601 тисячу гривень  Рівне могло б зекономити, якби рівненські комунальники не відхилили дешеві пропозиції. Ілюстрація «Четвертої влади»

У той час як рівнянам через раз щастить проїхатися не на «тролейбусах–бляшанках» з 1961–1982 року випуску, рівненські комунальники купують п’ять новіших тролейбусів за ціною семи. Лише протягом останніх півроку КП «Рівнеелектроавтотранс» провело дві закупівлі  тролейбусів, на обох, через формальні причини, відкинули дешевші пропозиції.

– Усе ніби-то в рамках закону, якщо не рахувати того, що не дотримали принципу ефективності витрачання бюджетних коштів, що, до речі, теж є нормою Закону. В результаті ми отримали 5 тролейбусів, хоча могли б мати 7 за ті самі кошти, – каже лідер ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук.

Чому рівненські комунальники відкинули дешеві тролейбуси читайте далі.

Тролейбусний тендер №1: Рівне втратило 325 тисяч

У липні 2015-го КП «Рівнеелектроавтотранс» провело закупівлю двох бувших у використанні тролейбусів Skoda 14TR.

Чеська фірма ELERPRO пропонує придбати тролейбуси за 634 500 грн. Але її відкидають, і купують за 959 400 грн. у дніпропетровської «Дуотранс», переплачуючи 325 тисяч гривен (близько 30% неефективно використаних коштів). Лише за цією закупівлею втрачаємо цілий тролейбус, адже за два платимо ціну трьох.

Чому відкинули дешевшу пропозицію? В протоколі про відмову причин перелічено чимало, але деякі з умов тендеру, схоже, від самого початку були включені в умови неправомірно.

Основні причини: реєстр документів не містить номера сторінки, де розміщений документ; фірма надала довіреність на пана Емила Белака, який уповноважений від компанії представляти, вести переговори та підписувати документи на торгах, які оголосило КП «Тернопільелектротранс», а не КП «Рівнелектроавтотранс». Також серед причиною відмови є відсутність  окремих документів та деталей тендерної документації.

Деталі закупівлі та інформація про те, чому рівненські комунальники відхилили дешевший тендер:

Звіт+інформація про відхилення from 4vlada

Приблизно в цей же час у Тернополі ці ж чехи виграють тендер, і продають тернополянам тролейбуси по значно нижчій ціні – 13,5 тисяч євро.

У Тернополі чеські б/в тролейбуси продають на тендерах безпосередньо чеські фірми, а в Рівному на наступний тендер, проведений вже у вересні цього року, чехи більше не заявились.

Два тролейбуси, які в Тернопіль купують у чехів по 13 500 євро в Рівному ми маємо по 25 700 євро. Тобто, майже вдвічі дорожче.

Тендер №2: «відшили» українську фірму і втратили майже 300 тисяч

20 жовтня КП «Рівнеелетроавтотранс» за результатами нового тендеру підписує угоду з підприємцем Анатолієм Швораком  на закупівлю 3 тролейбусів б/в Skoda 14TR за 1 875 000.00 гривень. В цей же час, ТзОВ «ТВФ «Каскад авто» пропонувала такі ж тролейбуси дешевше на 276 тисяч гривень.

Тим часом чехи на всіх тендерах по Україні продають такі тролейбуси по 12-13,5 тис євро. (за 3 було б 36-40 тис євро, на той момент в грн. це приблизно 880-1000 тис.грн. –ред.) У Рівне ж іноземці,  після попереднього «тендерного фіаско», ні ногою.

Цього разу дешевшу українську пропозицію традиційно відкинули і таким чином  не зекономили для Рівного майже 300 тисяч .

Чому? Серед основних причин — відсутність відмітки органу статистики у фінансовому звіті про отримання суб`єкта малого підприємництва за 2014 рік; відсутність оригіналу, або нотаріально завіреної копії довідки, або витягу, виданого Мінюстом, а також відсутність кількох інших документів.

Ось звіт та причини чому відхилили вигіднішу для рівнян пропозицію.

тендер 2. звіт + інформація про відхилення from 4vlada

Юристка Громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослави Примак  вважає, що відмова «ТВФ «Каскад авто», яка пропонувала дешевше придбати тролейбуси, незаконна, бо сама документація конкурсних торгів, за якою КП планувало закупити тролейбуси, не відповідає Закону

Мирослава Примак. Фото: ukurier.gov.ua

На думку юристки, комунальники вимагали від потенційного продавця цілий ряд «необов’язкових» документів. Наприклад, Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва з відміткою органу статистики, хоча є рішення Антимонопольного комітету про незаконність такої вимоги.

Ось рішення Антимонопольного комітету про незаконність подібної вимоги.

Антимонопольний from 4vlada Також рішення можна побачити тут 
Мирослава Примак зреагувала й на інші причини незаконності:
– Відсутній оригінал або нотаріально завірена копія довідки, або витягу, виданого територіальним органом Мініюсту, про те що представник фірми «Каскад авто», не мав проблем  із Законом  у сфері держзакупівель; – Відсутня повна інформаційна довідка з Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, яка мала б бути на сайті Мінюсту. Замість довідки учасник надав свій лист про те, що уч асник не знаходиться у стані банкрутства.

