Політична криза, як виглядає, закінчиться аж восени — достроковими виборами парламенту

Минулого вівторка уряд Яценюка критикували практично всі. Не шкодуючи слів. Дошкульно. І найчастіше абсолютно справедливо.

Дійшло до того, що у критики уряду записалася навіть партія Порошенка, яка делегувала в уряд аж 11 міністрів і насправді спільно з Яценюком  несе повну відповідальність за його роботу, пише газета «Експрес». Очевидно, що в такий спосіб Порошенко і його партія прагнуть відмежуватися від відповідальності за все, що сталося у країні за останній рік. Збоку це виглядало недостойно і нечесно.

Але зрозуміло й інше. Те, що уряд Яценюка — Порошенка хвалилити нема за що, розуміє чи не кожна людина, яка збідніла за останні роки чи не втричі. Цей уряд втратив за ці місяці найважливіше — людську довіру. І це, мабуть, найгірший підсумок для керівника, особливо, якщо він прийшов на посаду завдяки чину тих, хто поклав на вівтар країни найцінніше — своє життя.

Уряд дістав незадовільну оцінку своєї діяльності, але зберіг крісла — тільки завдяки 33 голосам депутатів контрольованого Ахметовим «Опозиційного блоку», які під час голосування витягли картки. І цим врятували уряд. Адже 33 голоси плюс — і на табло засвітилося б число-вирок: 227. Але не сталось, «Опозиційний блок» виявився цілком проурядовим. Уряд Яценюка працюватиме щонайменш до вересня, якщо не станеться чогось екстраординарного.

Утім, це означає і те, що політична криза залишилась нерозв’язаною. І вихід із неї напрошується лише один — дострокові вибори за декілька місяців.

У будь-якому разі, цікаво, як оцінюють діяльність уряду Яценюка відомі українці.

Левко Лук’яненко, Герой України:

— Яценюка давно треба було відправити у відставку! На посаді прем’єра, ще й у такий складний для країни час, не може перебувати людина, яка не має довіри народу! 75% українців не довіряють урядові Яценюка. Це рекордний
показник за всі роки від часу здобуття Незалежності України! Переконаний, недовіра до Яценюка
не безпідставна: сам він за останні два роки удвічі збільшив свій капітал, а українці й далі бідніють.

Семен Глузман, правозахисник, колишній дисидент:

— Цього прем’єра нема за що жаліти. Бо за два роки перебування на посаді прем’єра він зробив дуже мало. Мало — для країни. А от для себе, судячи з усього, дуже багато. Без таких “геніїв” країна обійдеться. Важливо, аби на місце Яценюка прийшла людина, яка працюватиме на країну, а не тільки на себе і своїх друзів.

Степан Хмара, Герой України:

— Мені шкода Україну, яка змушена терпіти наслідки його професійної неспроможності. На жаль, мафія, яка керує країною, не дотримується законів, не дбає про інтереси держави та не переймається долею громадян. І далі береже Яценюка.

Дмитро Капранов, письменник, видавець:

— Яценюк — брат-близнюк Азарова, лише молодший віком. Завдання народу — навчитися домагатися відставки всіх, хто погано працює, — від Президента до голови райдержадміністрації.

Ірина КОВАЛЕНКО, Наталія ВАСЮНЕЦЬ, газета «Експрес»

Предыдущая статьяВ Украине больше не покажут еще 8 известных российских фильмов (список)
Следующая статьяПолиция сообщила о подозрении водителю BMW, за которым гнались патрульные