Психологи: українські політики компенсовують у владі свої невдачі в інших сферах

Ми живемо від виборів до виборів. Торік вибирали Президента і народних депутатів, минулої неділі обирали місцевих депутатів та мерів. Бюлетні більше схожі на метрові сувої — аж очі розбігаються. Партії, нові і старі прізвища, обіцянки… А навіщо люди прагнуть влади?

У психології є теорія, що таким чином людина задовольняє свій комплекс меншовартості, компенсує невизнання в інших сферах життя та неприйняття іншими.

Наскільки цим критеріям відповідають українські політики? Про це газета «Експрес»говорила з Вадимом Васютинським, професором, завідувачем лабораторії психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології НАПНУ, і Павлом Фроловим, кандидатом психологічних наук, завідувачем Лабораторії соціально-психологічних технологій цього ж інституту.

— Вважається, влади прагне кожен із нас — владно-підвладні стосунки наявні у взаєминах батьків і дітей, між подружжям, у робочому колективі. Але політична влада чомусь є найбільш бажаною. Чому?

В. Васютинський: — Справді, у психології є думка, що прагнення влади є нічим іншим, як компенсацією комплексу неповноцінності. Влада над іншими дає людині ілюзію вищості, можливість самоствердження через владу над кимось. Прагнення і здобуття влади — це компенсація невдач в інших сферах.

Політична влада є найбажанішою, бо дає можливість керувати тисячами, мільйонами. Це справді дуже спокусливо. Це найвищий прояв влади, який включає в себе кілька її різновидів — інформаційну владу, ідеологічну, ресурсну, економічну.

— І це стосується усіх українських політиків?

— Звісно, не можна однозначно стверджувати, що при владі лише закомплексовані люди. Адже і серед депутатів є люди заможні, мільярдери, котрі досягли успіху. Але вони все одно прагнуть влади. Чому? Бо це, як я сказав, дає ілюзію права розпоряджатися ще більшими масивами людей. Власне, це влада-мета, коли індивід здійснює свою волю, впливаючи на інших людей, розпоряджаючись ними.

— Ну, добре, політики прагнуть влади, щоб панувати над нами, простими людьми. Але ж люди можуть із цим і не погоджуватись?

П. Фролов: — Звісно, влада може існувати лише у стосунках між тими, хто володарює, і тими, хто приймає це панування. Тобто, обов’язковою є присутність тих, хто готовий підпорядковуватися. Тож влада не є якимсь абстрактним поняттям — це певна розстановка сил у суспільстві. Скажімо, Фройд вважав, що лише владний самодержець може утримати масу від перетворення на первісну орду. Власне, весь історичний процес розвивається під впливом визначних лідерів.

А що розділяє володаря та підлеглого? Чому одні люди йдуть до влади, а інші задовольняються роллю народу? Тому що у перших є так звана воля до влади — певні запаси енергії, готовність декларувати і брати на себе певні зобов’язання. Інші ж — пасивні, я б навіть сказав ледачі. Тому правильним є вислів, що народ заслуговує на ту владу, яку має.

— Добре, поясніть ще такий феномен. Політики, йдучи до влади, рекламують себе як борців за наші права та благополуччя. Але, здобувши владу, починають дбати лише про себе і тягти ковдру на себе. Чому так стається?

В. Васютинський: — Справді, однією з небезпек влади є те, що, здобувши її, навіть ідеаліст починає використовувати не на благо інших, а на своє благо. Притім: що більше влади отримує людина, то вона стає ненаситнішою. На жаль, людина при владі завжди буде намагатися використати своє становище.

До влади ідуть люди з різних міркувань, часом навіть благородних, але насправді усі (!) вони покривають потребу створення ілюзії власної досконалості. Тому, маючи владу у руках, людина рано чи пізно почне зловживати нею, навіть якщо попервах має найшляхетніші цілі. Це — неминучий процес, така природа людини. І ця межа між здобутою владою та зловживанням дуже хитка, непомітна, нестійка. Ось чому людина, яка йде до влади, повинна мати величезний самоконтроль. На жаль, таких людей майже немає.

— Ну а чому тоді політики у західних демократіях чесніші, ніж українські?

В. Васютинський: — Ось тут, власне, криється ключове питання взаємин влади, політиків та людей. Ви питаєте — чому в інших країнах є чесні політики? А я вам скажу просто: вони там чесні не самі собою. Просто там існує контроль з боку суспільства, людей, які вимагають звітів та дотримання
обіцянок. Бо абсолютно кожна людина при владі боїться її, владу, втратити.

У нас ж таке суспільство ще тільки формується.

— Чи є межа, коли прагнення влади стає патологічним? Скажімо, нині чимало чинних депутатів Верховної Ради подають свої кандидатури на посади мерів, депутатів місцевих рад. Невже вірять, що можливо всидіти на двох кріслах?

— Особливість прагнення влади в тому, що воно ненаситне. Здобута влада через якийсь час перестає задовольняти людину, і вона прагне ще й ще. На жаль, такий підхід характерний для українських політиків. Вони не обмежуються тим, що мають, а намагаються використати своє становище для ще більших здобутків для самого себе. Це приклад патологічного прагнення влади.

У такому разі влада виступає навіть не засобом, а самоціллю. Власне, прагнення влади заради неї самої, заради отримання доступу розпоряджатися долями інших, є патологічною й може зашкодити і людям, і країні загалом. Недарма хтось з мудреців сказав, що владу краще довіряти тому, кому вона буде важкою ношею, а не тому, хто впиватиметься нею.

І зупинити таких людей ми можемо у простий спосіб — не голосувати за них. Так само можемо впоратися з ненаситними політиками. Згадайте, що вони обіцяли на минулих виборах. Виконали? Голосуйте за них. Якщо ж ні, якщо не можете згадати, що вони обіцяли, то сміливо голосуйте за нових людей. Це принаймні дасть нам шанс на зміни.

Марина МОРОЗ, газета «Експрес»

Предыдущая статьяВелика пенсійна дуля
Следующая статьяВ Одесский горсовет проходят 5 партий