Одна заява дипломата на два речення докорінно змінила плани чотирьох із п’яти партій у парламенті

Ще тиждень тому складалось враження, що немає сили, яка врятує Яценюка і його уряд. Аж раптом, мало не в одну мить усе змінилось. На екранах замиготів керівник президентської партії Луценко і підтвердив, що змін не буде, хіба косметичні.

Це виглядало досить комедійно, адже саме середовище Порошенка останніми місяцями докладало неабияких зусили, щоб помножити Яценюка і його партію, як то кажуть, на нуль.

З політичного погляду, цього домогтися вдалось — рейтинг прем’єра опинився на рівні статистичної помилки. І раптом Порошенко зм’як.

Що ж сталося? Найпростіша відповідь — Захід не погодився на те, щоб корумповане оточення Порошенка здобуло контроль над усіма гілками влади, у тому числі — над усіма силовими відомствами.

Фінальною точкою стала коротка заява посла США в Україні Джеффрі Паєтта. Вона усе розставила на свої місця: «Небезпечні голоси кажуть: «Досить міністрів-технократів і професійного управління — прийшов час політикам взяти кермо влади, — написав він у Twitter. — Це буде величезною помилкою, буде підживлювати зусилля Кремля хибно представити
Україну як демократію, яка слабшає, а не формується».

Отже, усе зрозуміло. Порошенкові фактично поставили ультиматум: «або величезна помилка» і кінець підтримки, у тому числі від МВФ, або Яценюк залишається.

Логіку Заходу зрозуміти просто: там бояться нових дострокових виборів, які неминучі, якщо Яценюк відчує себе ображеним і стане у позу після можливої відставки.  По-перше, бо не впевнені, що втримають ситуацію під контролем у час нової смути у ході кампанії дострокових виборів. По-друге, ще не готові запасні прозахідні політичні проекти, здатні перемагати на нових виборах. По-третє, Захід має серйозний вплив на ключових міністрів уряду Яценюка і не хоче ризикувати. Заходу простіше переконати Порошенка вгамувати апетит, ніж іти на нову виборчу авантюру.

І Порошенко швидко відступив. «Батьківщина» і «Самопоміч» ще намагаються використовувати агресивну риторику, вперто обзиваючи уряд  Яценюка «безпорадним» і «безвідповідальним», але й вона слабшає. Хоча якщо взяти політичний потенціал цих двох партій і додати до нього амбіції Ляшка, то кінцевий сюжет політичної кризи ще може зазнати
певних змін.

Втім зрозуміло одне: у найближчі три тижні ми матимемо остаточну відповідь на те, чим закінчиться політична криза, що триває в країні останні декілька тижнів.

Які сценарії ще можливі? Які наслідки може мати рішення партії Порошенка погодитися на збереження  Яценюка на посаді?

Про це — у розмові газети «Експрес» з директором Українського інституту аналізу і менеджменту політики Русланом Бортником та провідним експертом політико-правових програм Центру Разумкова Віктором Замятіним.

— Отже, уже очевидно, що нас чекає злегка підманікюрений третій уряд Яценюка. Чи варто чекати виходу з більшості “Батьківщини” і “Самопомочі”? Як зрозуміти, чому «Батьківщина» і «Самопоміч» далі різко критикують уряд, хоча заяв про вихід із коаліції не поспішають робити?

Р. Бортник: — Вони борються за те, щоб посилити вплив “Самопомочі” та “Батьківщини” на коаліцію.

— А як цього можна досягти?

Р. Бортник: — Вони хочуть внесення правок до коаліційної угоди, які передбачали б, що всі питання на розгляд парламенту потрапляють через сито ради коаліції. У цьому голосуванні “Батьківщина “ і “Самопоміч” намагаються отримати “золоту акцію”: якщо питання не підтримають на раді коаліції (а голосування там має бути одностайне), то його не можна буде розглядати у парламенті. Таким чином “Самопоміч” і “Батьківщина” здобули б таке собі право вето у Верховній Раді та впливали б на порядок денний парламенту.

