Люди ладні стояти в кількагодинних чергах на кордоні, щоб продати цигарки в Польщі і купити натомість дешеві продукти

Сьогодні українсько-польський кордон перетнути важче, ніж ще рік тому. Черги — шалені. Перевірки — суворі, пише газета «Експрес«.

Пристрасті на кордоні

…До держкордону, що в Шегинях, приїжджаю в суботу електричкою близько 11.00. Зі станції до пункту пропуску
Шегині — Медика ще треба йти пішки з півгодини.

Декілька хвилин перевірки паспорта на українському боці, і я виходжу через двері у сторону Польщі. Тут уже не просто черга, а натовп, який розрісся так, що, здається, просто розірве собою огорожу довкола коридору. Люди кажуть, що тривалий час поляки нікого не пропускають. Натовп щораз більше хвилюється. Чути свист. Хтось кричить: «Кєровніка!», вимагаючи, аби до черги, яка завмерла, вийшов хтось із начальників.

Минуло хвилин сорок, як я стою у цьому натовпі, і ось — починається рух. У цей момент і почалось найстрашніше — тиснява, у якій, здається, тебе зараз просто розчавлять. І хоча мені пощастило хвилею бути викинутою сильно вперед, до зони митного контролю я дісталась аж за три години…

Тут уже кожен намагається пороздавати людям цигарки та пляшки з горілкою, аби пронести через кордон якомога більше. «Дівчинко, ти маєш папіроси якісь? Візьми дві пачки», — просить пенсіонерка студентку. Якщо ж домовитись ні з ким не вдається, то цигарки викидають просто під ноги.

…»Ходять тут зі своїми папіросами, пляшками. Ховаються по туалетах. Все, аби встигнути за день хоча б двічі до Польщі сходити. Дикі люди! Хіба з такими підеш в Європу?» — лунають звинувачення у спину пенсіонерам та жителям прикордоння, які й створюють ці затори на кордоні.

«Доню, ти думаєш, що я хочу так заробляти? — риторична запитує одна зі старших жінок, почувши нарікання. — Думаєш, від доброго життя я «Приму» до Польщі ношу продавати?!»

У Польщі — вдвічі дешевше?

Заходжу в цілодобовий супермаркет недалеко від центру Жешува. З кожного боку — величезні плакати зі словами «розпродаж» і «знижки».

Одразу на вході бачу акційний товар. Щоправда, трохи здивована: на деякі продукти ціни такі ж, як у нас на гуртових ринках чи в супермаркетах, як-от півкілограмові італійські спагеті по 21 грн. (у нас можна купити і по 18 грн.), мандарини по 22 грн. Молоко — 15 — 17 гривень за літр, тоді як в Україні можна придбати і за 9 — 10…

То чому ж люди так тлумляться на кордоні? За що?! Не розумію. О, врешті бачу свіжі огірки — тут вони 10 гривень за кілограм, лимони — 28 грн./кг. Вигідно в Польщі купувати і набіл: йогурти, кефір, сир, масло… Наприклад, великий 400-грамовий йогурт тут вартує якихось 12 гривень, а в нас його продають від 18-ти до 25-ти. Кілограм курячих
сосисок — 36 гривень, м’ясо свинячої лопатки — 52 грн./кг (у наших супермаркетах — від 62 грн.), свинячо-яловичий фарш — 48 грн./кг, півкіло копченої ковбаси — 66 гривень. Кілограм філе хека — 60 грн./кг (у нас 80 — 90 грн.), філе сьомги — 220 грн./кг, вибрані креветки — 250 грн./кг.

Та все ж ціна більшості товарів сьогодні не відрізняються від тої, що в Україні, правда, у великих торговельних мережах та на гуртових ринках.

І тут виручає такс-фрі

Купуючи товар у Польщі, ми маємо можливість повернути податок за нього. Таким чином зекономити у середньому 14 відсотків. Ця послуга називається Tax-Free. Утім, оформити фактуру Tax-Free можна не всюди, а лише в офіційних магазинах великих мереж. Щоб мати можливість часткового повернення коштів, потрібно купити  товару не менш ніж на 200 злотих в одному чеці.

Податок на додану вартість можливо повернути повністю або частково (з комісією). Перший варіант вигідний тим, хто часто їздить на закупи до Польщі. Це означає, що йому під час наступного візиту до цього ж магазину повернуть 100% податку готівкою. Другий варіант підходить туристам, які були в певній крамниці у Польщі одноразово. Вони можуть отримати гроші з Tax-Free в Україні, у пунктах видачі коштів цього оператора або його партнерів.

«За один раз ми з дружиною купуємо товару на близько 400 — 450 злотих — у нас велика сім’я, — розповідає Остап Коваль, який регулярно їздить на закупи. — Ми ділимо цей товар на два чеки і повертаємо собі непогану суму — від 60 до 80 злотих. Це дуже вигідно, адже на цю суму при наступній поїздці в Польщу можна купити чимало товарів».

А ще врахуйте, що багато людей до держкордону добираються електричкою. Цілком безоплатно переходять кордон
пішки. І за декілька кроків від прикордонного пункту ідуть у тутешній супермаркет. За підрахунками, цей спосіб закупів дає змогу зекономити ще більше, не використовуючи власне авто.

Уляна ВІТЮК, газета «Експрес»

Предыдущая статьяУкраина не получит денег от Запада без «правильного» закона об электронном декларировании
Следующая статьяНардеп обличил «трех китов» Яценюка