Громадянам України, які виграли справи у Європейському суді з прав людини, держава має виплатити вже понад мільярд гривень!

Генеральна Асамблея ООН 65 років тому запропонувала всім державам святкувати 10 грудня як День прав людини. Куди ще звертатися для захисту своїх прав у разі, коли всі варіанти вичерпані, як не у Європейський суд з прав людини? Чимало українців так вважає.

Вочевидь, саме тому Україна — лідер за кількістю заяв до ЄСПЛ, розповідає газеті «Експрес» Дмитро Мазурок, адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини.

— Скільки заяв громадян України подано до Євросуду та розглянуто?

— За весь час існування Європейського суду подано понад 60 тисяч заяв проти України. Щоправда, розглянуто трохи менше ніж 8 тисяч. А ще гірше те, що, згідно із даними Комітету Міністрів Ради Європи, повністю виконано лише 97 рішень Євросуду.

Відповідно до офіційної статистики Європейського суду, станом на 31 жовтня цього року, на розгляді перебувало 14550 заяв проти України. Це, на жаль, більш як п’ята частина усієї кількості заяв з усіх країн. Наша держава вже другий рік поспіль посідає перше місце у цьому переліку. Далі за нами йдуть Росія, Туреччина та Італія.

— На що найчастіше скаржаться українці в Європейському суді?

— Багато років поспіль Європейський суд з прав людини визнає численні порушення ст. 2 та ст. 3 Європейської конвенції з прав людини. Судом зафіксований факт нелюдського поводження 20 разів, відсутність ефективного розслідування тортур та фактів позбавлення життя — 13 та 10 відповідно. Досі залишається багато справ щодо незаконного тримання під вартою, зволікання з переглядом цього запобіжного заходу, неможливість отримати
компенсацію за незаконне позбавлення волі. Порушення ст. 6 Конвенції, яка гарантує право на справедливий суд, констатоване 14 разів.

— Чи вчасно Україна виплачує компенсації своїм громадянам, які призначив Євросуд?

— Протягом 2013 року Україна програла за позовами в ЄСПЛ майже 33 мільйони євро, торік — майже 7,7 мільйона євро. Проте протягом 2014 року з бюджету змогли вчасно виплати компенсації лише… п’ятьом українцям. Ще 15 осіб отримали компенсації із запізненням. Водночас на кінець року 160 справ перебували в списку очікування, а ще 30 заявникам, які виграли справи, уряд сплатив тіло заборгованості, але затримував оплату штрафів, що призначаються через затримку виплат.

У Мін’юсті підрахували, що загалом українцям, які мають позитивне рішення Європейського суду, повинні виплатити 1 001 668 545 гривень (понад мільярд). Тим часом, відповідно до Закону України «Про державний бюджет на 2015 рік», на забезпечення виконання рішень суду, що гарантуються державою, передбачено лише 150
мільйонів гривень. З них 740 824,8 тисячі гривень на виплати на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України. Хай там як, але українці й далі виграють справи у Європейському суді.

— Як скласти заяву до Європейського суду з прав людини?

— На офіційному сайті суду розміщено конкретний порядок подання заяв та процедури розгляду справи, роз’яснюються особливості заповнення формуляра, вимоги щодо заяв.

Перше, що потрібно розуміти громадянам: подання заяви до Європейського суду — безплатна процедура. Друге: скаржитись можна лише на порушення державою Європейської конвенції з прав людини. На відповідній стадії розгляду справи все листування буде лише англійською або французькою мовою, а заявник обов’язково має бути представлений юристом. Тут уже пересічному громадянину розібратися стає дедалі важче.

— Куди звернутися громадянину України, аби грамотно скласти заяву до ЄСПЛ?

— Наприклад, у кожному обласному центрі є громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини, де безплатно можна отримати консультацію. Якщо питання матиме стратегічний пріоритет — навіть буде оплачена допомога адвоката, допоки справа триває на національному рівні. Після того, як усі засоби ефективного захисту будуть вичерпані, юристи спілки складуть заяву до Європейського суду та вестимуть комунікацію із Євросудом.

Богданна МАРТИНИК, газета «Експрес»

Предыдущая статьяВ результате оползня в китайском городе Шеньчжэнь разрушены 22 здания, пропали без вести 27 человек
Следующая статьяГальмо антикорупційної прокуратури