Хоч епідемію грипу в Україні не оголошено, від нього знову гинуть люди

Тільки в Києві від свинячого грипу з початку грудня померло чотири особи, одна з яких, 45-річна жінка, — вже у новому році. Про це заявив головний санітарний лікар столиці Олег Рубан.

Киянка зі скаргами на слабкість, кашель, лихоманку була госпіталізована, але вже за два дні померла в лікарні від пневмонії.

Тривожна інформація про подібні випадки надходить з Одеси, Вінниці, Бердичева, а у Краматорську від свинячого грипу вже померло 15 людей…

— Усі летальні випадки, згідно з лабораторними дослідженнями, пов’язані із грипом А/H1N1, який називають свинячим. Невже він знову небезпечний?

— Загалом кажучи, цей штам вірусу грипу циркулює в Україні з 2009 року, тож понад 50% населення вже має імунітет, — каже Алла Мироненко, керівник наукового центру грипу та ГРІ Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМНУ, уповноважена особа, відповідальна за представлення даних вірусологічного нагляду за грипом в Україні в європейську систему епіднагляду за грипом EuroFlu. — Проте якщо людина заражається ним уперше, а ще при
цьому має ослаблену імунну систему, хронічні хвороби, ожиріння, цукровий діабет, є високий ступінь загрози розвитку ускладнень, таких, як первинна вірусна пневмонія з летальним наслідком. У групі ризику також діти, вагітні жінки, люди похилого віку.

Загалом, цей штам вірусу грипу вважається досить агресивним. І він, хоча з кожним сезоном втрачає силу, надалі залишається одним з найнебезпечніших, адже поєднує в собі компоненти пташиного, свинячого та людського вiрусiв. До речі, свинячим його називають тому, що має частину генної інформації від двох вірусів грипу свиней. До мутації цей вірус вражав лише свиней, а потім набув властивість передаватися людині.

— Можливо, він укотре мутував? Бо ж чому знову став небезпечним?

— На сьогодні нема даних про мутацію вірусу A/H1N1. Це той самий вірус, який викликав епідемію у 2009 році. Проте усі летальні випадки пов’язані з тим, що хворі запізно звернулися по медичну допомогу, — багато хто переносив грип на ногах, не лікувався, і вже коли почалися ускладнення, йшли до лікаря. Та було запізно.

Марина МОРОЗ, газета «Експрес»

Предыдущая статьяЖурналист Бутусов: Порошенко не собирается убирать Шокина даже за американские гарантии в $1 млрд
Следующая статьяЗагадковi маневри Яроша