Рекордні 72% відсотки громадян України вважають, що країна рухається у неправильному напрямку і не хочуть далі терпіти економічні труднощі

Про це свідчать результати дослідження, проведеного в Україні на замовлення американського Міжнародного республіканського інституту. Сумніву в об’єктивності такого дослідження немає жодного — у країні стрімко назріває вибух.

Найсумніше, що цифри насправді ще тривожніші, адже в опитуванні взяли участь жителі більшості регіонів України, крім Криму, Донецької та Луганської областей. Якби додати сюди настрої жителів Донбасу, то… Ну самі розумієте.

Люди невдоволені темпом змін, або, як нині модно говорити, реформ. А число готових миритися з економічними труднощами задля поліпшення життя у перспективі, тепер майже вдвічі менше, ніж було ще торік.

“Ця тенденція засвідчує, що вікно можливостей для виконання вимог Майдану поступово закривається», — наголосив представник Міжнародного республіканського інституту Стефан Нікс.

Як проводилося дослідження і якими є його інші результати? Що так кардинально вплинуло на зміну настроїв людей за оcтанній рік? Про це газета «Експрес»розмовляла з директором соціологічної групи “Рейтинг” Олексієм Антиповичем, заступником директора Інституту інформаційного суспільства Ярославом Павловським та експертом Інституту політичної освіти Олександром Солонтаєм.

— Наскільки високий відсоток тих, хто вважає, що країна рухається у неправильному напрямку?

О. Антипович: — Такої думки нині дотримуються аж 72% опитаних. Цей показник сягнув рівня листопада 2011 року. Але врахуйте, що тоді опитування було на всій території, в тому числі й на Донбасі.

Загалом же протягом останніх п’яти років кількість тих, хто вважав, що країна рухається у неправильному напрямку, сягала 52% — 62%. А от після Революції Гідності (у квітні минулого року) був зафіксований найнижчий показник незадоволення — 48%.

Натомість тих, хто впевнений, що країна рухається у правильному напрямку, нині лише 15%. Для порівняння: торік у квітні таких було аж 34%.

— А чи дає дослідження настроїв відповідь на запитання, чому, власне, народ не задоволений владою?

О. Антипович: — Так, є такi цифри. 40% українцiв вважають, що в кранi не вiдбувається
жодних змiн. 44% не задоволенi темпом змiн. 13% не змогли визначитися з вiдповiддю. I лише 3% (!) задоволенi змiнами, якi вiдбуваються у країнi.

Я. Павловський: — Справдi, українцi дуже очiкували реформ, причому радикальних. Коли вони їх не побачили, то почали звинувачувати владу в тому, що змiн немає. Звiдси — стрiмке наростання суспiльного невдоволення.

— Якi проблеми українцi вважають нинi найгострiшими?

О. Антипович: — Серед проблем, найважливiших для України, люди виокремили вiйну на Донбасi (64%), корупцiю в державних органах (43%), безробiття (30%), зростання цiн (28%), низький рiвень виробництва (23%), зниження курсу гривнi (22%), а також некомпетентнiсть
уряду (20%).

Найболючiшими для громадян особисто виявилися проблеми зростання цiн (51%), вiйни на Донбасi (45%), знецiнення гривнi (38%), безробiття (37%) i соцiального захисту бiдних (25%).

— Чи готовi українцi ще затягати паски, якщо знатимуть, що це допоможе пiдвищити якiсть їхнього життя в майбутньому?

— Нi, бiльшiсть вже не хоче миритися з економiчними труднощами на кшталт зростання цiн i тарифiв. Таких нинi 58%. Натомiсть готовi перетерпiти скрутнi часи лише 31% українцiв. Зауважте: рiк тому ситуацiя була прямо протилежна: затягти паски були готовi 56%, проти цього виступали 39% опитаних.

— Як вважаєте, чому українцi вiдмовляються далi миритися з матерiальними труднощами?

О. Солонтай: — Люди бачать, що представники влади, яких називають можновладцями, не затягують паскiв. Тому теж не погоджуються терпiти скруту.

Крiм того, треба звернути увагу на те, що люди вже понад рiк затягують паски, але стали жити бiднiше i гiрше. Їм не подобається, що терпiти треба довго i головне — невiдомо доки.

Я. Павловський: — Насправдi це проблема будь-яких суспiльств, якi ступили на шлях реформ. Українцi очiкували швидких змiн. Щойно вiдбулася змiна влади i прийшла нова полiтична команда, яка задекларувала новi полiтичнi цiлi, треба було проводити реформи. Тодi суспiльство було готове затягнути паски. Тепер люди оговталися i не хочуть терпiти матерiальних втрат через псевдореформи.

— Наскiльки довiряють українцi iнститутам влади?

О. Антипович: — Рiвень довiри до влади низький. Дiяльнiстю Петра Порошенка не задоволенi 67%. Дiї уряду пiд керiвництвом Арсенiя Яценюка не пiдтримують 84%. Роботу Верховної Ради не схвалюють 84%.

Зазначу, що показник незадоволення дiяльнiстю парламенту нинi вищий, нiж на початку 2014 року, коли регiонали пiд тиском Януковича протягнули так званi диктаторськi закони 16 сiчня. Тодi (опитування ми робили в лютому 2014 року) роботу Верховної Ради не схвалювали 80% українцiв.

О. Солонтай: — За перiод пiсля Майдану iстотних змiн у країнi не вiдбулося, але й не вiдбулося оновлення влади. Працює той самий уряд, хоч з реформами вiн зволiкає, допускає масу провалiв. Люди не розумiють, чому так вiдбувається.

Що ж до парламенту, то вiн в очах людей традицiйно є таким собi дискусiйним базаром, де постiйно вiдбуваються сварки й конфлiкти. Понад те, у Верховнiй Радi немає полiтсили, яка б домiнувала.

— Якi висновки, з огляду на цi результати, можна робити?

О. Антипович: — Нинiшнiй рiвень незадоволення є традицiйним для українського суспiльства. Однак нюанс у тому, що пiсля Майдану позитивнi очiкування суспiльства зросли. I цi очiкування знову не справдилися. Тому ми отримали такi самi показники незадоволення, як за часiв Януковича, а деякi — навiть вищi.

О. Солонтай: — Якщо не вiдбудеться змiн в урядi або змiнений уряд не проводитиме реформ, це може вилитись у непрогнозований перебiг подiй. Тобто, незадоволення людей однозначно призведе до полiтичних катаклiзмiв. Питання лише — коли це станеться.

Наталiя ВАСЮНЕЦЬ

Джерело: m.expres.ua

Предыдущая статьяПредставники 35 держав об’єднаються заради протидії пропаганді РФ
Следующая статьяСемен Глузман: «Порошенко необходимо отказаться от практики постоянной лжи своему народу»