Сам Мартиненко радить не прив’язувати «ні папу Римського, ні віце-президента США, ні англійську королеву»

«Сакральною жертвою, яку Арсеній Яценюк приносить на алтар своїх стосунків з американським урядом» назвав заяву народного депутата Миколи Мартиненка про складення депутатських повноважень його колега по Верховній Раді Сергій Лещенко. На думку колишнього журналіста, рішення Мартиненка може бути зумовлене приїздом в Україну наступного тижня віце-президента США Джо Байдена і небажанням лідера «Народного фронту», премєра Арсенія Яценюка вислуховувати претензії західних партнерів через резонансну справу в його оточенні. Микола Мартиненко, однак, наголосив, що рішення ухвалив самостійно і закликав не шукати у ньому конспірології.

Про складення депутатських повноважень заступник голови фракції «Народного фронту» Микола Мартиненко заявив у телеефірі. За словами парламентаря, і на території України, і на території Європи і США проти нього розгорнули кампанію з дискредитації, витрати на яку вже сягнули 10 мільйонів доларів.

«Мені вже зрозуміло, хто може бути замовником, – я до них зараховую так звані олігархічні кола, які пов’язані з Російською Федерацією», – сказав він.

Ці кола, на думку Мартиненка, переслідують дві мети. Перша – дестабілізація політичної ситуації в країні шляхом відставки уряду Арсенія Яценюка. Друга – економічна, яку Мартиненко пояснив своїм головуванням у парламентському комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу й ухваленні рішень, «не завжди приємних» для згаданих ним кіл.

Лещенко: проблема Мартиненка – не журналісти, а прокурори у Європі

Одним із найактивніших публічних критиків Мартиненка в останні місяці був його колега по Верховній Раді, народний депутат від БПП і колишній журналіст Сергій Лещенко. У листопаді він зокрема оприлюднив документи, які, за його словами, підтверджують порушення проти соратника Яценюка кримінальної справи у Швейцарії, де Мартиненка підозрюють у відмиванні грошей і отриманні хабара. За цим же епізодом, за даними Лещенка, проти Мартиненка відкрите кримінальне провадження у Чехії. Обидві справи сам депутат «Народного фронту» заперечує й обіцяє довести непричетність до будь-яких зловживань.

Сергій Лещенко

Сергій Лещенко

У коментарі Радіо Свобода Сергій Лещенко називає «маячнею» заяву Мартиненка про розгорнуту проти нього дискредитаційну кампанію. «Неможливо навіть за 10 мільйонів доларів порушити кримінальну справу у Швейцарії, – каже парламентар. – Мартиненко або свідомо переводить фокус, або він просто недостатньо розумна людина, тому що він вважає, що його проблемою є якісь українські журналісти чи депутати, а насправді його проблемою є прокурори у Швейцарії та Чехії».

У Генпрокуратурі кажуть: розслідуватимуть, якщо буде що

За словами Сергія Лещенка, західні дипломати добре поінформовані про справу проти Мартиненка у Швейцарії: він особисто передав дані про неї послам США, Канади, Німеччини, Франції й у місію ЄС. «Тут головне питання: чому немає справи в Україні?» – запитує Лещенко.

Якщо він скоює злочин, то звісно – для цього є й антикорупційна прокуратура, й інші прокуратури

Про те, чи становить Мартиненко інтерес для українського слідства, Радіо Свобода запитало в заступника генерального прокурора Давида Сакварелідзе.

«Якщо він скоює злочин, то звісно – для цього є й антикорупційна прокуратура, й інші прокуратури, які мають займатися такими справами, – зазначив він. – Якщо він скоїть злочин, будуть розслідувати».

Мартиненко: конспірологія висмоктана з пальця

Сам Микола Мартиненко наголосив, що складення депутатських повноважень – його особисте рішення. «Конспірологія тут висмоктана з пальця – ні папа Римський, ні віце-президент США, ні англійська королева тут ні до чого», – йдеться в заяві політика, оприлюдненій на сайті «Народного фронту».

Сергій Лещенко, однак, вважає, що за заявою Мартиненка стоїть прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який перед візитом в Україну віце-президента США Джо Байдена (запланованим на 7 грудня) прагне зменшити претензії до себе американської сторони щодо присутності у своєму оточенні ймовірних корупціонерів.

Сергій Лещенко додає: вважає претензії Заходу до української влади цілком справедливими. «Західні донори України мають право ставити запитання, чому американські, європейські платники податків повинні жертвувати своїми коштами і підтримувати Україну в той час, коли український уряд не спроможний поборотися з корупцією всередині самого уряду, зібрати податки зі своїх олігархів», – каже народний депутат.

У посольстві США – як і в Кабінеті міністрів України – гіпотетичний зв’язок рішення Мартиненка з візитом Байдена не коментують. У вівторок посол США Джеффрі Пайєтт, однак, у своєму «Твіттері» назвав рішення Миколи Мартиненка «підкоритися верховенству права» ознакою «України, що змінюється».

Магда: у нас якась «байденоцентрична» система, і це дивно

Політолог Євген Магда у бесіді з Радіо Свобода зазначає: від США залежить і фінансова підтримка України Міжнародним валютним фондом, і санкції Заходу проти Росії. Таким чином, за словами експерта, Вашингтон, зокрема й в особі віце-президента Байдена, має підстави підштовхувати Україну до різних рішень.

Євген Магда

Євген Магда

«Я не відкидаю того, що він буде підштовхувати, я лише кажу про те, що коли існує такий підштовхувач, то це свідчення, скажімо так, слабкої компетенції тих, хто називає себе українською владою», – каже оглядач.

«У нас якась «байденоцентрична» політична система, що для мене виглядає, м’яко кажучи, дивно», – резюмує експерт.

Рішення Мартиненка скласти депутатські повноваження Євген Магда вважає цікавим прецедентом і звертає увагу на те, що донині впливові політичні фігури у Верховній Раді від своїх мандатів не відмовлялися.

За рішення Миколи Мартиненка ще має проголосувати Верховна Рада. Найближче пленарне засідання очікується 12 грудня (тоді ж, до слова, спливає мораторій на оголошення недовіри чинному Кабінету міністрів із боку Верховної Ради). У «Народному фронті» заявили, що планують підтримати рішення Мартиненка.

Олена Ремовська

Джерело: Радіо Свобода

 

Предыдущая статьяНам нужно полностью отходить от России и по всем направлениям идти к ЕС
Следующая статьяПредставниця родини Калетників має лондонську прописку – «Схеми»