Член Конституційної комісії України, федеральний суддя США Богдан Футей розповів, якою має бути судова реформа в Україні

Судді в Україні позбудуться абсолютного імунітету; призначати та звільняти їх буде новостворена Вища рада правосуддя; люстрації суддів не буде, але усі пройдуть обов’язкову переатестацію. Такі пропозиції змін до Конституції у частині правосуддя представили цього тижня на Національній Раді Реформ. Президент Порошенко сказав, що такі зміни до Конституції убезпечать суддів від хабарів і від спокус. Він обіцяє передати відповідний законопроект на розгляд Верховної Ради негайно.

Про деталі судової реформи в Україні розповів «Голосу Америки» член Конституційної комісії України, федеральний суддя США Богдан Футей.

За його словами, сам факт проведення реформи не означає, що судді в Україні в одну мить стануть незалежними та сумлінними. «Конституція 1996 року також отримала позитивні оцінки Венеціанської комісії та міжнародних організацій. Проблема у тому, що положення Конституції у частині правосуддя не були імплементовані», – нагадав Богдан Футей.

Відбором та призначенням суддів буде займатися Вища рада правосуддя, яка також зможе звільняти суддів з огляду на критерії компетентності, професійної етики та сумлінності.

Він переконаний, що запропоновані зміни виправлять попередні недоліки судової системи, бо дадуть можливість суддям бути незалежними від політики та бізнес інтересів. «Відбором та призначенням суддів буде займатися Вища рада правосуддя, яка також зможе звільняти суддів з огляду на критерії компетентності, професійної етики та сумлінності. Проте, успіх цієї реформи буде залежати не тільки від законів, а насамперед від самих суддів. Ніхто не буде шанувати суддів, поки вони не почнуть шанувати самі себе», – зазначив Богдан Футей.

Попри те, що сьогодні довіра суспільства до суддів коливається на рівні від 2% до 10%, звільняти усіх суддів, як пропонував Мінюст і деякі науковці, – недоцільно. В Україні відбувається понад 300 тисяч судових процесів. Звільнення суддів призвело б до зупинки судочинства, проти чого висловилася Венеціанська комісія, розповів американський суддя. На думку Богдана Футея, основні зусилля сьогодні потрібно докласти до переатестації чинних та відбору нових суддів.

Він навів приклад з власного досвіду. Коли президент Рейган номінував його на посаду судді федерального суду, він був змушений пройти через слухання в Сенаті. Крім того, комісія та ФБР вивчали 15 судових справ, які Футей вів як адвокат. Перевіряли не лише на фаховість, але й вивчали особливості темпераменту та моральні якості кандидата у судді. Богдан Футей сподівається, що Вища рада правосуддя, яка складатиметься з 21 члена, зможе встановити такий же ретельний відбір кандидатів у судді в Україні.

У Вищій раді правосудді буде мінімум політики, а буде професійний підхід

«Діяльність самої Вищої ради правосуддя, має бути регламентована окремим законом, але вже на цьому етапі закладаються принципи, які роблять її незалежним та відповідальним органом», – додав Футей. Половину складу цієї Ради – 10 членів –обиратиме рада суддів. По два представники делегують президент, парламент, прокурори, адвокати, науковці. «У Вищій раді правосудді буде мінімум політики, а буде професійний підхід», – сподівається Богдан Футей.

Джерело: Голос Америки

Предыдущая статьяРуководство РФ готовит против Украины провокацию с целью выхода из минского процесса , — АП
Следующая статьяГонтарева: Россия не сможет заблокировать кредиты МВФ Украине