«Терористичний спецназ» надзвичайно організований – Мануель Вальс

Брюссель – На теренах Євросоюзу можливі нові терористичні атаки, причому, організації та люди, що їх готують, можуть вдаватися до найнеочікуваніших методів вбивства й терору. Так заявляють представники Європолу. В Парижі додають, що реальним є використання хімічної або бактеріологічної зброї. З огляду на це надзвичайний стан у країні продовжений на три місяці, а поліція та спецоргани отримали особливі повноваження.

На тлі переслідувань командувачів кривавих терактів у Парижі та пошуку нових елементів, європейські фахівці з питань безпеки міркують, що слід робити, щоб зменшити шанси на вчинення нових атак. Адже, як переконує директор Європолу Роб Вейнрайт, ми маємо справу з новими способами терору, бажанням джигадистів, базованих за межами ЄС, експортувати свій «кривавий бренд до держав європейської співдружності». Тому, каже він, можливість повторення терактів залишається доволі високою.

Ми маємо справу з найсерйознішою терористичною загрозою, з якою зіштовхнувся Європейський союз за останні десять років

«Ми маємо справу з дуже серйозною, добре забезпеченою, рішучою міжнародною терористичною організацією, що розгорнула свою діяльність на теренах Європи. Тому є очевидним і жодним чином не перебільшеним той факт, що залишається можливість нових атак. Загалом я вважаю, що ми маємо справу з найсерйознішою терористичною загрозою, з якою зіштовхнувся Європейський союз за останні десять років», – заявив у Брюсселі директор Європолу.

Правоохоронні та спеціалізовані структури ЄС наразі постали перед дилемою: як адаптуватися до нових викликів. Європейські міністри з внутрішніх справ та юстиції нині у Брюсселі вирішуватимуть, як поліпшити кордони «шенгену», крізь які майже без перепон пробираються до ЄС джигадисти.

Спецслужби та поліція ЄС хочуть кращої координації дій

Працюють над посиленням своїх спроможностей і правоохоронці: наприклад, влада Бельгії щойно пообіцяла істотно збільшити фінансування та набір персоналу. Європол заявляє, що на початку нового року «озброїться» новим особливим антитерористичним центром. Як пояснив Роб Вейнрайт, там будуть зосереджені «реальні ресурси, які зміцнюватимуть можливості для моніторингу, інтернет-стеження, шляхів фінансування тероризму, для відстеження обігу й торгівлі вогнепальною зброєю та для контролю іноземних бойовиків і їхньої діяльності».

Всі дані з цього центру надсилатимуться для підтримки оперативної роботи національних органів безпеки й правопорядку і відповідальних за антитерористичну роботу в державах-членах.

Втім, як засвідчили трагічні події у Парижі, де внаслідок серії терактів загинули 129 осіб і сотні отримали поранення, координація роботи між, скажімо, правоохоронцями Бельгії та Франції виявила чималі недоліки. Зокрема погано налагоджена система обміну даними.

Пан Вейнрайт виправдовується, мовляв, «ми намагалися мотивувати держави обмінюватися даними щодо тероризму за допомогою інформаційного центру Європолу. Є великі поліпшення протягом останніх двох років, але бажаного рівня ми ще досі не досягли».

Посилені заходи безпеки запроваджено у Бельгії

Посилені заходи безпеки запроваджено у Бельгії

«Є ризик використання терористами хімічної або бактеріологічної зброї», – прем’єр Франції

А тим часом, терористичні організації, на кшталт «Ісламської держави», ведуть сплановану війну проти європейської цивілізації, кажуть представники французького уряду. До того ж, застерігає французький прем’єр-міністр Мануель Вальс, уява ідеологів тероризму не має кордонів.

Ми усвідомлюємо і заявляємо, що може бути ризик використання хімічної або бактеріологічної зброї

«Армія злочинців нам оголосила війну, в якій задіяні нові методи атак, – каже він. – Чорна уява командувачів не має меж: важка зброя, обезголовлення, «людські бомби», легкі озброєння, або ж все водночас. Терористичний «спецназ» надзвичайно організований. Нічого не можна виключати: ми усвідомлюємо і заявляємо, що може бути ризик використання хімічної або бактеріологічної зброї».

За даними Європолу, який відстежує рух підозрюваних іноземних бойовиків між Європою, Сирією та Іраком, близько десяти тисяч підозрюваних у можливих терактах повертаються звідти до держав-членів ЄС та країн-партнерів, де мають право на проживання. При цьому половина з них має європейські паспорти.

Тим часом у Франції сенат підтримав запит уряду на продовження в країні надзвичайного стану на три місяці. Це означає, що заходи безпеки будуть істотно підвищені, зокрема сенат дав «добро» правоохоронцям на носіння зброї в неробочий час та розширив право використання електронних браслетів щодо підозрюваних у зв’язках з терористами чи їхніх поплічників.

Віталій Єреміца

Джерело: Радіо Свобода

Предыдущая статьяЕкс-міністр МВС Віталій Захарченко все ще контролює видобуток золота в Україні. Документ
Следующая статьяЗаместитель главы ДСНС Аверьянов незаконно занимается бизнесом и сдает российскому банку стратегическое предприятие