Відомий правозахисник переконаний, що чинна влада не має наміру притягати Януковича до відповідальності

Нового відкритого листа написав знаний український громадський діяч і психіатр, дисидент-політв’язень Семен Глузман.

Якщо минулого разу він адресував листа Порошенкові, то цього разу — Шокіну, генпрокурору країни.

Утім адресат, швидше за все, умовний, бо стосується лист дуже болючих аспектів у відносинах влади та суспільства,
що склалися після революції. І висновки у листі — дуже малоприємні, констатує газета «Експрес».

— Ви у своєму листі фактично наполягаєте на тому, що у Порошенка й оточення Януковича існують якісь тіньові стосунки, які мають на меті вберегти екс-президента від переслідування. Чому у вас склалася така думка?

— Тому що я спробував проаналізувати ситуацію з правового погляду. Генпрокуратура оголосила Януковичу підозру за злочини проти Майдану, зокрема за розгін протестувальників у криваві лютневі дні. Але для того, щоб притягнути президента — чинного чи колишнього — до кримінальної відповідальності, потрібні висновки Верховного Суду про
наявність ознак державної зради або іншого злочину в діях очільника держави.

Призначений Порошенком генпрокурор Шокін (до речі, як і його попередники Махніцький та Ярема) мав звернутися до Верховного Суду з офіційним запитом й отримати висновок про те, що у зібраних Генпрокуратурою матеріалах є докази складу злочину, в якому звинувачують Януковича. Жоден із трьох генпрокурорів такого запиту не зробив. Отже, Генпрокуратура знає: без підтверджувального висновку Верховного Суду підозра у скоєнні злочину, оголошена Януковичу, ніяких юридичних наслідків не може мати.

Я аж ніяк не кровожерлива людина. Не вважаю, що треба розстрілювати, вішати таких, як Янукович. Не про це йдеться. Нам треба жити далі. А для того, щоб жити далі, нам треба поставити парканчик між минулим та нинішнім і між нинішнім та майбутнім. А як можна поставити парканчики? Лише сказавши цілковиту правду. На жаль, Генпрокуратура не шукає правди.

— Як вважаєте, вона це робить свідомо?

— Переконаний, що Генпрокуратура так поводиться за згоди високопосадовців країни, зокрема і Президента. Ну не може такого бути, що Порошенко не розуміє, що відбувається. Йому ж мають доповідати про хід розслідування резонансних справ. Якщо не доповідають, то що це в нього за команда?!

Страшно і соромно буде, якщо Європейський суд з прав людини невдовзі виправдає Януковича. А ще більш образливо буде, якщо його адвокати подадуть після цього позов до Євросуду. І держава Україна потім змушена буде компенсовувати йому моральні та матеріальні збитки за не зовсім коректне правосуддя.

— Ви маєте, принаймні для себе, пояснення, чому все іде таким сумним штибом? Можливо, якби поміняти генпрокурора, усе змінилося б на краще?

— По-перше, питання в тому, хто може бути наступним. По-друге, чи потрібно Президентові, аби наступний генпрокурор поводився інакше…

Подивіться на ті ігри довкола корупції. Ну це ж сором! До речі, у нас були інші механізми боротьби з корупцією, але їх ніколи не використовували. Наприклад, управління “К” у СБУ, яке було зобов’язане боротися з корупцією і погрузло саме в корупції. Боюся, що так само буде з новоствореними антикорупційними структурами. Бо у країні, тотально пронизаній корупцією, маленька частка людей не зможе з нею боротися.

І ось тут у мене виникає основне запитання: я взагалі не розумію, що відбувається з нинішнім Президентом. Він же, на відміну від Януковича, — людина розумна, освічена. Чому його поведінка така? Чому все довкола пронизане брехнею? Брехня лине просто з кожного слова. Ми ж не якісь дикі люди з джунглів. Більшість українців — цілком нормальні люди. Ми не живемо ненавистю. Ну це ж неправда, що всі хочуть відомстити вчорашнім посадовцям, розстріляти, повішати їх. Ми хочемо жити краще, жити чесніше, а нам не дають.

Наталія ВАСЮНЕЦЬ, газета «Експрес»

Предыдущая статьяДержлісагентство зобов’язало знести паркан з колючим дротом навколо «фортець Злочевського»
Следующая статьяУ БПП обіцяють кадрові перестановки в Кабміні