Несплату комунальних рахунків прем’єр прирівняв до розкрадання газу та світла і закликав розпочинати кримінальні провадження

Про це Арсеній Яценюк заявив на засіданні антикризового енергетичного штабу. Хоча в українському законодавстві не передбачено кримінальної відповідальності за таку заборгованість.

Зрештою, і в жодній із розвинених країн такого нема.

До прикладу, у США можуть стягувати штраф за борги або навіть виселити з квартири. Однак перед прийняттям відповідного судового рішення з боржником ведуть переговори відповідні служби. Жодних кримінальних справ не порушують. А от у Чехії за несплату комунальних боргів мешканців позбавляють субсидії або соцдопомоги.

Наші сусіди-поляки дають шанс злісним неплатникам відпрацювати заборгованість, виконуючи певні роботи для міста. А в містечку Крапковіце Опольського воєводства до тих, хто не платить за
комунальні послуги, додумалися підселяти інших боржників…

Найбільш поширені санкції за несплату або несвоєчасну сплату населенням комунальних послуг у більшості європейських країн — відключення газу, світла, води тощо. А до в’язниці через несплачені рахунки запроторюють хіба що в азійських й пострадянських країнах. Скажімо, в  Усть-Каменогірську, у Казахстані, боржників за борги позбавляли волі на п’ять діб.

— У Кримінальному кодексі України не передбачено кримінальної відповідальності за несплату житлово-комунальних послуг, — підтверджує газеті «Експрес» Олег Мицик, адвокат. — Зважаючи на це, нікого не можна притягти до кримінальної відповідальності за заборгованість з оплати комунальних послуг.

— Яка ж насправді відповідальність передбачена українським законодавством за несплату комунальних рахунків?

У разі несплати рахунків за житлово-комунальні послуги, надавачі послуг цілком законно можуть звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення боргів за житлово-комунальні послуги. Таким чином вони реалізовують своє право на стягування суми заборгованості, але в межах трирічного строку позовної давності.

При цьому видача судового наказу здійснюється без судового засідання і без виклику сторін до суду. Тому боржники дізнаються про стягнення з них заборгованості за житлово-комунальні послуги лише після отримання копії такого наказу.

Судовий наказ є виконавчим документом, і після пред’явлення його до виконавчої служби відповідного району розпочинається виконавче провадження. Законом України «Про виконавче провадження» передбачено такі заходи примусового виконання рішень, як звернення стягнення на кошти та інше майно (майнові права) боржника, звернення стягнення на заробітну плату (заробіток), доходи, пенсію, стипендію боржника тощо.

Якщо ж у боржника немає достатньої суми чи рухомого майна, то проводитьсязвернення стягнення на будинок, квартиру, земельну ділянку, інше нерухоме майно фізичної особи. Однак, звернення про стягнення єдиного житла боржника та земельної ділянки, на якій воно міститься, не задовольняється, якщо сума, що підлягає стягненню, не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати (12 180 гривень).

Крім того, боржникові можуть тимчасово забороняти виїжджати за кордон, якщо він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням.

— Чи зможе захистити себе в суді боржник, який не сплачує комунальні рахунки через невеликий дохід?

— За наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, державний виконавець з власної ініціативи чи за заявою сторін, а також самі сторони мають
право звернутися до суду, який видав виконавчий документ. У такому разі пишеться заява про відстрочення або розстрочення виконання, а також про встановлення або зміну способу і порядку
виконання.

Богданна МАРТИНИК

Джерело: m.expres.ua

Предыдущая статьяВ Верховной Раде активизировался сбор подписей за отставку генпрокурора Шокина
Следующая статьяПорошенко не только не продал Рошен, но и расширяет свою бизнес-империю — Соскин