Напередодні місцевих виборів президент Петро Порошенко та прем’єр Арсеній Яценюк заявили про підвищення соціальних стандартів.

«Ми разом із президентом прийняли рішення щодо необхідності підняття соціальних стандартів. Чинний закон (про державний бюджет) передбачав з першого грудня 2015 року, що мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум зростуть. Але ми працювали над тим, щоб знайти додатковий ресурс і підвищити мінімальну зарплатню і прожитковий мінімум, а, відповідно, зарплати для українців зростуть уже з першого вересня. І таке рішення прийнято», — урочисто заявив у своєму відеозверненні Яценюк.

Нагадаємо, що партія прем’єра «Народний фронт» відмовилася від участі в місцевих виборах. Водночас, як повідомляв INSIDER, Яценюк веде переговори з Порошенком про входження в нову партію, яку створили зі старих – ББП та УДАРу.

За словами Яценюка, загальний фінансовий ресурс для підвищення зарплат, пенсій і стипендій із вересня становить близько 10 млрд грн.

Щоб легалізувати збільшення зарплат і пенсій, Верховна Рада має прийняти відповідний закон.

«До парламенту вноситься закон, який передбачає збільшення соціальних стандартів для майже 12 млн українських громадян», — додав прем’єр у своєму виступі.

З великою ймовірністю за нього проголосують депутати напередодні виборів.

«Учитель без категорії додатково отримає 470 гривень. Учитель вищої категорії – 605 грн. Сімейний лікар буде додатково отримували 453 грн, а медсестра – 304 грн. Працівники соціальної сфери та працівники культури отримають 304 грн та 348 грн відповідно. Студенти ВНЗ I-II категорії будуть додатково отримувати 112 грн. Студенти ВНЗ III-IV категорій – 95 грн. Одинокі матері після підвищення загалом будуть отримувати від 350 до 727 грн», — пояснив Яценюк.

Пенсії буде підвищено 7,5 млн пенсіонерам. Мінімальна пенсія буде становити 1074 грн проти 949 грн зараз. Мінімальна зарплата з першого вересня становитиме 1378 грн проти 1218 грн.

«Це означає, що заробітна плата повинна підвищитися не тільки в бюджетній сфері. Вона повинна зрости загалом по економіці, і всі підприємства повинні підвищити зарплату для своїх працівників», — сказав Яценюк.

Кому платитимуть?

У середньому всі соціальні стандарти зростатимуть на 13%, заявив міністр соціальної політики Павло Розенко на спільному з міністром фінансів брифінгу.

За його словами, з вересня прожитковий мінімум у середньому на одну особу становитиме 1330 гривень (зараз – 1176 грн). Для дітей віком до шести років – 1167 грн, від шести до 18 років — 1455 грн. Для працездатних осіб прожитковий мінімум, який дорівнює мінімальній зарплаті, становитиме 1378 грн. Для осіб, що втратили працездатність, прожитковий мінімум, а також мінімальна пенсія становитимуть 1074 грн.

«Мінімальна заробітна плата зростає на 13%, а перший тарифний розряд єдиної тарифної сітки зросте на 19%. Тобто для перших п’яти тарифних розрядів зарплата зростатиме на 13%, а більш висококваліфікована робоча сила отримає збільшення оплати праці на рівні 19%», — сказав Розенко.

Наприклад, для молодшої медичної сестри зростання буде на рівні 13%, а зарплата фельдшера, лікаря-терапевта чи лікаря-хірурга зросте на 19%. Загалом зростання заробітних плат медичних працівників становитиме, залежно від категорії та спеціальності, орієнтовно 300 та 450 грн відповідно, пояснив Розенко.

Зростуть зарплати і працівників соціальної сфери та освіти. За словами міністра, загалом зростання заробітної плати для соціальних працівників становитиме орієнтовно 300 грн.

