Конфлікт між мером Львова і Президентом перейшов у гарячу фазу

Порошенко природним шляхом ніколи не назбирає у Верховній Раді 300 голосів за внесення змін до Конституції. “Тиском, шантажем, погрозами, подібними речами можна зібрати дуже багато голосів, але це тоді відповідальність депутатів перед наступним поколінням”, — заявив недавно в ефірі одного з центральних телеканалів країни лідер партії “Самопоміч” Андрій Садовий.

Садовий відмовляє Порошенку вже не вперше, пише газета «Експрес».

По-перше, він відмовився створювати із ним спільний партійний блок на парламентських виборах.

По-друге, люди Садового активно атакують генпрокурора Шокіна, довірену особу Порошенка, вимагаючи його відставки.

По-третє, Садовий і його партія навідріз відмовляється підтримати зміни до Конституції, які передбачають значне розширення повноважень Порошенка.

Порошенко розуміє, що провал змін до Конституції може стати початком його кінця. Йому конче потрібні голоси «Самопомочі».

Ось така основа конфлікту між Садовим і Порошенком. А останні події вказують, що Порошенко має намір домогтися свого за всяку ціну. І те, що цю ціну платитиме Андрій Садовий, — уже очевидно.

Ось лише коротка хроніка неприємностей, які спіткали керівника партії «Самопоміч» за останні тижні.

Порошенко завдав підступного удару команді Садового, призначивши його праву руку, Олега Синютку, керівником області та головою обласного відділення своєї партії.

Люди Порошенка переконали перший номер у партійному списку Садового, Ганну Гопко, вчинити демарш проти Садового.

Апаратники СБУ спритно провели спецоперацію, внаслідок якої вдалося зіпсувати стосунки між мером Львова і впливовим львівським митрополитом УГКЦ Возьняком.

Далі — ще цікавіше. Останніми днями основний удар Банкової припав на людину, яку називають фінансистом Садового, — бізнесмена Віктора Ломаковича, його відданого друга.

У Львові, де, здавалося б, Садовий контролює геть усе, Галицький районний суд міста ухвалив рішення проти Ломаковича. Суд скасував ухвалу Львівської міськради, що віддавала будівельній фірмі Ломаковича три гектари землі поблизу елітного парку під будівництво багатоповерхівок. Важко уявити, що рішення проти друга Садового райсуд ухвалив лише завдяки зусиллям небайдужих громадян, які доводили, що заплановане будівництво негативно позначиться на екологічній ситуації в районі.

Крім того, інша фірма Ломаковича — ПП “Шива” — днями зазнала серйозних збитків через зухвалі дії “ВіЕС Банку”. Банк звинуватив підприємство у неповерненні боргу і відібрав у Ломаковича величезну будівлю.
Йдеться про приміщення площею 8,6 тисячі “квадратів”, де нині працює комплекс “Спортлайф”.

Ця новина виглядає досить дивною, бо бізнесмен є не лише товаришем Андрія Садового, а й членом Ради Нацбанку і має досить широкі важелі впливу в банківському секторі.

Захоплення банком цього об’єкта, очевидно, також погоджували у столиці. “Київський нотаріус скасовує заборону суду на арешт майна. Потім у реєстраційній службі скасовують право власності ПП “Шива” на це
приміщення”, — обурено прокоментував ситуацію сам Ломакович.

Цікаво, що рішення, яке позбавило Ломаковича величезної земельної ділянки, виніс не львівський суддя. На роботу в райсуд Львова Віталія Радченка перевели зі Сніжнянського міськсуду Донецької області. Відповідний указ Президент Порошенко підписав на початку цього року.

І насамкінець наприкінці минулого тижня з’явилася інформація, що іншим відомим членом фракції «Самопомочі» Семеном Семенченком, екс-комбатом батальйону “Донбас”, зацікавилися Генеральна прокуратура. Йдеться про те, що ГПУ розпочала кримінальне провадження проти Семенченка за фактом незаконного присвоєння військового звання — капітан-лейтенанта Військово-Морських сил України.

