Гаазький трибунал прийняв до розгляду позов проти Росії, який ще рік тому подала компанія бізнесмена Ігоря Коломойського. Він вимагає відшкодування неотриманої вигоди від використання пасажирського терміналу на севастопольському аеродромі Бельбек. Це перший позов щодо анексії півострова, який взявся розглядати міжнародний суд.

Експерти наголошують: взявши до розгляду позов щодо відшкодування збитків за відібраний термінал аеропорту Бельбек, суд у Гаазі дає українським державним і приватним компаніям потужну надію на бодай фінансову компенсацію від окупанта. Компанія Коломойського мала договір оренди пасажирського терміналу до 2020 року. І тепер вимагає від Росії 15 мільйонів доларів відшкодування неотриманої вигоди.

Економічний експерт «Майдану закордонних справ» Юрій Смілянський заявляє, що оскільки вже приватна фірма стала першою, чий позов узялися розглядати в Гаазі, то офіційний Київ мусить долучитися. Тим паче, що аеропорт Бельбек — державний. «Зараз є можливість державі Україна, забувши про будь-які внутрішні розбірки, внутрішні сварки, показати, що інтереси держави все-таки є вищими, і зокрема можна виступити третьою стороною», — наголосив він.

Фахівці нагадують, що міжнародні суди працюють за прецедентним правом, а отже позитивне рішення у цій справі суттєво збільшить шанси України на отримання решти компенсацій від агресора.

Тим паче, певний прецедент вже існує. Це — справа російської компанії ЮКОС. Акціонерам націоналізованої компанії суд у Гаазі постановив виплатити понад 50 мільярдів доларів компенсації. Щоправда, процес тривав 10 років. Колишній адвокат ЮКОСу Павло Івлєв каже, що це жахливо довга процедура. «Правда Росія, наскільки я розумію з преси, одразу заявила, що вона в цьому участі брати не буде, тому що не вважає відповідною юрисдикцію,навіщо гроші дарма платити на адвокатів. Якщо Росія не братиме участі, значить, процес відбуватиметься дещо швидше», — зазначив він.

Фахівці застерігають, що Росія вже підготувалася до таких позовів, і, зокрема, нещодавно визнала національне законодавство пріоритетним над міжнародним. Але, додають вони, завжди можна арештувати майно Росії за її межами. Саме так зробили принаймні дві європейські країни після рішення Гаазького суду у справі ЮКОСу.

ТСН нагадує, що компанія Коломойського мала контракт, за яким мала права експлуатувати пасажирський термінал у міжнародному аеропорті Севастополя до 2020 року. У позові бізнесмен вимагає відшкодувати суму прибутків, які він втратив після того, як незаконна кримська влада «націоналізувала» аеропорт. Сума збитків, за повідомленнями, склала 15 мільйонів доларів. Росія, виходячи з позову, порушила двосторонні домовленості. Москва вже заявила, що ця справа не знаходиться у юрисдикції Міжнародного арбітражного суду у Гаазі.

Джерело: m.expres.ua

Предыдущая статьяБійці з останнього блокпосту перед Донецьком показали свій побут
Следующая статьяReuters: Размах коррупции в Украине смутил бы даже нигерийского принца