Прибiчники екс-президента йдуть на вибори у складi декiлькох партiй

Своє членство в Партiї регiонiв нинi не хочуть згадувати бiльшiсть полiтикiв, бо цей бiографiчний факт може мати дуже негативнi наслiдки для їхньої кар’єри. Напевне, саме тому вони вирiшили маскуватися пiд новими вивiсками.

На минулих парламентських виборах колишнi функцiонери Партiї регiонiв
потрапили до парламенту пiд брендом «Опозицiйний блок». Однак i його тепер зiбралися перейменувати — на «Партiю розвитку й миру». Цей ребрендинг анонсував колишнiй глава адмiнiстрацiї екс-президента Вiктора Януковича Сергiй Льовочкiн.

Але й це не єдина партiя, де «ряснiють» вчорашнi соратники Януковича.

Детальнiше про те, за назвами яких партiй ховаються колишнi соратники
Януковича, газета «Експрес» розмовляла з членом експертної ради Iнституту соцiальних технологiй «Соцiополiс», полiтологом Ярославом Макiтрою.

— Почнiмо з «Опоблоку». Навiщо йому знову перейменування?

— Назва «Опозицiйний блок» була тимчасова й розрахована на те, що на минулих парламентських виборах люди, якi не пiдтримували нову владу,
проголосують за такий бренд. Ще частина виборцiв навiть не зрозумiли, що
являє собою «Опозицiйний блок», i голосували за нього, думаючи, що це
демократична полiтсила.

Очевидно, в теперiшнiх реалiях, коли на опозицiйному полi грають i Ляшко, i «Батькiвщина» з «Самопомiччю», ця назва недоречна i вже не мобiлiзує електорат. Тому її вирiшили змiнити на нову — бiльш милозвучну.

— Якi ще полiтсили складаються з колишнiх регiоналiв?

Вiдсоткiв на 80 з колишнiх представникiв Партiї регiонiв складаються партiї «Вiдродження» та «Наш край». А ще рiзного роду мiсцевi проекти, зокрема «Новi обличчя» на Київщинi ,»За конкретнi справи»
на Хмельниччинi
тощо.

— Чи можете назвати конкретнi прiзвища?

— До розбудови «Вiдродження» докладаються екс-регiонали, народнi депутати
Антон Яценко, Анатолiй Хомутинник та Валерiй Писаренко. Головою ж цiєї партiї обрали ще одного колишнього члена фракцiї Партiї регiонiв Вiктора Бондаря.

А у «Нашому краї» з вiдомих осiб можна назвати «тушку» Андрiя Табалова, того самого, якого за змiну полiтичної позицiї виштовхували з Ради. Крiм того,
вiд «Нашого краю» в мери Києва балотуватиметься й колишнiй депутат-регiонал Володимир Макеєнко. На Миколаївщинi спiвголовою цiєї партiї вибрали чинного мiського голову Миколаєва, екс-регiонала Юрiя Гранатурова.

Партiю «За конкретнi справи», кажуть, курує ще один екс-регiонал, спiввласник вiдомої мережi будiвельних супермаркетiв «Епiцентр» Олександр Герега.

Ну, i, звiсно, у цих полiтсилах чимало екс-регiоналiв чи їхнiх колишнiх
прибiчникiв дрiбнiшого гатунку.

— Якi ризики несе iз собою ймовiрне проходження в мiсцевi ради низки
партiй, членами яких є нещодавнi соратники Януковича?

— Полiтична ситуацiя, яка була до втечi Януковича, сприяла тому, що в мiсцевих органах влади з’явилися справжнi бандити, кримiналiтет. Багато хто з них був прямо причетний до переслiдування опозицiї та учасникiв Євромайдану. I для таких осiб шлях у полiтику логiчно б прикрити. Але зробити це можуть лише виборцi, бо вiдповiдного закону не ухвалено. У будь-якому разi йдеться все ж про дiячiв старого гатунку. I якщо не вiдбудеться перелому на мiсцевому рiвнi, наповнення такими людьми мiсцевих рад додатково сприятиме консервацiї системи.

Iрина КОВАЛЕНКО, газета «Експрес»

Предыдущая статьяСпіймано екс-керівника «Беркуту», пов’язаного з розстрілом Майдану
Следующая статьяЯценюк заявил, что украинцам еще повезло с тарифами на газ и тепло