła

Криниця-Здруй (Krynica-Zdrój), Малопольське воєводство

Ще один цікавий курорт, розташований біля підніжжя гір Бескид. Криницю-Здруй інколи називають Криніца-Гурська. Тут чудовий клімат, мальовнича природа, гарна архітектура і усі умови для комфортного відпочинку. До Криниці радимо їхати туристам, які цінують спокій, тому що курорт відомий і санаторним лікуванням. Саме тут треба неспішно прогулюватися, пити цілющу мінеральну воду прямісінько з бюветів, споглядати чарівність міста. Окремо згадаємо тамтешню мінералку. Вода Криниці-Здруй є лужною кальцієво-маґнієво-натрієво-залізистою. Лікарі стверджують, що така водиця допомагає у лікуванні анемії, хвороб серця, судин, діабету та багатьох інших недуг.

Головна родзинка Криниці-Здруй – гори: високі, вкриті лісами, з цікавими стежинами для піших та велопрогулянок. Через місто проходять 7 туристичних пішохідних маршрутів, 5 — велосипедних. Тому беріть зручні черевики, орендуйте на місці велосипед та підкорюйте польські гори.

Як доїхати? З усіх великих міст до Криниці-Здруй курсують автобуси або потяги. Вартість квитків уточнюйте у вокзальних касах залежно від регіону.

Вартість житла: апартаменти – від 1500 грн, двомісний номер у готелі – від 4 тисяч грн.

Сайт міста: krynica-zdroj.pl

Гори в Польщі - високі, вкриті лісами, зі зручними стежинами для піших та велопрогулянок. Фото: butorowy.pl

Гори в Польщі — високі, вкриті лісами, зі зручними стежинами для піших та велопрогулянок. Фото: butorowy.pl

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяКорупція серед суддів: хто вже отримав вирок за хабарництво
Следующая статьяМедсестра з лікарні «Охматдит»: Вивели дітей в коридор — далі вибух. Я думала, що стіни складуться!