В Туреччині розпочинається триденна жалоба за жертвами двох вибухів під час мирного мітингу в столиці Анкарі.

За останніми даними, у суботу неподалік центрального вокзалу міста загинули щонайменше 95 людей та ще понад 240 отримали поранення. 48 людей залишаються у важкому стані у лікарнях, передає BBC Україна.

Уряд назвав вибухи «терактом» і відкинув звинувачення в тому, що це його провина.

Вибухи сталися неподалік залізничного вокзалу з інтервалом у кілька хвилин, приблизно о 10:00 ранку за місцевим часом, коли біля вокзальної площі збиралися активісти, які прийшли на мітинг «За мир і демократію», організований профспілками і правозахисними групами.

151010085841_ankara_640x360_reuters_nocredit

 

Демонстранти мали намір висловити протест проти відновлення боїв між курдськими повстанцями та турецькими військами, закликаючи припинити насильство щодо сепаратистів з Робітничої партії Курдистану.

На кадрах, які показувало турецьке телебачення, видно клуби диму і тіла, що лежать на землі, навколо яких розкидані транспаранти.

Генсек НАТО рішуче засудив терористичний акт в Туреччині. «Не може бути виправдання такій страхітливій атаці на людей, які зібралися на марш миру. Мої думки з народом Туреччини», — йдеться в заяві Єнса Столтенберга.

151010102928_video_explosion_624x415_afp_nocredit

Серед організаторів антивоєнної ходи була і прокурдська партія HDP, на одному з мітингів якої в червні, в місті Діярбакир, також прогримів вибух. Лідер HDP вже скасував усі заплановані передвиборні мітинги і звинуватив в підготовці вибухів в Анкарі турецьку владу.

Партія випустила заяву, в якій стверджується, що основною метою нападу були члени HDP.

Влада країни назвали подію терактом. Міністерство внутрішніх справ у своїй офіційній заяві засудило ці напади, сказавши, що вони були націлені «проти демократії і миру в Туреччині».

151010100248_turkey_ankara_624x351_afp_nocredit

Поки що точно не встановлено, як підірвали бомби, однак державне агентство Анадолу повідомило, що принаймні одну з них підірвав смертник.

Джерело: expres.ua

 

Предыдущая статьяВибухівка і вбивчі ракети: нічне загострення конфлікту Палестини з Ізраїлем
Следующая статьяСаакашвили: Кивалов сошёл с предвыборной гонки из-за реальных уголовных дел