Економісти прогнозують, що цього року осіннє зростання попиту на валюту може бути стрімкішим, ніж завжди, і настати раніше

Затишшя на валютному ринку з незначним коливанням курсів навряд чи тішить українців. Радше лякає, бо ми вже звикли, що восени гривню традиційно лихоманить і вона починає падати.

Чи є підстави для таких передчуттів цьогоріч? Фінансисти радять звернути увагу на динаміку на ринку форвардних контрактів у гривні-доларах — Non-Deliverable Forward. За їхніми прогнозами, наша валюта вже до середини листопада може девальвувати до 25,9 гривні за долар, а до середини лютого — до 27,3 гривні за долар.

— У чому суть такого типу контрактів і що вони дають змогу зрозуміти?

— Non-Deliverable Forward — це штучні замінники звичайних форвардних контрактів, — пояснює газеті «Експрес» Євген Пенцак, фінансовий аналітик. — Цей інструмент дуже корисний для підприємців, бо можна наперед фіксувати курс, за яким ти будеш купувати валюту. Тепер форвардні контракти забезпечуються, в основному, російськими банками. На замовлення клієнта, який має експортно-імпортні операції, вони купують долари, закладають туди невисоку (скажімо, 16%) ставку за кредитами і таким чином формують Non-Deliverable Forward.

Аналіз цих контрактів говорить про те, що є очікування девальвації гривні, тобто ринок саме так передбачає поведінку нашого Нацбанку та можливі майбутні угоди з Міжнародним валютним фондом.

— Невже валютний шторм таки неминучий?

— І хоч зовні все начебто спокійно, є багато передумов, які свідчать, що, можливо, курс 25 гривень за долар не втримають. Люди це, видно, теж відчувають. Зверніть увагу, що на нашому депозитному ринку знову відновився відтік, який вже був зупинився.

Тиск на гривню почнеться у вересні і триватиме до листопада-грудня. Проте завдяки гарному врожаю прийде на ринок валюта, яку зароблять агрохолдинги. Тому, як на мене, коливання курсу не буде дуже великим. Я думаю, що курс коливатиметься в межах 25 — 27 гривні за долар. А потім ринок заспокоїться.

— Про це я говорив ще торік, коли озвучив свій прогноз, — каже Олександр Савченко, ректор Міжнародного інституту бізнесу. — Вважаю, що до виборів курс буде на рівні 24 гривні за долар, а після них — на рівні
27 — 28 гривень.

Не назвав би це штормом. Ми будемо спостерігати поступову повзучу девальвацію. Івона триватиме доти, доки ми не почнемо проводити більш-менш адекватну монетарну економічну політику. З такою, як тепер, межі падіння гривні немає.

— Які фактори тиснуть на гривню?

О. Савченко: — Я враховую політичні аспекти та якість менеджменту Нацбанку і Кабміну. Ця якість безпрецедентно низька, тому навіть така значна девальвація не є, на жаль, остаточною. Гривні не дають падати лише Міжнародний валютний фонд та Євросоюз, а також бідність людей.

З одного боку, без індексації пенсій, зарплат люди не проживуть зиму. З іншого — на жаль, частина грошей, які підуть на індексацію, потрапить на валютний ринок. Завадити цьому може лише грамотна політика. Наразі її нема. І в цьому основна проблема. Навіть Путін із війною — це лише друга проблема. А перша — внутрішня некомпетентність.

Також наближається перше підвищення процентної ставки у США. Воно може відбутися у вересні-грудні. Таке підвищення завжди чинило тиск на валюти інших країн. Не забуваймо і про ситуацію на Донбасі. Цей фактор — девальваційний. А ще традиційно восени відбувається зростання цін, тобто інфляційний сплеск.

— Але долар точно не стрибне до 40 — 50 гривень?

— Ситуацію можуть розхитати хіба що окремі гравці ринку у разі оголошення Україною технічного дефолту. Сподіваюся, цього не станеться, бо ми домовимося з кредиторами. Відтак значних коливань не буде.
Принаймні стрибків до 40 гривень за долар — точно.

Є. Пенцак: — Але якщо буде запущено новий маховик інфляції через підвищення доплат бюджетникам, пенсіонерам тощо, то курс навряд чи втримається надовго.

Світлана ОЛІЙНИК, газета «Експрес»

Предыдущая статьяПрезидента просять схаменутися
Следующая статьяОтжатые бизнесы и сферы влияния главарей «Донецкой народной республики»