Два українські мільярдери готуються до вирiшальної сутички

«У країнi не може бути двох господарiв», — так закінчувався один із політичних прогнозів, який ми опублікували ще пiвроку тому. У ньому мовилося про те, що протистояння двох полiтичних важковаговиків — Президента Петра Порошенка та впливового бiзнесмена Iгоря Коломойського — неминуче прийде до гарячої фази.

Прогноз справдився. За останні тижні градус протистояння мiж главою держави та днiпропетровським олiгархом невпинно наростає i днями почав наближатися до точки кипiння. Часи, коли Порошенко та Коломойський, хоч і зi скреготом, але все ж подавали один одному руку перед об’єктивами телекамер, безповоротно минули. Нинi
в їхнiх стосунках домiнує iнша риторика — заклятих ворогiв.

Сторони завдали одна одній декількох дошкульних ударів, видимих навіть неозброєним оком. Апофеоз — різка заява, оприлюднена днями партією «Укроп», яку вже неофіційно охрестили голосом Коломойського: партія вимагає дострокових президентських та парламентських виборів.

Порошенко словами не відповів, але діями показав своє ставлення до такого ходу: Генеральна прокуратура оголосила в розшук екс-керівника Укрнафти пана Лазорка, людину Коломойського на цьому держпідприємстві.

Це — фактично ляпас Коломойському. Порошенко, мабуть, уперше цією дією дав зрозуміти, що покровительство Коломойського вже не рятує від неприємностей у стосунках із прокурорами.

Для Коломойського, вочевидь, це одна з червоних ліній, які він намалював навколо себе. Порошенко її з легкістю переступив. Коломойський змушений буде відреагувати — різко, жорстко. Інакше його підлеглі відчують слабкість, і німб над Коломойським почне розвіюватись.

Отже, Коломойський мусить прийняти виклик Порошенка. Або програти. Але проблема в тому, що Коломойський зовсім не схожий на людину, котра готова програвати, принаймні на цьому етапі.

Хто може на цьому етапі бути союзником Коломойського? Швидше за все, Ахметов і Тимошенко. На боці Порошенка, вочевидь, ситуативно гратимуть Пінчук, Фірташ та малокаліберний бізнес, що завжди орієнтується на владу.

Таким чином відкрита фаза війни між двома мільярдерами — практично неминуча.

Наскiльки обидвi сторони готовi до активних агресивних дій? Якi сили вони
готовi задiяти один проти одного? У кого бiльше шансiв перемогти у цьому вирiшальному для кожного з них двобої? Про це — у розмовi газети «Експрес» з полiтичними експертами Олександром Власюком, Андрiєм Балою та Олегом Миколайчуком.

— Якi головнi козирi нинi на руках у Коломойського?

О. Власюк: — У Коломойського є базовий потенцiал: вiн розумний, хитрий, має сталеву волю до дiї i, що найголовнiше для кожного дiяча, значні грошi та здатнiсть iнвестувати їх у велику полiтику. Саме тому Коломойський сьогоднi контролює декiлька десяткiв депутатiв у Верховнiй Радi — у тому числi у провладних фракцiях «БПП» та «Народного фронту».

Ще один його козир — опора на радикальнi сили. Не забуваймо, що лiдер «Правого сектора» Дмитро Ярош пройшов до парламенту по мажоритарному округу у Днiпропетровськiй областi. Це дозволило Коломойському легалiзувати своє силове крило. Крiм того, йому вдалося провести в Раду ще кiлькох лояльних комбатiв. Тож такi дiї забезпечили олiгархові вплив у ключових областях пiвдня i сходу країни та
досить твердi позицiї у розмовi з Порошенком.

А. Бала: — Так, сьогоднi, за оцiнками рiзних експертiв, силова гвардiя Коломойського нараховує вiд семи до десяти тисяч «багнетiв». Бiльшу її частину становлять бiйцi, якi пройшли вишкiл на схiдних фронтах. Тож воювати вiдкрито силовими методами проти Коломойського анi Порошенко, анi будь-хто iнший навряд чи наважиться.

О. Миколайчук: — А вiднедавна у Коломойського є i своя партiя — «Укроп». Також він
зробив ставку на ще одну партiю — «Вiдродження», яка має давнє «регiоналiвське» корiння i може забезпечити йому певнi позицiї на сходi та пiвднi країни.

— Коломойський буде захищатися чи атакувати?

О. Власюк: — Коломойський має вiдверте бажання взяти реванш у Порошенка й захопити у свої руки найвищі владні важелi. Для цього в його активi є досить потужнi силовi структури у разі фiзичного протистояння, полiтичнi iнструменти — декiлька партiй, близько 150 своїх депутатiв у стiнах Верховної Ради, ну i, звiсно, декілька мiльярдiв доларiв.

— Коли, на вашу думку, вiн може розпочати активний наступ?

А. Бала: — Рiч у тiм, що Коломойський нинi перебуває у непростiй ситуацiї. З одного
боку, вiн користується вже неприхованою лояльнiстю до нього прем’єра Яценюка, а у парламентськiй фракцiї «Народного фронту» — найбiльше прихильних до цього олiгарха депутатiв. З iншого — доля Яценюка, особистий рейтинг якого впав майже до нуля, у руках Президента, котрий нинi у вiдвертiй конфронтацiї з Коломойським.

О. Миколайчук: — За моєю оцінкою, активний наступ на Порошенка Коломойський уже розпочав.

— Яку стратегiю у цьому протистояннi може обрати Порошенко?

О. Власюк: — Як бачимо з останнiх подiй, завдання Порошенка сьогоднi — зруйнувати патрiотичний iмiдж i потенцiал Коломойського, який — з тих чи iнших причин — він набув на початку путiнської агресiї. Тобто, ставиться мета перетворити Коломойського з олiгарха, рiвного Порошенку, у звичайного кримiнального олiгарха-лузера — з важким минулим i невизначеним майбутнiм.