–  Відсутня довідка з ДФС про відсутність у учасника заборгованості по сплаті податків і зборів (обов`язкових платежів) до бюджету. Замість довідки учасник надав свій лист з гарантією.

– Відсутність саме таких документів – ще не означає неможливості брати участь в тендері, – вважає юристка, – скоріше це додаткові обмеження, які можуть призвести до зниження конкуренції.

Голос комунальників: «Багато хто має право пропонувати дешевше, дорожче, але є Закон».

Голова комітету з тендерних торгів, головний інженер КП «Рівнеелектротранс» Валерій Балащук не бажав  по телефону розповідати чому комунальники відкинули вигідніші для міста пропозиції:
–  Для того, щоб я дав вам, як то кажуть, чоткі відповіді, підійдіть сюди, – сказав комунальник і одразу повідомив, що зможе спілкуватися з наступного тижня.
Проте відповіді на головні питання вдалось дізнатися з телефонної розмови.
За словами головного інженера, чеській фірмі відмовили, адже її документація не відповідала Закону.
– Але ж разом із тим, в Законі також прописано, що маєте економити кошти і раціонально їх використовувати.
– Ще раз повторюю. Закон в нас… Ми не маємо права нарушати Закон. Ми дієм згідно закона, – сказав пан Валерій.
Також комунальник розповів чому у сусідніх областях такі ж тролейбуси купили дешевше, а у Рівному ні:
–  Я не живу в Франківську, Тернополі, я живу в Рівному. Тендерний комітет живе в Рівному розумієте, – зауважив інженер.
По жовтневій закупівлі Валерій Балащук також не повідомив щось нове. Він сказав, що багато хто має право пропонувати дешевше чи дорожче, але є ж Закон.
По телефону він відмовився розповідати більше. Але його позиція є зрозумілою: комунальники впустили вигідні для рівнян пропозиції через формальності, які той же Закон дозволяє оминути.

Керівник Громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук. Фото з архіву «Четвертої влади»

– Дві закупівлі провело КП «Рівнеелектроавтотранс» за останніх півроку і в обох випадках, через формальні причини, викинуті дешевші пропозиції – коментує ситуацію керівник Громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук. – Це свідчить або про зловживання при цих закупівлях, або про неефективне витрачання бюджетних коштів. В обох випадках потрібно адекватно реагувати. Хочу звернути увагу на ці випадки всіх причетних, в т.ч. і депутатів Рівнеради та правоохоронців. Лише на цих двох тендерах рівненські тролейбусники могли б зекономити близько 600 тис. грн.. Нам увесь час розповідають про нові тролейбусні мережі, про оновлення рухомого складу, про необхідність збільшення заробітних плат працівникам, на які не вистачає коштів. Ось тут резерв.

 Міський голова переклав справу на плечі правоохоронців

Мер Рівного Володимир Хомко. Фото з архіву «Четвертої влади»

Журналістка «Четвертої влади» звернулася до місього голови Рівного Володимира Хомка, аби дізнатися, як керівництво міста реагуватиме на нераціональне використання коштів комунального підприємства, фактично – коштів громади..

Поспілкуватися з очільником Рівного не вдалося. Проте зв`язок з мером відбувався через начальника відділу інформаційно-аналітичного забезпечення Рівнеради Олеся Лопачука.

За словами пана Лопачука, мер сказав, щоб  журналісти одразу несли всі документи і докази «розтранжирювання» міського бюджету до правоохоронних органів, щоб вони розбиралися. Схоже, міський голова не має часу, бажання, або не вважає за потрібне розібратися, як Рівне втратило 601 тисячу гривень через формальності.

Натомість керівник Громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук вважає, що міський голова має достатньо важелів на керівництво КП аби ті дослухалися до його побажань  і ретельніше готували тендери та шукали спосіб як зекономити кошти громади, яких сьогодні вкрай не вистачає.

– Сьогодні міська влада хвалиться своїми здобутками, коли купили чотири тролейбуси. А хотілося би, щоб ефективною вважалася робота не тоді коли купили чотири тролейбуси за ціною семи, а сім тролейбусів – за ціною чотирьох.

– Що можна зробити, аби подібне більше не повторювалося? — додає Святослав Клічук. – Максимально зняти зайві вимоги на тендер, до речі, це вже й законом зроблено. Максимально розяснювати потенційним продавцям вимоги до документації, аби потім не доводилося втрачати сотні тисяч гривень.

* * *

Моніторинг закупівель відбувається у рамках проекту Рівненського агентства журналістських розслідувань «За чесний тендер на Рівненщині та Волині», підтриманого Міжнародним фондом «Відродження».

Джерело: 4vlada.com

Предыдущая статьяМочанов в прямом эфире заявил, что Порошенко тот же Янукович, только со знанием английского
Следующая статья10 самых крупных терактов в Северной Африке и на Ближнем Востоке в 2015 году