Близько сотні машин Автомайдану приїхали вчора під резиденцію президента Петра Порошенка в Козині з вимогою відставки генпрокурора

Автопробіг до резиденції Порошенка стартував від ресторану Царське село, що на вулиці Лаврській у Києві. Сюди ще зранку підтягнулися автомайданівці, представники різних громадських організацій, депутати та журналісти. Вимога одна – відставка генерального прокурора Віктора Шокіна.

Чинний генпрокурор нездатний впоратися з покладеними на нього обов’язками і втратив зв’язок з реальністю, пояснює активістка Автомайдану Катерина Бутко. Боротьба з корупцією не помітна, реформи в прокуратурі не відбуваються.

— Оскільки за дії Шокіна відповідальний безпосередньо президент країни, ми будемо вимагати від нього вплинути на ситуацію. Президент фактично керує прокуратурою. Саме тому ми приготували на сьогоднішню акцію опудало – нова істота під назвою «Порошокін», — розповідає Бутко.


Акция стартовала в Киеве, на улице Лаврской. Там собирались журналисты, активисты и автомайдановцы

Акція стартувала у Києві, на вулиці Лаврській. Там збиралися журналісти, активісти та автомайданівці

 

Долучився до акції і нардеп Єгор Соболєв. За його словами, крім відставки генпрокурора, він та інші нардепи, які підтримують цю ініціативу, хочуть, щоб новий керівник Генпрокуратури обрався за допомогою відкритого конкурсу.

— Якщо Автомайдан їде до Порошенка, йому варто задуматися. Якщо ці поїздки будуть ігноруватися, я раджу Петру Порошенку переглянути хроніку подій на Євромайдані. Євромайданівці нікуди не поділися. Багато з них пройшли АТО. Це вогонь, який не варто запалювати, — коментує Соболєв. З машин лунає Скрябін.

За словами активістки Автомайдану Катерини Бутко, на акцію приїхали не тільки київські автомайданівці, а й представники з інших міст. Загалом очікується близько півсотні машин.

— Ми бачимо, що Шокін не здатний робити реформи. А відповідальність за це лежить на президентові, — говорить Бутко.

Об 11:30 від цього місця збору учасники організованою колоною висуваються в село Козин за Києвом. Там, неподалік від елітного котеджного містечка Конча-Заспа, живе президент Петро Порошенко.


На пути к президентскому имению автомайдановцев периодически настигали препятствия в виде людей, вышедших на параллельный, собственный митинг

На шляху до президентського маєтку автомайданівців періодично наздоганяли перешкоди у вигляді людей, які вийшли на паралельний, власний мітинг

 

Для всіх учасників акції заздалегідь визначили правила їзди: пересуватися можна в колоні, обов’язково вмикати аварійки, швидкість – не більше 40 км/год. Обганяти інших у колоні не можна. В разі виникнення технічних несправностей або питань, можна зв’язуватися по каналу Zello.

Після приїзду в Козин виявляється, що машин – близько сотні. Колона повертає на вулицю Лугову і зупиняється в пробці. Виходимо і йдемо пішки. Виявляється, що на шляху – дрібні перешкоди у вигляді кількох протестувальників з намальованими від руки транспарантами на шматку звичайного ватмана. Всюди – безліч міліції та охорона.

Ось молоді люди, в одного обличчя закрите чорною банданою, в іншого до носа натягнутий український прапор.

— Ви ганьбите прапор, ви ним ніс витираєте, — кричить дівчина, учасниця акції.

Під чорний «Фольксваген» автомайданівців падає чоловік. Він у камуфляжних штанях і чорній куртці. Лежить на боці, спершись на лікоть.

— Мене збила машина, я чекаю на швидку, — відповідає він на запитання, що з ним сталося. При цьому, як фіксують камери журналістів і як кажуть очевидці, біля машини чоловік упав сам. Практично на рівному місці.


Мужчина утверждает, что его сбила машина автомайдановцев и он нуждается в скорой помощи

Чоловік стверджує, що його збила машина автомайданівців і він потребує швидкої допомоги

 

— Ти ненормальний, — роздратовано кидає на адресу «потерпілого» один з учасників акції.

— Ненормальний твій тато, — відповідає йому лежачий. Біля нього – стаффордширський тер’єр. Собака сідає быля господаря й покірно чекає його наступних дій. Судячи з усього, це мама-годувальниця, і вона трохи втомилася від того, що її кудись смикають.

Тим часом, її господар продовжує відповідати всім зацікавленим у стилі «твій тато». Побитим не виглядає, а лежить так, начебто приліг відпочити на пляжі. Коли до нього підходить міліціонер, чоловік вирішує йому представитися:

— Загородній Дмитро Михайлович.

Автомайданывці, втомлені словесною перепалкою, просто об’їжджають лежачого чоловіка.

Наступні на шляху – троє чоловіків віком близько 50-ти. Вони тримають у руках транспаранти з написами «Європейськім тарифами – європейські зарплати», «Новий Майдан поверне диктатуру олігархам». Про себе розповідати пікетувальники відмовляються. Пропускати колону далі – теж.


Активисты вручную переносят машины, которые мешают колонне проехать дальше

Активісти вручну переносять машини, які заважають колоні проїхати далі

 

— Ми просто стоїмо. Як мовиться, без коментарів, — відповідає високий чоловік у чорній шкірянці і сірому светрі. Через кілька хвилин один з протестувальників все-таки здається.