А. Бала: — Разом із тим, iснує небезпека, що гострота конфлiкту мiж Порошенком i Коломойським поступово втягне в цю вiйну iнших олiгархiв. І вибухи вiд баталiй можуть серйозно зачепити й самого Президента. Бо за цей рiк йому так i не вдалося перетворитися з олiгарха-президента на президента-реформатора. А зростання
невдоволення у країнi Порошенкові навряд чи вдасться повнiстю перекласти на уряд Яценюка.

— На якi ресурси може опиратися Президент у протистоянні з Коломойським?

О. Миколайчук: — Зважаючи на доволi мiцнi приватні мiлiтарнi позицiї Коломойського, сподiватися на пiдтримку армiї чи правоохоронних структур у разi лобового зiткнення Порошенко навряд чи зможе.

О. Власюк: — Швише за все, вiн сповна застосовуватиме економiчнi та бiзнесовi важелi. Це, власне, вже i вiдбувається з Укрнафтою. Для Коломойського контроль над цiєю структурою принципово важливий, бо це його один із найбільш прибуткових активів. За оцiнками експертiв, навiть величезна машина Приватбанку не має такої
прибутковостi, як Укрнафта. Тому повна втрата контролю над цим активом суттєво послабить ресурсну базу Коломойського.

— Розумiючи це, Коломойський, напевно, боротиметься за це підприємство до кiнця?

А. Бала: — Так, свого часу Iгор Валерiйович спробував навiть використати свiй силовий ресурс, аби «вiдбити» Укрнафту. Однак вiн не врахував одного найголовнiшого фактора, що й нинi може спрацьовувати як важка артилерiя Порошенка: втручання американцiв. Представники США тодi провели дуже жорсткi
переговори з Коломойським i намалювали йому сумнi перспективи, якщо той буде опиратися. Фiнал вiдомий — Коломойський пiшов у вiдставку з посади губернатора, конфлiкт в Укрнафтi завуалювали, хоча й досi не вирiшили.

— Чи може Порошенко й надалi розраховувати на пiдтримку Заходу в сутичцi з Коломойським?

О. Миколайчук: — Як на мене, то пiдтримка США нинi є для Порошенка своєрiдною парасолькою у боротьбі проти днiпропетровського олiгарха. Якщо Коломойський знову намагатиметься використовувати нечесні методи, це розглядатиметься як виклик альянсу захiдних союзникiв України, котрі видiляють фiнансову i вiйськову
допомогу країнi, не будучи переконаними у її полiтичнiй стабiльностi. Захiд реагуватиме миттєво.

— І чим це може обернутися для Коломойського?

О. Власюк: — Вони будь-якої миті можуть заарештувати його закордоннi активи, зробити Коломойського нев’їзним у західні країни, США та держави єврозони. До речі, уже йдеться про те, що Коломойському до Штатів в’їзд закрито.

З огляду на специфічні стосунки з Путiним, Коломойський навряд чи зможе вирушити й до Росiї — вiн же не самовбивця. Тому за таких умов у нього майже не залишиться iншого виходу, як нав’язані Заходом через Порошенка нові правила гри. Або сьорбнути немалий ківш лиха. Фірташ тут може стати для Коломойського прикладом, чого не варто робити у стосунках із Заходом.

А. Бала: — Цiлком iмовiрно, що саме такий сценарiй Порошенко під тиском Заходу i готує нинi Коломойському. Виглядає на те, що Київ пробує взяти олiгарха на гачок: вiдомо, що генпрокурор Вiктор Шокiн порушив стосовно Коломойського кримiнальну справу про замах на життя адвоката Сергiя Карпенка. Справа ця не першої свiжостi:
згiдно з матерiалами десятирiчної давностi, Коломойського пiдозрюють в органiзацiї збройного нападу на адвоката, який захищав активи запорiзького заводу «Днiпроспецсталь».

— Якi наслiдки це може мати для олiгарха?

О. Миколайчук: — Основний наслiдок — слiдчий iзолятор. Так, це не жарт. Згадаймо вiйну мiж колишнiми прем’єром Лазаренком i президентом Кучмою, що вiдбувалася понад десять рокiв тому. Тодi Лазаренко заручився пiдтримкою усiх силових структур, крiм Генпрокуратури. А Кучмi довелося шукати пiдтримки на Заходi. I вiн її знайшов. У результатi Лазаренко вiдбув багаторiчне ув’язнення у США, а на батькiвщинi про нього майже забули.

О. Власюк: — Цiлком iмовiрно, що ситуативними союзниками нинiшнього Президента можуть стати й iншi олiгархи. Вони добре пам’ятають заяву Коломойського про готовнiсть дати свiдчення щодо незаконної приватизацiї величезної кiлькостi об’єктiв, якi нинi перебувають у власностi Ахметова, Пiнчука тощо.

У цьому випадку аналогiя з Лазаренком також доречна — свого часу опальний прем’єр хотiв залишитися єдиним таким собi суперолiгархом, налаштував усiх проти себе i в результатi програв. Хто ж буде переможцем цього разу — побачимо вже невдовзi.

— Отже, ви вважаєете, що Коломойський програє?

— Скажімо так: допоки Захід надає Порошенкові підтримку, виграти Коломойському в сутичці з ним буде важко. Але і для Порошенка не минеться без електоральних наслідків, ця перемога може стати для нього пірровою.

Юрiй ГРИЦИК, газета «Експрес»

Предыдущая статьяВ Черкасах Авакову кричали “ганьба!”
Следующая статьяДружині Наливайченка подарували квартиру вартістю понад мільйон доларів – «Схеми»