У Вінниці 15 серпня пройшов перший всеукраїнський з’їзд студентських мерів, обраних у рамках мультифестивалю «Студентська республіка».

Гостей зустрічала одна з організаторів та авторів самої ідеї з’їзду, студентський мер Вінниччини, 19-річна студентка третього курсу Вінницького національного медичного університету Олександра Телегузова

На з’їзд запрошували студентських мерів з усіх регіонів України, проте прибули представники лише семи областей: Херсонської, Запорізької, Сумської, Тернопільської, Чернівецької, Дніпропетровської та Київської. Якщо додати ще й приймаючу сторону, тобто Вінниччину, виходить вісім областей, отож, як зауважив хтось із прибулих, вийшов такий собі формат «Великої студентської вісімки». Гостей зустрічала одна з організаторів та авторів самої ідеї з’їзду, студентський мер Вінниччини, 19-річна студентка третього курсу Вінницького національного медичного університету Олександра Телегузова.

 2, 3, 4. Зліва направо: студентські мери Денис Бондаренко (Запорізька обл.), Артем Ліфшиц (Дніпропетровська обл.), Василь Костюк (Тернопільська обл.), Олександра Телегузова (Вінницька обл.), Олег Ткач (Чернівецька обл.), Марія Бульдович (Сумська обл.), Юрій Капушенко (Херсонська обл.) перед підписанням «Меморандуму про співпрацю»

Зліва направо: студентські мери Денис Бондаренко (Запорізька обл.), Артем Ліфшиц (Дніпропетровська обл.), Василь Костюк (Тернопільська обл.), Олександра Телегузова (Вінницька обл.), Олег Ткач (Чернівецька обл.), Марія Бульдович (Сумська обл.), Юрій Капушенко (Херсонська обл.) перед підписанням «Меморандуму про співпрацю»

Не плутайте модернізацію з реформуванням

З’їзд був присвячений темі «Консолідація регіонів для модернізації України». З виступів учасників стало зрозуміло, що кожен розуміє термін «модернізація» дещо по-своєму, а дехто навіть з реформами плутає.

— Модернізація країни – це система змін і покращення, а не реформування, — висловила своє бачення теми Олександра Телегузова. — Ми маємо виробити спільний план дій, який базуватиметься на програмах кожного з нас. Перший пункт моєї програми — створити спеціальну комісію при Міносвіти для конкурсного відбору серед молодіжних проектів студрад найкращих, щоб студентське самоврядування отримувало певне фінансування на реалізацію своїх проектів, і талановита молодь могла одержувати хоч невеликі, але гроші на свою справу.

Решта студентських мерів теж по черзі розповіли, що ж саме вони зі своїми командами збираються робити для модернізації України. Наймасштабнішими виявилися плани київського студентського мера Єлизавети Ніконової: вона серед іншого пропонує боротися із заторами, організувати «розвантаження» столиці від транспорту шляхом створення так званих «карманів», але поки що це лише проект. Також Єлизавета мріє про повернення фінансових та інтелектуальних емігрантів – для цього потрібне створення для них таких умов життя, щоб люди не тікали за кордон, а хотіли лишатися вдома і працювати на благо України. Ще одна цікава ідея – залучення до роботи молодих спеціалістів з бідніших країн. Правда, зі складанням списку таких країн вийшла невелика заминка…

Говорили і про суто студентські проблеми. Одна з них виявилася спільною для всіх регіонів: нестача грошей на втілення різноманітних проектів. Ідей, хороших і різних, у студентів завжди вистачає, а от із фінансуванням туго. Розв’язують цю задачку хто як може: мер Херсонщини, наприклад, заради того, об отримати кошти на заплановану студентами поїздку, готовий був ночувати під кабінетом чиновника, від якого залежало вирішення цього питання. Одначе це не звична його тактика: херсонські студенти вміють заробляти гроші самотужки – розробляють проекти, пишуть гранти.

Багато мовилося і про захист прав студентів.

— Ми плануємо створити на Вінниччині юридичну консультацію для студентів, — розповіла Олександра Телегузова. — Вона діятиме, приміром, два дні на тиждень, працювати в ній будуть грамотні юристи, які консультуватимуть студентів стосовно питань, що їх цікавлять. Наприклад, мало хто знає, що коли тебе виключили з університету без підпису голови студентського самоврядування, таке рішення незаконне, і його можна оскаржувати в суді.

Олександра Телегузова: «Перший пункт моєї програми — створити спеціальну комісію при Міносвіти для конкурсного відбору серед молодіжних проектів студрад найкращих, щоб студентське самоврядування отримувало певне фінансування на реалізацію своїх проектів, і талановита молодь могла одержувати хоч невеликі, але гроші на свою справу»

Вирішили зібрати мерів, поки є сили

— Олександро, як вам у такому юному віці вдалося стати мером цілої республіки – нехай навіть поки що лише студентської?