— Взагалі, я от хочу, щоб у Ахметова забрали Київенерго, — каже чоловік. На вигляд йому близько 60-ти. На ньому темні окуляри і кепка. – Я завжди справно платив, а тепер він приписує якісь неіснуючі борги. Ще з квітня приходять незрозумілі цифри.

Наступна перешкода – жовтий мікроавтобус Богдан, набитий бійцями в камуфляжі з написом Міліція. Вони повернені до вікон і дверей спиною.

— Це полк Миротворець. Мета – охорона громадського порядку, — пояснює командир.

На шляху до резиденції Порошенка автомайданівцям доводиться кілька разів розчищати дорогу. Кілька міцних чоловіків беруть чужі авто і переносять їх на узбіччя, щоб проїхали машини з колони.

Маєток Петра Порошенка захищає паркан з коричневої цегли заввишки приблизно 3м. В півтора метрах, уздовж усього паркану висаджено ялини. За ними на відстані кількох кроків один від одного вишикувалася охорона.

— Пане президенте, врятуйте нас від уряду!, — скандують кілька молодих людей біля центрального входу – величезних срібних воріт. У руках – плакати зі схожими вимогами. Представлятися відмовляються і швидко ретируються.

— Ой, як шкода, що ви вже більше нічого не вимагаєте? – кричить їм навздогін дівчина.


Вдоль забора, за которым спрятан дом президента Украины, выстроились охранники

Вздовж паркану, за яким захований будинок президента України, вишикувалися охоронці

 

Автомайданівці вмикають музику, ставлять під двері опудало «Порошокіна». Воно одягнене в костюм, замість голови – гарбуз. На ньому фото, на якому половина особи належить Порошенку, друга половина – Шокіну.

Біля мікрофона слово бере один з лідерів Автомайдану Олексій Гриценко, за ним – ще кілька учасників акції.

— Якщо не вдасться змінити ситуацію цивілізовано, парламентськими методами, доведеться збирати вулиці і вирішувати всі методами вуличними, — говорить Єгор Соболєв. За його словами, за те, щоб звільнити генпрокурора з посади, вже підписалося 119 депутатів.


Плакат с изображением Порошенко и Шокина "в одном флаконе" активисты оставили на воротах

Плакат із зображенням Порошенка й Шокіна «в одному флаконі» активісти залишили на воротах

 

— Відставка Шокіна – півбіди. Біда в тому, що на його місце вже готують для когось іншого. Юрія Луценка, Павла Жебрівського – таких же, як і він. Після Євромайдану Віктор Шокін – третій генпрокурор, який покриває міліцію, кришує корупцію.

За Соболєвим виступає ще один нардеп, Ігор Луценко. Він згадує про політв’язнів нинішнього режиму. Таких, за словами Луценка, вже близько п’яти сотень. Ще дві сотні – кандидатури, які можуть потрапити під репресії.


Несмотря на то, что участники акции звонили в Администрацию Президента и пытались позвонить в двери резиденции, к ним так никто и не вышел

Попри те, що учасники акції телефонували в Адміністрацію Президента і намагалися подзвонити у двері резиденції, до них так ніхто і не вийшов

 

Автомайданівці скандують «Порошенко – зніми Шокіна!». За парканом гавкає пес. Охоронці мовчки спостерігають за подіями.

Про те, що президент повинен змінити керівника Генпрокуратури, говорять не тільки українські політики і громадські діячі, а також представники міжнародного співтовариства, розповідає Олександра Устінова з Центру протидії корупції — блондинка в салатовій куртці в білий горох.

— Генпрокуратура досі не заарештувала майно деяких екс-чиновників. Наприклад, колишнього міністра Дмитра Табачника — страшного українофоба і шовініста. Коли дипломати, які завжди кажуть дипломатичною мовою, виходять і прямо в обличчя кажуть, що вам потрібно змінити генерального прокурора, тому що осередок корупції сьогодні в Генпрокуратурі — це за межами можливого, — каже Устинова. — Найжахливіше, що Петро Порошенко, замість того, щоб визнати це, каже, що це підступи Кремля. Вибачте мене, коли президент країни називає посла Америки, дипломатів ЄС підступами Кремля, а вони намагаються вказати йому, що у нього під носом сидять корупціонери — це ненормально. Ми зараз повертаємося до світу спиною.

Тим часом, одна з активісток намагається подзвонити в Адміністрацію Президента і попросити, щоб до протестувальників хто-небудь вийшов. Ставить телефон на гучний зв’язок, розмовляє з якоюсь Валентиною. Валентина трохи бариться, потім обіцяє зв’язатися з ким-то, вішає трубку. Коли дзвонять ще раз, пояснює: «Мені передали: вони знають, що ви там. Я нічого не можу вам сказати». Після невдалого розмови автомайдановцы намагаються зателефонувати в домофон на паркані.

— Петро Олексійович, винесіть чаю. І цукерок, — прикрикивают дівчини, учасниці акції.

Все ще триває близько півгодини. В результаті, автомайдановцы наклеюють на паркан чорний плакат з обличчям «Порошокина». Якийсь час по черзі фотографуються біля опудала і потроху роз’їжджаються.

Джерело: nv.ua

Предыдущая статьяСаакашвили разместил рекламу на телеканале «Интер» на миллионы гривен
Следующая статьяНАТО: Мы не видим отвода Россией войск из Украины