На зміну відлизі в Україну знову йдуть морози

Цієї зими ми вже пережили кількаденні 20-градусні морози. Проте попереду — нове похолодання. Морози, кажуть синоптики, ще будуть — стовпчики термометрів опустяться до мінус 20, пише газета «Експрес».

— Звідки взагалі насуваються в Україну морози?

— Кількість морозних днів, коли надворі мінус 10 — мінус 20 градусів, загалом не змінилася із середини минулого
століття, — розповідає Віра Балабух, завідувач відділу синоптичної метеорології Українського науково-дослідного
гідрометеорологічного інституту. — Тобто процеси, які формували ці природні явища, збереглися. Для зими в Україні характерне вторгнення арктичних повітряних мас.

Якщо говорити про цю зиму, то погодні умови формуються не під впливом Сибірського антициклону, а через інші процеси. Тепер спостерігаємо зменшення впливу Сибірського антициклону на формування погодних умов в Україні і посилення впливу повітряних мас з Атлантичного океану. Загалом повітряні маси переміщуються із заходу на схід завдяки тому, що Земля обертається навколо своєї осі. Тому якщо Атлантичний океан теплий, то й у нас буде тепло і навпаки. Інколи спостерігаємо порушення перенесення повітряних мас із заходу на схід, і тоді до нас потрапляє арктичне повітря. Нова хвиля похолодання, яка прийшла 15 — 16 січня, пов’язана саме з потраплянням холодного арктичного повітря.

— Чому зазвичай у другій половині січня спостерігаємо найсильніші морози, які ще в народі називають йорданськими?

— Не завжди на Водохреще бувають тріскучі морози. Та, як правило, саме у другій половині січня і в першій половині лютого в Україну потрапляє холодне арктичне повітря. На цей час випадають йорданські свята.

— Де в Украні найхолодніше?

— Небезпечною в нас вважається температура повітря нижча мінус 30 градусів. Такі морози у нас бувають украй рідко. Зазвичай найнижчу температуру фіксують у східних областях України (абсолютний мінімум температури повітря -41,9 градуса був зафіксований 8 січня 1935 року на метеостанції «Луганськ», а абсолютний мінімум температури поверхні грунту — 46 градусів — 31 січня 1987 року на метеостанції «Куп’янськ» у Харківській області).

Річ у тім, що вплив повітряних мас з Атлантичного океану простежується не на всій території України. Існує така умовна вісь, яку називають віссю Воєйкова або великою віссю Євразійського материка (смуга високого атмосферного тиску, що проходить приблизно вздовж паралелі 50 градусів північної широти). У межах України ця вісь йде вздовж лінії Луганська, Дніпропетровська, Балти (Одеська область) і далі до Кишинева. Вплив Атлантики простежується саме до цієї осі. На схід від неї простежується вже континентальний клімат.

— А чому інколи при мінус 10 буває не так холодно, як при мінус 5?

— Це так звана температура комфорту, яка залежить від температури повітря, швидкості вітру і відносної вологості
повітря. При температурі повітря, нижчій  як +7 градусів, будь-який вітер (навіть для одягненої людини) є фактором охолодження. До прикладу, якщо температура повітря становитиме -4 градуси, а швидкість вітру 4 метри за секунду при відносній вологості повітря 100%, то температура комфорту буде -9 градусів.

Богданна МАРТИНИК

Предыдущая статьяПрезидент звільнив скандального суддю Кірєєва
Следующая статьяЗа авто #Порошенко начала ездить реанимация как за Януковичем