Уже п’ять років вінничани не можуть потрапити на острів Кемпа через те, що міська влада зруйнувала міст, який з’єднував його з містом.

У 2011 році під час будівництва фонтану “Roshen” патонний міст до острова зняли й досі не повернули. Острів розташований посередині річки Буг. З Кемпи як на долоні видно однойменну фабрику Петра Порошенка, а світломузичний фонтан «Roshen» знаходиться поруч з берегом Кемпи.

Журналісти вирішили перевірити чи не приховують сьогодні чогось на острові подалі від очей громади.

ПОКИНУТИЙ ОСТРІВ

П’ять років тому тут був пляж. Про це нагадує металева парасоля, під якою вінничани ховались від сонця. На острів приходили відпочити вінничани, випускники зустрічали світанок. Сьогодні тут хазяйнують лише ворони.

Zont

Під ногами багато пташиного посліду, що вказує на те, хто тут господар. Але, як не дивно, пахне тут карамеллю.

Roshen

Коли повернуть і чи повернуть взагалі міст до острова, міська влада чіткої відповіді не дає. Через це закрадається страх, що громаду можуть залишити без доступу на острівець, який поки що знаходиться у муніципальній власності.

Згідно з Водним кодексом України острів Кемпа – об’єкт водного фонду, за Генпланом міста об’єкт називається “Парк острова Кемпи” – рекреація (зона відпочинку).

Капітальне будівництво тут заборонене. Єдина будівля, що є на острові – це громадський туалет. Він зберігся тут майже в ідеальному стані. Наявність на острові цього об’єкта лякає. Адже саме за “туалетною схемою” у Вінниці віддали у приватні руки землю під Муніципальним ринком.

WC

Спочатку громадським туалетам присвоїли адреси, а потім продали. Поза конкурсом приватній фірмі дісталися 1,3 гектара землі. Ще 2,5 гектари ось-ось, ймовірно, продадуть за такою ж самою схемою.

ІСТОРІЯ

Острів Кемпа – штучний острів на річці Південний Буг у Вінниці. У літературі зустрічається думка, що острів Кемпа, як фортифікаційне укріпленням з’явився в середині 16 століття.

Спочатку Кемпа був півостровом. Острівну лінію, що тяглася до середини річки перекопали і зробили насип. Так утворився штучний острів. Польською кемпа – це «купа», «насип».

У 1902 році Кемпа з’єднали два мости. Ці мости були створені за проектом Артинова та служили Вінниці півстоліття. Ними через Кемпу ходив трамвай. Під час другої світової війни мости були пошкоджені, і їх не стали відновлювати. Трамвайну лінію пустили іншим шляхом. До Кемпи встановили понтонну переправу.

Свого часу острів Кемпа отримав іншу назву – Фестивальний. Тут у 70-80 роки проходив фестиваль естрадної пісні «Зорі над Бугом». Після розпаду Радянського Союзу острову повернули його первинну назву.

У 2010 році влада міста розглядала плани благоустрою острова. Був проведений відкритий архітектурний конкурс на «кращу концепцію розвитку території острова і набережних річки Південний Буг з утворенням пішохідних зв’язків між лівим берегом та історичним центром міста». В конкурсі перемогла «Архітектурна майстерня А.Асадова» з проектом під назвою «Код міста».

Всю центральну частину Кемпи архітектори планували обплутати мережею звивистих пішохідних і велосипедних доріжок, на південному краю острова упорядкувати пляж, а всі нові об’єкти або збудувати як тимчасові павільйони з легких конструкцій, або розмістити на воді. З правим і лівим берегом Південного Бугу острів передбачалось зв’язати за допомогою двох мостів.

Але все так і залишилось лише на папері.

Інга Фляжнікова, ВОГО “Агенція журналістських розслідувань”

Джерело: corruptua.org

Предыдущая статьяСБУ показала богатства харьковских налоговиков
Следующая статьяЯресько представила проект бюджета на 2016 год