За всіма цими подіями вбачається лише одне логічне пояснення — конфлікт між Президентом і львівським мером набуває серйозних обертів.

Не відкидають також, що Порошенко розглядає Садового як потенційного конкурента на можливих строкових чи дострокових президентських виборах. І, як стало відомо, Петро Порошенко делегував на Львівщину свого соратника Ігоря Гриніва, який має координувати роботу проти Садового в рамках місцевих виборів. Себто конфлікт і далі набиратиме обертів.

У що може вилитися це протистояння? Обговорюємо ситуацію з політологами Володимиром Цибульком та Володимиром Фесенком.

— Чому Президент і мер Львова займаються взаємопоборюванням?

В. Цибулько: — Партія “Самопоміч” не хоче перетворитися на політичний проект-одноденку і тому не боїться вступати у досить жорстку публічну риторику з політичними силами Президента та прем’єр-міністра. Можливо, нині партія Садового є де-факто навіть більшою опозицією до влади, аніж “Опозиційний блок”. З іншого боку, “Самопоміч” змушена варитися в коаліційному казані й водночас змагатися за свого виборця. Тож не дивно, що в цій ситуації у Садового виникає конфлікт із Президентом.

В. Фесенко: — Деякі депутати від “Самопомочі, зокрема віце-спікер Оксана Сироїд, дуже різко критикують конституційні зміни, запропоновані Президентом.

На мою думку, така поведінка “Самопомочі” значною мірою пов’язана з наближенням виборів. Команда Садового нині має певне зростання рейтингів і намагається перед місцевими виборами виступити в ролі адекватної альтернативи чинній владі.

— А як пояснити різку реакцію Порошенка на усе це?

В. Фесенко: — Головна мета Президента — забезпечити нормальну роботу коаліції, щоб вона залишалася здатною ухвалювати рішення, конче потрібні країні. І, ясна річ, президентській команді доводиться проводити серйозну роботу з депутатським корпусом.

Багатьом депутатам у парламенті — не лише “Самопомочі” — не подобаються Мінські угоди та конституційні зміни. Тому люди Порошенка змушені шукати компроміси, проводити переговори, переконувати. Різними способами.

В. Цибулько: — Найцікавіше, що Порошенко, властиво, не зацікавлений, аби конфлікт із Садовим вилився у публічну площину. Йому треба зберігати імідж рятівника країни, який усіх об’єднує заради миру. Натомість Садовому втрачати особливо нічого, і це підштовхує львівського мера до різких заяв.

Відверто кажучи, “Самопоміч” сьогодні не отримує якихось серйоних політичних дивідендів від участі в парламентській коаліції, радше навпаки. Але наважитися на вихід із більшості команда Садового наразі також не може, бо її одразу звинуватять у розвалі коаліції та підігруванні “Опоблоку”.

— У що може вилитися цей конфлікт найближчим часом?

В. Фесенко: — Різка, опозиційна риторика “Самопомочі” не так шкодить коаліції, як може призвести до розколу всередині їхньої ж фракції.

Водночас у мене майже немає сумніву, що після виборів із початком нової сесії Верховної Ради в “Самопомочі” знову буде гостра дискусія щодо виходу з коаліції. Хід виборчої кампанії та результати місцевих виборів можуть змінити ставлення команди Садового до продовження діяльності в коаліції.

В. Цибулько: — Треба розуміти, що той, хто ризикне розвалити коаліцію зараз, зазнає серйозних репутаційних збитків. Тому парламентська більшість формально ще якийсь час існуватиме. Натомість не відкидаю, що після місцевих виборів Порошенкові доведеться шукати соратників серед колишніх регіоналів або ж призначати дострокові вибори до Верховної Ради.

Олександра ТАМКОВА

Джерело: m.expres.ua

Предыдущая статьяПрезидент: 9 тисяч кадрових російських військових перебуває на окупованих територіях
Следующая статьяЛукашенко амнистировал белорусских политзаключенных