«Помічник вихователя дошкільного закладу отримуватиме на 16% більше, оклад вихователя дошкільного закладу першої категорії буде вже 2000 грн, вчитель вищої категорії – 2150 грн, викладач ВНЗ III-IV рівня акредитації матиме оклад 2820 грн. Таким чином зростання заробітної плати вчителів, залежно від категорії, становитиме 450 до 605 грн», — пояснив Розенко.

Підвищуються посадові оклади і працівників культури. Музейний наглядач отримуватиме на 15% більше. Екскурсовод музею отримає доплату на рівні 18,8%. Бібліотекар матиме оклад 2100 грн, а артисти театру вищої категорії матимуть посадові оклади на рівні 2600 грн.

«Пенсії зростуть на 13%, а мінімальна пенсія буде 1074 грн. Мінімальний розмір пенсії шахтарів становитиме 3222 грн. Підвищена мінімальна пенсійна виплата в разі втрати годувальника на одну дитину становитиме – 1074 грн, на двох дітей – 1288 грн, на трьох і більше – 1600 грн. Мінімальний розмір пенсії в разі втрати годувальника, який був військовим, становитиме на рівні 2148 грн», — заявив чиновник.

Інваліди-ліквідатори ЧАЕС першої групи будуть отримувати виплати на рівні 3060 грн, інваліди другої групи – 2738 грн, третьої групи – 2400 грн. Розмір виплат учасників бойових дій буде на рівні 1770 грн.

Підвищення допомоги на дітей, які перебувають під опікою до шести років, буде до 2334 грн, а на дітей віком від шести до 18 років – 2910 грн. Одиноким матерям допомога та допомога по догляду за людьми з психічними хворобами зростуть на 13%, додав Розенко.

Звідки уряд візьме кошти?

Міністр фінансів Наталія Яресько на брифінгу запевнила, що ініціатива уряду погоджена з МВФ, і заявила, що підвищення зарплат, пенсій та стипендій буде профінансовано за рахунок перевиконання надходжень податків до бюджету.

«У нас план із виконання бюджету за 8 місяців був 294,6 млрд грн, а реально є 310 млрд грн. Тобто перевиконання – 15,4 млрд грн», — заявила міністр.

«Є два найбільші фактори перевиконання надходжень до бюджету: перший — ПДВ на імпорт, який зріс через девальвацію гривні, а також надходження від тимчасового імпортного збору. Другий – електронне адміністрування ПДВ. Через впровадження цієї системи збільшення надходжень становить 1,5-2 млрд грн на місяць», — уточнила Яресько.

Тобто додатковий ресурс для підвищення зарплат і пенсій уряд отримав не за рахунок зростання економіки, а за рахунок девальвації гривні, подорожчання товарів і послуг та завдяки введенню нових податків.

Наприклад, за 7 місяців цього року через девальвацію гривні ввізні мита додатково дали в бюджет 12,9 млрд грн порівняно з аналогічним періодом минулого року. Додаткові надходження ПДВ – 22,1 млрд грн, внутрішніх акцизів – 11 млрд.

Надходження ренти на користування надрами через її збільшення зросли на 5 млрд грн.

Військовий збір, який знімається з зарплат у вигляді 1,5%, приніс бюджету 4,8 млрд грн, а тимчасові імпортні збори в розмірі 5-10% додатково наповнили казну на 11,5 млрд грн.

Таким чином, кошти, зібрані з однієї частини платників податків, перед виборами будуть направлені на збільшення зарплат і пенсій іншій частині платників податків. Найбільш незахищеній, як заявив Розенко.

«Це той рідкісний випадок, коли уряд турбується не про підвищення політичних рейтингів, а про підвищення заробітних плат, пенсій і соціальних стандартів», — суперечливо завершив свою заяву Яценюк.

Джерело: Insider

Предыдущая статьяУ ЄС пояснили видачу візи Кобзону
Следующая статьяОБСЕ не подтверждает соблюдение перемирия на Донбассе