Відомі громадські діячі й політики закликають людей бути готовими до опору Порошенку

Вони застерігають владу від поспішних змін до Конституції, які можуть наробити непоправної біди.

Підписанти листа, зокрема, виступають проти затвердження пункту 18 Перехідних положень, яким визначено особливості місцевого самоврядування у деяких районах Донецької та Луганської областей.

Звернення, адресоване Президентові і Верховній Раді, підписали Дмитро Павличко, Юрій Щербак, Володимир Василенко, Ігор Юхновський, В’ячеслав Брюховецький, Левко Лук’яненко, Володимир Огризко, Богдан Яременко, Олег Рибачук та інші.

Подробиці — у розмові газети «Експрес» з громадським діячем, Героєм України Левком Лук’яненком та екс-міністром закордонних справ Володимиром Огризком.

— Чому вважаєте, що з редагуванням Основного Закону поспішати не можна?

Л. Лук’яненко: — Не можна змінювати Конституцію, грубо і прямо порушуючи її.Частина друга статті 157 Конституції забороняє вносити зміни до її тексту в період війни чи надзвичайного стану. Нині маємо саме такий стан. Однак наш Президент гвалтує Верховну Раду і змушує депутатів іти на грубе порушення Основного Закону. Це абсурд!

В. Огризко: — На нашу думку, внесення змін до Конституції під зовнішнім тиском завдасть Україні надзвичайно великої шкоди. Можу навести схожий приклад. Свого часу нам також говорили: хай у Перехідних положеннях буде пункт, яким ми дозволимо перебування на території України російської військової бази Чорноморського флоту. І от ми маємо наслідки, про які я не раз попереджав ще багато літ тому: російський Чорноморський флот у Криму став окупантом і здійснив анексію півострова.

Це для нас має стати уроком: гратися з Конституцією не можна. Бо це надзвичайно небезпечна річ. Кожна крапка і кожна кома в Основному Законі мають дуже серйозне значення. Неправильно говорити, що нейтральне формулювання — це нестрашно. На наше переконання, ситуація може змінюватися. І до “окремого закону” про особливості самоврядування у деяких районах Луганщини та Донеччини може бути внесено такі речі, які загрожуватимуть національній безпеці й суверенітету України.

— Україна пообіцяла зафіксувати пункт про “особливе самоврядування” на Донбасі в ході Мінських домовленостей. Чи не звинуватить нас Захід у зриві відповідних угод, якщо ми цього не зробимо?

Л. Лук’яненко: — Мінські угоди, з погляду права, не є міжнародним договором. Це просто зійшлися люди, побалакали і записали домовленості у формі протоколу. Так, ми можемо у цьому випадку застосовувати
правила міжнародних відносин. Але якщо одна сторона один раз порушує умови договору, то друга має право вийти з того договору. Тепер скажіть: скільки разів російська сторона порушила умови Мінських домовленостей? Вона це робить без кінця. А Україна на ці порушення не реагує. Вона перетворилася
на “міжнародну ганчірку”…

Не треба боятися, що Захід розсердиться і перестане допомагати Україні. Захід насправді не хоче, аби Москва, взявши під свою владу Україну, знову перетворилася на велику імперію. Бо ж ще Отто Бісмарк і Лев Троцький заявляли, що без України Російська імперія неможлива.

Порошенко хоче догодити Путіну й бути добрим із Заходом. Але треба ж іще дивитися на те, чим ризикуємо ми. Погляньте на Придністров’я! Його також вважали тимчасовим утворенням. Ми не маємо права допускати особливого самоврядування на Донбасі, появи там російського анклаву. Бо такий анклав стане джерелом дестабілізації та поступового руйнування Української держави!

В. Огризко: — Думаю, що ні. Не ми повинні бути об’єктом звинувачень. Тому що не Україна є агресором, не Україна анексувала Крим, не Україна розпочала війну на Донбасі.

До речі, деякі високопосадовці на Заході кажуть, мовляв, ми свою роботу зробили, а ви вже далі самі розбирайтеся. Такий підхід є контрпродуктивний, і ми не повинні погоджуватися на нього.

— Як вважаєте, чи дослухаються до вашого заклику Президент і Верховна Рада?

Л. Лук’яненко: — Президент має свої мотиви діяльності, Верховна Рада — свої. Тут річ не в тому, чи вони дослухаються до нашого звернення, а в тому, чи народний опір Порошенкові буде достатньо сильним, аби він на нього зважив! Ми всі разом повинні захистити інтереси України!

Наталія ВАСЮНЕЦЬ, газета «Експрес»

Предыдущая статьяЗа лічені дні в Україні знову подорожчає алкоголь
Следующая статьяЧого чекати восени: валютного шторму чи повзучої девальвації