Уряд пiдтвердив, що запланував на наступний рiк подальше падiння гривнi

Кабмiн передав до парламенту законопроект про державний бюджет на наступний рiк. Хоч документ вiдразу ж вiдкликали, але мiнiстр фiнансiв панi Яресько повiдомила, що бюджет побудували на прогнозi середньорiчного курсу 22,4 гривнi за долар.

Згодом перший заступник мiнiстра фiнансiв Iгор Уманський уточнив: у кошторисi на 2016 рiк заклали курс гривнi 24,4 грн./$. Мовляв, курс 22,4 передбачений на цей рiк. Як бачимо, i мiнiстри можуть помилятися.

Сьогоднi офiцiйний курс гривнi до долара — в межах 22 гривень. Отже, закладаючи в бюджет курс 24,4 гривнi за долар, уряд тим самим дає ринку сигнал, що гривня знецiнюватиметься i в 2016 роцi. Цi прогнози майже збiгаються зi сподiваннями МВФ, за розрахунками якого середньозважений курс гривнi наступного року буде 24,1 гривнi за долар.

Наскiльки реалiстичний курс, котрий планують закласти в кошторис-2016?

— Ця цифра — визнання того, що обмiнний курс — плаваючий, i що гривня буде поступово ослаблятися, — каже Дмитро Боярчук, виконавчий директор «CASE-Україна».

— Закладений у бюджет курс — розрахунковий, — додає економiчний експерт Всеволод Степанюк. — Його приймають, щоб насамперед розрахувати всi належнi виплати за зовнiшнiм боргом. Цей курс не обов’язково збiгається з офiцiйним курсом i ринковим.

— Курс буде визначатися поведiнкою нашого основного кредитора, тобто МВФ, — вважає Євген Пенцак, викладач фiнансiв i ризик-менеджменту Києво-Могилянської академiї. — Якщо в країну регулярно надходитимуть траншi кредиту МВФ, вiдбудеться чергова реструктуризацiя корпоративних кредитiв, уряд обмежиться тим
невеличким пiдвищенням зарплат бюджетникам, яке анонсував, припиняться вiйськовi дiї на сходi, то курс справдi може стабiлiзуватися на позначцi 24 — 25 грн. за долар.

— Гривнею i далi манiпулюють у ручному режимi, — вважає екс-мiнiстр економiки України Володимир Лановий. — Що з того, що у груднi минулого року прийняли бюджет i заклали курс 22 гривнi за долар, якщо вже у сiчнi був стрибок до 32 гривень за долар? Думаєте, випадково? Нi, уряд надрукував грошi, а потiм почав притискати грошову масу, вилучати її з ринку.

— Якi вашi прогнози щодо курсу? Коли в бюджет закладуть курс 24,4 гривнi за долар, то яким буде середньоринковий?

Д. Боярчук: — Ми очiкуємо 27 гривень за долар упродовж найближчих мiсяцiв.
Основна причина девальвацiї — вiдновлення попиту на iмпорт на фонi стабiлiзацiї економiки. Iз сiчня 2016-го скасовують тимчасовий iмпортний збiр, що також пришвидшить iмпорт. Експорт буде зростати повiльно через уповiльнення свiтової економiки.

Є. Пенцак: — Банкiвська система залишається в загрозливому станi, багато проблемних банкiв, в Україну не йдуть захiднi iнвестицiї, маємо спад економiчної активностi, тож ймовiрнiсть нового обвалу гривнi доволi висока, i це буде вiдбуватися
часто. Бачитимемо долар i по 25 гривень, i по 30.

В. Лановий: — Якщо говорити об’єктивно, то курс 24,4 — дуже високий для України. Ми просто повернулися на початок 90-х рокiв, коли люди нiчого не можуть дозволити собi купити, бо все подорожчало в рази. Економiка не зростатиме, якщо купiвельна
спроможнiсть спадає. Цього року ВВП впаде на 17 — 20%, у 2016 падiння триватиме.

— Але iз сiчня 2016-го запрацює зона вiльної торгiвлi мiж Україною та ЄС?

В. Степанюк: — З нового року набирає сили Договiр про вiльну торгiвлю, де написано, що вiльна торгiвля буде через 10 рокiв.

— Чи вплине пiдвищення соцiальних стандартiв на гривню? Їх обiцяють пiдвищити з 1 вересня, а потiм — з нового року.

В. Лановий: — Думаю, що нi, бо населення не має грошей — товарiв достатньо, а магазини напiвпорожнi.

Леся ЯСИНЧУК, газета «Експрес»

Предыдущая статьяДружині Наливайченка подарували квартиру вартістю понад мільйон доларів – «Схеми»
Следующая статьяПорошенко сказав, коли оголосить референдум щодо вступу України в НАТО