Роман Безсмертний, екс-посол України в Білорусі та чинний представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи, вважає, що вибори на окупованих територіях відбудуться не за законом України. Про це він розповів в ефірі hromadske.tv

«Зараз ситуація виглядає таким чином, що вибори будуть, й очевидно, що вони будуть не за законом Україин. Я не сумніваюсь, що вони ці вибори проведуть. Їх ніхто не визнає», — прогнозує Безсмертний.

Він також пояснив, що саме заважає зараз переговорному процесу в Мінську.

«Власне, що так привело до вибуху під час останніх днів — було внесено документ, який сам по собі мав ультимативний характер. Тобто вимагав від президента, від РНБО, парламенту відповідних рішень. З точки зору дипломатичного формату він виглядав нетактовно. Цей документ був від представників окремих районів Донецької та Луганської областей», — зазначив дипломат.

Попередньо йшла мова про те, що за певних умов є можливість проведення виборів в «ЛНР» та «ДНР» 21 лютого 2016 року за українським законодавством. Але під час обговорення сепаратисти заявили, що всеодно проведуть вибори 18 жовтня й 1 листопада — будуть обрані керівників міст, обласних, районних та міських рад. Представники «ЛНР» та «ДНР» заявили: «Якшо ви оце зробите (дозволите провести вибори у жовтні та листопаді), то ми тоді 21 лютого проведемо вибори й організуємо вибори силами тих, хто буде обраний 18 й 1-го сільських й селищних рад й голів».

Безсмертний розповів, що таке рішення від сепаратистів привело представників України та ОБСЄ у «м’який шок».

Але він говорить, що рішення має прийняте саме політичне керівництво України — як діяти далі.

«Чи продовжувати цей діалог, в межах якого формату і що вимагати, яку позицію займати. Чи перенести всі ці проблеми в Нормандську четвірку на саміт 2 жовтня, висловивши там свою позицію. Очевидно, що тут зрозумілий сценарій подій», — каже Безсмертний.

Він також пояснив, чому не розкриваються подробиці засідань робочих підгруп в Мінську.

«Тут є речі, які по неписаних дипломатичних нормах не можуть озвучуватись, тому що вершиною цього айсбергу є Нормандська четвірка. Насправді, вони остаточно озвучують досягнуті рішення чи поставленні завдання», — пояснюе дипломат.

Він також не може оголосити повний склад політичної підгрупи, членом якої є Безсмертний, — з міркувань формату зустрічей.

«Від Росії — представник адміністрації президента РФ, декілька його помічників. Це відомі люди в Росії, які добре розбираються в політичній конїюнктурі, які близьки до тих, хто розробляв концептуальні позиці того, що відбулося на сході країни, які підживлюються постійно інтелектуальним середовищем, які цю модель розбудовували, — каже Безсмертний. — З боку України тут легше сказати це — Володимир Горбулін і я. З боку окремих районів Донецької та Луганської області — дві особи. Один з них був Пургін. Зараз інша особа».

Дипломат також підтвердив, що всі комуникації в групах відбуваються за посередницьтвом місії ОБСЄ — листування, певні розмови, діалоги відбуваються.

«Прямого офіційного листування немає, — запевняе Безсмертний. — Хоча робочі речі іноді вирішуються в діалогах, поза офіційного діалогу».

«Справа тут не в тому, з ким ти ведеш діалог. А в тому, щоб люди перестали гинути», — додає дипломат.

Джерело: hromadske.tv

Предыдущая статьяКоммунисты Симоненко под новой партийной вывеской собрались на выборы
Следующая статьяРосія та Україна домовилися про нову газову угоду