Всесвітня організація охорони здоров’я прирівняла вживання м’яса до куріння й довели його зв’язок із розвитком онкохвороб

Несподівана заява лікарів ВООЗ шокує.

Науковці з десяти країн зустрілись в Ліоні (Франція) для обговорення канцерогенного впливу на організм людини червоного й переробленого м’яса. Нагодою для проведення заходу стало закінчення досліджень у цьому напрямі, яке проводило Міжнародним агентство з вивчення раку (структура ВООЗ).

Зі слів науковців, таке масштабне дослідження проводили на кількох континентах, у різних етнічних групах, серед осіб, що дотримуються різних дієт.

Загалом вдалось виявити, що, залежно від країни, частка населення, котра споживає червоне м’ясо, коливається від 5% до 100%. А найбільш разючим виявився той факт, що у м’ясі виявлено велику кількість надзвичайно шкідливих
речовин, що врешті-решт призводить до розвитку онкопроцесів. Виявилось, щонавіть 50-грамова порція обробленого м’яса, спожитого щодня, збільшує ризик розвитку раку на 18%!!!

Зокрема, науковці вказали на зв’язок регулярного споживання м’яса з розвитком раку підшлункової та передміхурової залоз, ободової кишки, шлунка, кишківника…

Тож робоча група ВООЗ оголосила, що споживання обробленого м’яса загрожує організмові людини нищівним ударом, і рекомендувала віднести продукти з нього до списку канцерогенів (мова про так звану групу 1), до якої входять такі сполуки, як миш’як, азбест, тютюн, дизельні випари…

То що, від м’яса краще взагалі відмовитися?! Як виникає цей фатальний зв’язок між споживанням страв з червоного м’яса і розвитом раку? Ми зібрали найкращих фахівців, щоб вони роз’яснили, як сприймати нову заяву авторитеної міжнародної медичної організації щодо шкоди м’яса.

Отже, чому червоне м’ясо не є безпечним для здоров’я людини? Про це газеті «Експрес» розповіли Олег Швець, директор НДІ харчування; Наталія Банковська, кандидат медичних наук, старший науковий співробітник Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця; Iрина Шевченко, дiєтолог Київського центру здоров’я; Леонід Подригало, спеціаліст з гігієни харчування, доктор наук, завідувач кафедри гігієни та фізіології людини ХДАФК.

— Фахівці стверджують, що м’ясо, приготоване на нагрітій поверхні, відкритому полум’ї чи вуджене, містить поліциклічні ароматичні вуглеводні. А крім того, кажуть, що в обробленому червоному м’ясі утворюються нітрозосполуки і гетероциклічні ароматичні аміни. Що це за речовини?

Л. Подригало: — Всі вони належать до канцерогенів, йдеться про речовини, кількість яких різко збільшується в м’ясі за умов високотемпературного приготування. Це хімічний процес, спричинений впливом високих температур на структуру м’яса. Ці речовини, потрапляючи в організм людини, можуть призводити до незворотного ушкодження ДНК, до зміни клітин на генетичному рівні, через що колись здорова клітина перестає виконувати свої функції. У результаті запускається механізм активізації та збільшення кількості злоякісних клітин, а відтак і розвитку пухлин. Тож це онкогенні агенти, котрі провокують розвиток раку.

О. Швець: — Названі сполуки утворюються в м’ясі тварин у процесі їхнього життя. Але проблема в тому, що в сирому м’ясі вміст таких речовин (що належать до канцерогенних) помірний, тоді як під впливом термічної обробки на фоні хімічної реакції кількість їх різко збільшується. Загалом же доведено, що споживання страв з червоного м’яса провокує рак, зокрема ободової кишки та підшлункової залози.

— На згаданому засіданні наголосили й на високому вмісті жирів у червоному м’ясі. Що в цьому поганого?

