Закінчується шоста хвиля мобілізації. Воєнкомам спустили план, з яким вони не в змозі впоратися, тому вони розсилають військовозобов’язаним листи, що містять багато залякувань кримінальною відповідальністю і внесенням в якісь реєстри, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці експерт з питань інформаційних технологій Михайло Чаплига.

23_9883_7787.jpg

В Україні немає списку ухильників від мобілізації. Його існування не передбачено законодавством. Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людиниВалерія Лутковська. Омбудсмен зазначила, що почастішали випадки вручення повісток призовникам і військовозобов’язаним на вулицях або в громадському транспорті з грубим порушенням норм законодавства. За словами Валерії Лутковської, зафіксовані також випадки затримання українців людьми у військовій формі, проведення обшуків в будинках, а також примусова доставка до військкомату.

Як за законом має проходити вручення повістки, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів представник Уповноваженого з прав людини зі зв’язків з громадськістю та питань інформаційних технологій Михайло Чаплига.

Як має відбуватися вручення повістки згідно закону?

— Повістка повинна вручатися особисто в руки військовозобов’язаного, він повинен особисто розписатися в корінці повістки. Підпис третіх осіб, родичів, сусідів, представників ЖЕКів не вважається дійсним. Якщо ж у військовозобов’язаного виникнуть питання щодо достовірності підпису у корінці повістки, то справу необхідно вирішувати вже в судовому порядку. А повістки, які надіслані поштою, залишені в поштовій скриньці, під дверима, або передані через членів сім’ї чи третіх осіб, не можуть вважатися оповіщенням належним чином. Оповіщення по телефону також є неналежним. Ми розуміємо, що є певні труднощі у військових комісарів з врученням повісток. З тих листів і копій, які ми отримали від військовозобов’язаних або їх родичів, стало зрозуміло, що проблема носить системний характер. Якщо простою мовою говорити, листи від військкоматів нагадують «листи щастя» від колекторів. Вони містять багато залякувань кримінальною відповідальністю, внесенням до якихось реєстрів і так далі. Можна сказати, що нам невідомо про існування реєстру осіб, які ухиляються від проходження військової служби. Єдине, що в проекті закону, який тільки-тільки поданий до Верховної Ради за ініціативою Міністерства оборони, мова іде про створення єдиного реєстру військовозобов’язаних. Але навіть текст цього законопроекту неможливо проаналізувати, оскільки його зараз немає, і мова іде саме про військовозобов’язаних, а не про осіб, які ухиляються від військового обов’язку.

Якщо людина отримує повістку, не на вулиці, а вдома, але їй не подобається підпис, трошки змита печатка, то що тоді робити? Йти до суду?

— Так. Якщо ви не юрист, то краще звернутися до юриста або до адвоката і разом з ним звертатися до суду. Є чіткі зразки, як повинна виглядати повістка, як повинен виглядати корінець і так далі. На практиці, якщо працівники військкомату прийшли до вас з повісткою і вам її особисто вручають, то в 99% випадків це буде справжня повістка. Інша справа, що коли ви знайшли щось у своїй поштовій скриньці або під дверима, або якась баба Орися вам передала, бо їй хтось з ЖЕКу передав, то звичайно, що така повістка не є врученою належним чином. Ви можете просто її ігнорувати, якщо вона не вручена належним чином. Якщо ж вам будуть казати, що ви здійснили кримінальне правопорушення, не явившись до військкомату, ви можете звернутися до суду і сказати, що «повістка була вручена не неналежним чином, відтак, ніякого кримінального злочину я не вчиняв».

А коли ти йдеш по вулиці, тебе насильно зупиняють і виписують прямо при тобі цю повістку?

— Це також є грубим порушенням.

Чи відрізняється ця процедура стосовно призовників і людей, які вже були демобілізовані?

— Звичайно, різниця в суті. Але якщо брати зовнішню сторону, то ви, як просто громадянин, якому приходить така повістка, великої різниці не відчуєте. Зараз закінчується шоста хвиля мобілізації і воєнкомам спустили певний план, який вони повинні виконати, а вони не в змозі справитися з цим планом і розсилають такі листи в надії, що люди все-таки прийдуть до них і відмітяться. Наскільки я зрозумів з розмов з воєнкомами, мова іде не стільки про те, що кожного, хто з’явиться, одразу мобілізують. Мова іде про те, що їм треба зрозуміти, скільки військовозобов’язаних в них проживає. Дуже багато хто змінював місце проживання, не повідомляв про це військкомати, і вони кажуть про кримінальну відповідальність. Насправді, мова іде про адміністративну відповідальність. І дійсно, якщо хтось буде змінювати місце проживання і у відповідний термін не повідомить про це військкомат, то наступає адміністративна відповідальність, тобто штраф. А кримінальна відповідальність наступає тоді, коли повістка була належним чином вам вручена, а ви не з’явилися або десь сховалися.

Предыдущая статьяСаакашвили продолжает борьбу против системы. Первые достижения
Следующая статьяГлаварь ИГ насиловал похищенную американскую правозащитницу