Найімовірніше, “Самопоміч” і “Батьківщина” не вийдуть із коаліції. Це чудово розуміють у Блоці Петра Порошенка. Адже вихід “Самопомочі” та “Батьківщини” вкрай негативно сприймуть наші західні партнери — і ЄС, і США. Вони вважатимуть це кроком до дестабілізації країни.

В. Замятін: — А я не відкидаю, що “Самопомоч” і “Батьківщина” можуть реально покинути лави більшості, тільки-но для цього настане слушний момент. Але навряд чи це станеться зараз, бо і “Самопоміч”, і “Батьківщина” добре розуміють, що їхній вихід із коаліції може призвести до паралічу більшості, а отже, й до розпуску парламенту.

Якщо політичні умови будуть такими, що дадуть змогу цим політсилам здобути більше голосів на перевиборах (це підкажуть свіжі рейтинги партій), то вони можуть покинути лави коаліції.

Тимошенко і Садовому вигідно діяти спільно. Адже голоси двох партій — це вже серйозна загроза коаліції.

— Якщо “Батьківщина” і “Самопоміч” таки наважаться на вихід із коаліції, чи можливе створення нової у чинному парламенті?

В. Замятін: — Гарантій, що з’явиться нова більшість, немає. Для цього Порошенкові та Яценюку треба погодитися на об’єднання з “Опозиційним блоком”. А це — не просто репутаційна загроза, це потенційне нищення політичної сили, яка піде на такий крок. А без “Батьківщини”, “Самопомочі” та “Опозиційного блоку” важко буде партії Порошенка і
“Народному фронту” зібрати 226 голосів. Адже до коаліції можуть входити лише фракції, а не депутатські групи на кшталт “Волі народу” і “Відродження”, в які об’єдналися всілякі екс-регіонали та позапартійні мажоритарники.

От порахуймо: фракція партія Порошенка — 138 мандатів, фракція Яценюка — 81. Разом — 219. Однак чимало депутатів БПП перебувають у лавах фракції формально — скажімо, внутрішньофракційна група “Антикорупційна платформа” діє тепер фактично автономно, а це 15 депутатів. Так само поводяться деякі індивіди-критики влади на зразок Сергія Капліна…
Математика показує, що Порошенко і Яценюка змушені будуть піти на поступки Садовому та Тимошенко.

Р. Бортник: — А я вважаю, що створення нової коаліції можливе. Думаю, у Президента є тузи в рукаві. Порошенко може
сформувати коаліцію без “Батьківщини” та “Самопомочі” з допомогою депутатських груп. Як? А просто: оскільки групи не мають права входити до коаліції, депутати, представлені у них, можуть приєднатися до фракції Порошенка.

Але я згоден: таку коаліцію значно гірше сприйматимуть на Заході, передусім у Євросоюзі, і вона за наявності потужної опозиції (а нею можуть стати “Самопоміч” та “Батьківщина”) буде маложиттєздатною. У парламенті точитиметься постійна війна — доволі жорстка і відверта, з дуже непрогнозованими наслідками. Президент, безперечно, хоче цього уникнути.

— Чи не занадто великий ризик для країни залишати Яценюка прем’єром? Адже два попередні уряди, очолювані ним, успіхами не вразили. Хіба не так?

Р. Бортник: — Так, це великий ризик. Залишити безрейтингового Яценюка на посаді — означає позбавити уряд підтримки і довіри українців, інакше кажучи — легітимності.

Відповідно, це це означає продовження руху у напрямку до загальної політичної дестабілізації. Адже сам уряд, його непопулярність, неефективність, імітація діяльності є нині джерелом нестабільності в Україні.

Але, можливо, є якісь аргументи, наприклад, у західної розвідки, які не дозволяють Заходу погодитись на дострокові вибори вже і негайно. І саме це пояснює різкий і знервований тон заяви посла США: вони краще за українських нетерплячих політиків відчувають, що час для нового перезавантаження на українському політичному олімпі ще не настав.

Наталія ВАСЮНЕЦЬ, газета «Експрес»

Предыдущая статьяЧому я звільняюся з нової поліції. Пояснення розчарованого
Следующая статьяНардеп Игорь Кононенко пригласил Айвараса Абромавичуса вместе пройти проверку на полиграфе