І. Шевченко: — Жиру в цьому продукті справді дуже багато, приміром, у 100 грамах свинини, баранини та яловичини мiститься в середньому 9 — 15 грамiв жиру (крім того, свинина мiстить прихований жир, котрий поширюється через всю структуру м’яса), а в такій же порції курячого філе — один грам. Тож ідеться про загрозувідкладання в нашому організімі шкідливого холестерину, що негативно впливає на стан судин (через що, зокрема, потерпає статева функція чоловіків).

Л. Подригало: — Червоне м’ясо містить так звані тугоплавкі жири, які важко засвоюються нашим організмом, а тому відкладаються. Такий процес сприяє формуванню надлишкової ваги, ожирінню, а найгірше, відбувається запуск механізмів розвитку таких хвороб, як атеросклероз, ішемія, гіпертонія, інсульт.

— Інші чинники не впливають на якість продуктів з червоного м’яса?

Л. Подригало: — Якість м’яса залежить від того, чим тварину годували. Доволі часто для того, щоб вона швидко росла й набувала, так би мовити, товарного вигляду, до кормів додають стимулятори росту, гормони. Щоб тварина не хворіла, її можуть годувати антибіотиками. А можуть заготовляти корм, зібраний на забруднених територіях, із вмістом кадмію, свинцю, ртуті.

Далі запускається механізм харчового ланцюжка: які речовини потрапили в організм тварини (котру вигодовують на
м’ясо), такі ж потраплять в організм людини (котра це м’ясо споживатиме). Їх може бути небагато, але регулярна наявність в меню страв із червоного м’яса сприятиме накопиченню цих речовин. От вам і удар по імунітету зокрема, і по всіх системах організму загалом.

Н. Банковська: — Додайте той факт, що колір сирого м’яса аж ніяк не завжди має природне походження. Щоб поліпшити вигляд, смак, подовжити термін зберігання, приховати якість та гатунок, у м’ясо нерідко додають (накачують з допомогою спеціального рідкого концентрату) консерванти, емульгатори, стабілізатори, поліпшувачі та підсилювачі смаку, харчові барвники. Крім того, м’ясо і продукти з нього можуть бути забруднені пестицидами, гормонами і антибіотиками, міндобривами, важкими металами, радіонуклідами.

— Невже м’ясо справді може стати причиною смерті?! Його ж пропонують додати до списку групи 1, найнебезпечнішої для життя людини…

Н. Банковська: — З віком в людини порушується секреторна і моторна функція травної системи, всмоктування
зменшується, білки розкладаються не повністю, починаються бродильні й гнильні процеси. Наслідком цього є токсичне ураження, розвивається запалення слизових оболонок кишківника, виникають ерозії та виразки, кровоточивість, що може стати передумовою розвитку злоякісного процесу.

Але якщо навіть молода людина буде вживати страви з м’яса з високим вмістом сторонніх речовин, це призведе до розвитку гострих і хронічних отруєнь, алергічних реакцій. Накопичуючись в організмі, шкідливі речовини мають не лише токсичну дію, але й мутагенну, канцерогенну, а навіть загрожують репродуктивній
системі людини.

І. Шевченко: — У давні часи в Китаї застосовували страшну тортуру — людину починали годувати тільки м’ясом. Згодом організм уже не міг упоратися з навантаженням, білки не розщеплювалися, розвивалися застійні явища в кишківнику, починали всмоктуватись токсини. Вижити за таких умов було неможливо.

О. Швець: — М’ясоїдство справді становить загрозу, навіть споживання 25 грамів на день може спровокувати розвиток раку шлунка й підшлункової залози. Тоді як відмова від цього продукту сприяє певній зміні свідомості, людина починає дотримуватись правил здорового способу життя, відмовляється від шкідливих звичок, підтримує фізичну активність. Саме такий зв’язок простежується у тих, хто відмовився від м’ясних страв. Тож подумайте, що важливіше — сумнівне задоволення від споживання ризикованої страви чи здоров’я і життя.

Лариса ПЕЦУХ, газета «Експрес»

Предыдущая статьяНовые полицейские: «Даже начальство не в курсе, чем мы будем заниматься»
Следующая статьяВ Украине возобновился импорт дорогих бронированных Mercedes