Український космонавт Леонiд Каденюк святкує 65-лiття

…Були часи, коли українцi лiтали в космос. Серед тих, хто вписав своє iм’я в iсторiю його пiдкорення, i Леонiд Каденюк. Саме йому, нагадаю, пощастило стати першим українським космонавтом часiв Незалежностi.

Тодi майбутньому Герою України було лише 46 рокiв, нинi ж йому виповнюється 65. Наш ювiляр, як завжди, бадьорий, усмiхнений i весь у справах, пише газета «Експрес».

— Леонiде Костянтиновичу, скажiть, ви ювiлей будете вiдзначати чи утримаєтесь вiд спокуси?

— Ви знаєте, я до таких подiй — до днiв народження та ювiлеїв — ставлюся по-фiлософськи. Тому не робитиму, як дехто, великого святкування (це не моє), а вiдзначу 65-лiття дуже просто — у колi сiм’ї та друзiв. От i все…

Одразу вам скажу, що не почуваюсь на тi роки. Максимум — на 45. (Усмiхається). Значно молодшим почуватися менi допомагає те, що протягом багатьох лiт я займаюсь бiгом. А ще дотримуюсь здорового харчування (вибираю таку їжу, щоб там було найменше холестерину та жиру) й уникаю шкiдливих звичок. Скажiмо, нiколи не курив i не вживав багато алкоголю. Сто чи сто п’ятдесят грамiв можу собi дозволити, але не бiльше…

Звичайно, за хороше здоров’я слiд подякувати насамперед природi й батькам. Хоча, з iншого боку, за собою все одно треба стежити. Бо здоров’я — це така, знаєте, рiч, що сьогоднi воно є, а завтра немає. I якщо людина не бережеться, то це завтра може настати значно швидше, нiж природою визначено.

— Давайте перейдемо вiд справ ювiлейних до справ актуальних. Нинi ситуацiя на Донбасi знову загострюється. Щодня звiдти надходять новини про черговi обстрiли та жертви… Як ви думаєте, коли нарештi Росія i Путiн дадуть нам спокiй?

— З огляду на їхню поведiнку, на їхнi звички i взагалi на їхнiй характер менi не вiриться, що вони дадуть нам спокiй. Тобто Росiя та Путiн. Адже подiї, якi вiдбуваються нинi на сходi, — це справжня вiйна мiж Росiєю i Україною. Як би там господар Кремля не брехав усьому свiтовi…

До речi, вiн любить раз на рiк збирати сотнi журналiстiв i щось там їм розповiдати. Причому Путiн же розумiє, що вiн бреше. Журналiсти, якi його слухають, також розумiють, що вiн бреше. Сам Путiн розумiє, що журналiсти розумiють, що вiн бреше. Погодьтеся, дивна ситуацiя… Втiм чого дивуватись: це — полiтика Росiї, i, якщо заглянути в iсторiю, вона завжди була такою… Брехливою, пiдлою й бандитською державою! Ви ж подивiться, що вони сьогоднi роблять на Донбасi: використовуючи ситуацiю, вивозять звiдти нашi заводи, фабрики, пiдприємства. Ну, це все одно, що якийсь злодiй зайде у квартиру до будь-кого з нас i буде виносити телевiзори, холодильники, комп’ютери…

Тому перспективи на 2016 рiк не найкращi. Я не думаю, що «там» щось змiниться. А якщо й змiниться, то тiльки на гiрше. На жаль.

— Європарламент схвалив iдею введення миротворцiв на Донбас, що давно iнiцiює українське керiвництво. Як ви вважаєте, це якось може покращити ситуацiю?

— Я думаю, що якийсь позитив вiд того буде. Обов’язково. Питання тiльки в тому, що це будуть за вiйська, скiльки їх там буде i т. д. Бо що з того, що на Донбасi нинi є ОБСЄ? Ну, спостерiгають їхнi представники за ситуацiєю, а користi практично нiякої немає… Стрiлянина постiйно триває, i це вже просто якась насмiшка з Мiнських домовленостей!

Як вiдомо, на тих переговорах недавно змiнили росiйського представника — тепер це Гризлов чи як там його? Вiн одразу
запропонував: «Давайте негайно запровадимо режим тишi». Запропонував — i наступної ж ночi кiлькiсть обстрiлiв наших
бiйцiв збiльшилась у кiлька разiв.

Тобто вони кажуть одне, а роблять зовсiм iнше. Або вiзьмiть Захарченка i Плотницького — вони ж люди абсолютно не самостiйнi й роблять те, що їм каже той самий Путiн. А вiн, знову ж таки, заявляє на переговорах iз Заходом одне, а робить зовсiм iнше. Ну, це по-росiйськи, розумiєте. Тут нi дати нi взяти… Росiя чхала на весь свiт!

— I який вихiд ви бачите?

— Вихiд тiльки один: треба робити санкцiї проти Москви ще бiльш жорсткими. Тодi, можливо, буде якийсь результат. Тодi так звана росiйська елiта, може, примусить цього Путiна змiнити полiтику, змiнити тактику на сходi України. Воєнним шляхом щось змiнити навряд чи вдасться, а ось санкцiями треба брати Москву. Так, нинi у свiту є тiльки один варiант — душити Росiю економiчно. Тодi вони самi запищать i змiнять свою бандитську тактику щодо України…

— Вертаючись до вашого ювiлею: який перiод iз тих 65 рокiв ви вважаєте якщо не найщасливiшим, то принаймнi найнасиченiшим, Леонiде Костянтиновичу?

— Мабуть, це перiод роботи льотчиком-випробувачем, а також пiдготовки до польотiв у космос, ну й, звичайно, сам полiт.
Знаєте, майже 20 рокiв я випробував лiтаки — в основному винищувачi. Це була дуже творча, цiкава й водночас небезпечна
робота. Виникало багато аварiйних ситуацiй —скажiмо, коли в польотi вiдмовляли двигуни чи раптом вiдвалювався шмат лiтака. Чимало друзiв загинуло, а я… Мабуть, мiй ангел-хоронитель був досить вiрним менi. (Усмiхається). Ось тi роки справдi були в моєму життi найнасиченiшими, найпозитивнiшими i найщасливiшими!

Богдан БОНДАРЕНКО, газета «Експрес»

Предыдущая статьяПредставителя «Правого сектора» застрелили в Коломые, — СМИ
Следующая статьяПорошенко повинен звільнити Шокіна і відсторонити від політики Кононенко, — Андерс Аслунд