На посередництві у передачі сигналу про пожежну тривогу до державних пожежних частин заробляють фірми керівників з Держаної служби з надзвичайних ситуацій. Про це йдеться у сюжеті Надії Бурдєй у телепрограмі «Наші гроші».

На початку 2000-х була модернізована схема «пожежа-сигналізація-пожежні». Тоді з’явилося поняття пультові організації. Це приватні компанії, які отримують сигнал при пожежі та передають його до пожежних частин. Крім того, цим посередникам дозволили встановлювати і обслуговувати пожежну автоматику. Щоб на цьому заробляти, потрібно було отримати ліцензію від ДСНС.

За інформацією співзасновника ТОВ «Пожежне спостереження» Ігоря Трунова, за отримання ліцензії треба було заплатити від $50 тис. Тому в Україні небагато фірм, які отримали таку ліцензію.

За даними віце-президента Асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Петра Липового, фірма-посередник встановлює протипожежну систему, і в подальшому лише на одному обслуговуванні заробляє від 300-1000 і більше гривень на місяць, в залежності від рівня господарюючого об’єкта, з яким домовились. А таких клієнтів у посередників багато.

Журналісти з ясували, що власниками значної кількості фірм-посередників були та залишаються керівники з ДСНС, або їх родичі.

У кінці 1990-х благодійна організація «Благодійний фонд сприяння держаній пожежній охороні у м. Києві», співзасновником якої є екс-начальник головного управління МНС у Києві Анатолій Косар, разом з партнером Ігорем Немировським і ТОВ Компанія «Тітал» (регулярно виграє підряди на поставку пожежних машин) заснували ТОВ «Пожежне спостереження», у якого з’явились дочірні підприємства у багатьох обласних центрах України.

Фонд Косаря був серед власників ТОВ «Дозор», яке досі зареєстроване за адресою пожежної частини у Києві на вул. Рибальській. З 2003 працює «Дозор ЛТД», власниками якого є дочка Косаря Ірина Плевник та Ігор Немировський. Наразі зять Косаря Віталій Плевник працює головним фахівцем відділу організації реагування на надзвичайні ситуації Головного управління ДСНС у Києві.

У Полтаві співвласником ТОВ «Пожежне спостереження» була теща тодішнього керівника обласного управління пожежної охорони Миколи Горбенка Марія Трибрат та сестра начальника головного управління пожежної охорони МНС, а пізніше міністра МНС Григорія Реви Катерина Оксень.

Григорій Рева та Катерина Оксень заснували ТОВ «Імпульс», яка надає пожежні послуги у Дніпропетровську. У Вінниці необмежену ліцензію має ТОВ «Пожежний захист». У 2015 році співзасновником компанії був завідувач сектору обласного управління ДСНС Олег Лисков.

Серед власників підприємств «Харківспецпульт», «Харківспецнагляд» та «Харківспецсервіс» є голова комісії з питань екології та надзвичайних ситуацій облради Олександр Донських.

За інформацією заступника директора Департаменту держнагляду у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту ДСНС Тараса Поліщука, ще за часів МНС був наказ про створення централізованого пульту пожежного та техногенного спостерігання, який передбачав усунення приватних компаній-посередників. Втім, фірм не вдалося позбутися. Більше того, у 2015 в нові правила пожежного спостереження Міністерство внутрішніх справ знову вписало пультових посередників.

Источник: Наші гроші

 

Предыдущая статьяКоштовні клієнти «Дельта Банку»
Следующая статьяПорошенко назвал предполагаемую дату ввода безвизового режима с ЕС