Набуває чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».

Ним передбачено запровадження автоматичної фіксації порушень, нові правила нарахування штрафів за порушення ПДР та ряд інших нововведень. Про це та інше газета «Експрес» розпитувала автоюриста Богдана Глядика.

— Отже, передбачена автоматична фіксація порушень. Як вона працюватиме? Та чи всюди зможуть її запровадити?

— Справді, із 7 листопада починає діяти закон, згідно з яким і проводиться так звана реформа. Першим і напевно найголовнішим нововведенням має стати автоматична фіксація порушень правил дорожнього руху. Така фіксація повинна проводитися спеціальними технічними приладами, які працюватимуть в автоматичному режимі, тобто без стороннього втручання фізичної особи. Однак, чи запрацює фіксація із суботи, невідомо. Сьогодні відсутня будь-яка інформація про проведення тендерів, закупівель цих спеціальних техприладів. Крім того, Кабмін не розробив жодного підзаконного нормативного акта, яким би затверджувався порядок здійснення такої фіксації порушень ПДР.

— Які ще нововведення чекають на водіїв?

— Також із 7 листопада мала би бути запроваджена система штрафних балів за вчинення порушень ПДР. Однак їх введення тісно пов’язане із запровадженням автоматичної фіксації, бо «розрахуватися» балами можна лише за порушення, зафіксовані в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами.

Законом передбачено, що з початку кожного року водіям буде нараховуватися по 150 штрафних балів. Кожне правопорушення вартуватиме 50 штрафних балів. Однак стягуватимуть бали фактично з автовласників, бо до відповідальності за порушення, які фіксуватимуть камерами, будуть притягати саме власників, на автомобілях яких були вчинені порушення. Уникнути такого покарання не через суд можна буде лише тоді, якщо власник доведе, що на момент порушення ПДР автомобіль вибув з його володіння з незалежних від нього причин (був, наприклад, викрадений). Або якщо протягом 14 днів водій, який керував авто під час порушення ПДР, сам з’явиться у поліцію, повідомить, що саме він порушував ПДР, визнає свою вину і дасть згоду на притягнення його до адмінвідповідальності.

Грошовий штраф на автовласників за порушення, зафіксовані в автоматичному режимі, накладатимуть тільки після списання штрафних балів. Про їх списання можна буде дізнатися саме тоді, коли отримаєте так званий лист щастя — постанову про накладення грошового штрафу. Процедури повідомлення про списання балів, а також оскарження списання балів не передбачено. Скористатися балами зможуть тільки автовласники — фізичні особи. Автовласники — юридичні особи одразу ж платитимуть грошовий штраф.

— Законом передбачені й нові грошові штрафи за порушення ПДР. Відомі їх розміри?

— Так, скасовані так звані вилки для нарахування штрафів «від і «до», тобто розміри штрафів тепер конкретизовані. Вони становлять чітко визначену суму, яка є мінімальним можливим штрафом з раніше чинних. Ця норма, до речі, уже діє. Наприклад, якщо раніше за певне порушення було передбачено штраф від 340 до 425 грн., то тепер за таке порушення штраф становить тільки 340 грн.

— За скільки часу потрібно буде оплатити штраф?

— Якщо правопорушення зафіксовано в автоматичному режимі, автовласник, який визнає вчинення правопорушення, може протягом 5 днів з дня отримання постанови про накладення штрафу сплатити лише половину цього штрафу. Взагалі для його оплати відведено 30 днів. Якщо протягом 30 днів штраф не буде сплачено, автовласник буде змушений заплатити ще й пеню, яка становитиме подвійний розмір штрафу. Буде відведено ще 30 днів для того, аби автовласник сплатив штраф і пеню, тобто трикратний розмір штрафу. Якщо ж і після цього штраф не буде сплачений, стягненням і штрафу, і пені займуться виконавчі органи.

Штрафи, накладені за порушення, які зафіксовані безпосередньо працівником поліції, оплачуватимуться, як і сьогодні: протягом 15 днів з дня його накладення. Якщо протягом 15 днів штраф не буде сплачено, постанова про штраф передається до виконавчих органів, які у примусовому порядку стягуватимуть подвійний розмір суми.

— Чи можна буде оскаржити штрафи?

— В усіх випадках оскаржити накладення штрафу можна керівництву поліції або до суду протягом 10 днів з дня отримання постанови про штраф за порушення ПДР. Однак варто зазначити, що державою зроблено все, аби штрафи не оскаржували. У випадку, коли суд відмовить у скасуванні штрафу, доведеться ще додатково сплачувати судовий збір, який сьогодні становить 487 грн. 20 коп. (залежить від встановленого розміру мінімальної заробітної плати).

Леся ЯСИНЧУК, газета «Експрес«

Предыдущая статьяПорушення домовленостей: вперше за кілька місяців вороги зважились на штурм
Следующая статьяИгра в дочки-матери на деньги. Как иностранцы попадают на крючок длинноногих красавиц?