— Влітку у всіх регіонах проходили вибори студентських мерів. Їх обирали учасники регіональних етапів «Студреспубліки». На регіональних етапах проходить конкурс «Оргдіяльнісна гра», і найкращі за результатами цього конкурсу можуть балотуватися на посаду студентського мера. Було запропоновано кілька тем, і по кожній темі найкращий з тих, то презентує її, має право боротися за звання мера. Потім відбувається таємне голосування всіх учасників «Студреспубліки», — так обирають магістрат і мера. Магістрат – це щось на зразок парламенту, до нього входить 10 чоловік, їхній обов’язок – допомагати меру в реалізації його програми.

У Вінниці регіональний етап цього річ відбувся у 18-й раз, я перемогла з результатом 61%.

— Чому ви вирішили стати лікарем і яку вузьку спеціальність плануєте здобути?

— В моїй родині медиків немає, я перша. Колись прочитала у Чехова, що справжній лікар має лікувати не лише тіло, але й душу. Ці слова мене зачепили – захотілося допомагати людям у складних ситуаціях — і не лише ліки чи процедури медичні прописувати, а, можливо, і якісь поради давати. Що стосується майбутньої спеціальності, то поки що обираю між кардіохірургією і сімейною медициною. Правда, для сімейних лікарів поки що умови не настільки гарні, як хотілося б…

— Чи давно захопилися «Студреспублікою»?

— Я, власне, тільки наприкінці другого курсу довідалася по існування цього мультифестивалю. Справа в тому, що останні півроку я була головою навчально-правового комітету в Студентському парламенті Вінниччини. А Студентський парламент — співорганізатор «Студреспубліки». Коли мені розповіли про цей мультифестиваль, я зразу вирішила, що буду намагатися зібрати гідну команду він рідного університету і представити гідну людину на посаду голови магістрату. Ну а сама спробую поборотися за звання мера… Спробувала — і, як бачите, успішно.

Зараз готуємося до всеукраїнського етапу «Студреспубліки». Ми вже розробили ряд заходів, спрямованих на модернізацію не лише культурного або освітнього простору, але й на модернізацію розуміння та налагодження контактів між студентами. Адже головна мета будь-якого фестивалю і будь-якого консультативного органу, яким і є Студпарламент – об’єднання студентів.

На жаль, після фіналу фестивалю мало в кого залишаються сили і бажання щось робити, всі втомлені і хочуть відпочити. Тому в рамках підготовки до «Студреспубліки» Олександра разом з членами магістрату вирішила: поки ще у всіх є сили і бажання працювати, треба організувати у Вінниці з’їзд мерів і спонукати всіх до того, щоб кожен дав обіцянку працювати і після завершення фестивалю. Саме таку обіцянку і зафіксували хлопці та дівчата в «Меморандумі про співпрацю», підписаному на завершення зустрічі. Бо фестиваль – явище навіть не те що сезонне, а, можна сказати, «точкове», а студентське життя триває практично безперервно, нагальні справи знаходяться нерідко і на канікулах.

 

Хлопці – дисципліновані оптимісти 

Олександра Телегузова: «Я ніколи не позиціонувала себе як молодіжного лідера чи політика. Я просто роблю справу, яка мені дуже подобається. Якщо бачу, що людей треба згуртувати, намагаюсь придумати для цього якийсь захід. Навряд чи тут доречні терміни «громадський діяч» або «політик». Я – активіст, і я займаюся тим, що мені до душі»

— Чому на з’їзд прибули мери лише з семи областей?

— Цьогоріч регіональні етапи, на жаль, проходили не у всіх областях. У Донецькій та Луганській областях вони не відбулися зі зрозумілих причин, а ще у восьми чи дев’яти областях просто не було на це коштів. Запрошували ми всіх обраних мерів, проте деякі вирішили, що це зайве і нічого ми тут не вирішимо, тому й відмовилися приїхати, мовляв, зустрінемось на «Студреспубліці» — там і поговоримо. Що цікаво: більшість мерів – дівчата, проте вийшло так, що до нас приїхало більше хлопців (п’ятеро з семи). Чи то хлопці більш дисципліновані, чи то в них оптимізму більше…

— На з’їзді були присутні і старші товариші, які зараз займаються громадською роботою, дехто пішов у політику. Чи бачите ви себе в майбутньому в політиці?

— Я ніколи не позиціонувала себе як молодіжного лідера чи політика. Я просто роблю справу, яка мені дуже подобається. Якщо бачу, що людей треба згуртувати, намагаюсь придумати для цього якийсь захід. Навряд чи тут доречні терміни «громадський діяч» або «політик». Я – активіст, і я займаюся тим, що мені до душі.

Тема з’їзду – «Консолідація регіонів для модернізації України» — перегукується з темою заключного етапу «Студреспубліки». Проходитиме він з 22 по 24 серпня в селі Генічеська Гірка, що на Херсонщині. Близько тисячі студентів, що мають прибути на мультифестиваль, обговорюватимуть там саме шляхи модернізації України. З Вінниччини на «Студреспубліку» збираються поїхати 88 студентів.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяНа День независимости Порошенко встретится с Меркель и Олландом
Следующая статьяКто отправится на свалку истории за саботаж реформ — исследование НВ