За даними ВООЗ, кількість випадків захворювання на рак зросте у найближчі 20 років на 70 відсотків! Та такі цифри не дивують медиків. Адже те, як ми живемо, що їмо і чим дихаємо, залишає глибокий слід у нашому організмі.

Особливо фахівці наголошують на забрудненні навколишнього середовища. Виявляється, фактори, які провокують страшну хворобу, — повсюдно.

Докладніше про те, що саме провокує розвиток онкологічних хвороб у людей, газеті «Експрес» розповіла Ольга Литюк, начальник відділу управління ГУ ДСЕС області.

— Чи справді нас скрізь оточують провокатори ракових клітин?

— Так. Здоров’я людини на 20 відсотків залежить від стану навколишнього середовища. Забруднення повітря, води, грунту — один з найвагоміших факторів, який провокує онкозахворювання. Статистика свідчить, що світова промисловість продукує понад 3300(!) мутагених речовин, які забруднюють повітря, воду та грунт.Деякі дослідження прямо вказують на залежність частоти захворювання на рак легенів від стану повітря у великих містах. Щорічно цей показник зростає на 7 — 8 відсотків.

— Що ж найбільше забруднює повітря і може бути джерелом розвитку онкохвороб?

— На першому місці — автомобільний транспорт. Раніше більш негативно впливали промислові підприємства. Однак тепер ситуація змінилася, бо чимало фабрик та заводів зупинилися. Натомість кількість машин збільшується щороку у десятки разів! Відомо, що відпрацьовані гази погано розсіюються. У них міститься понад 200 токсичних речових. Небезпека сажі, яка утворююється при неповному згоранні пального, особливо дизельного, полягає в тому, що саме вона всмоктує канцерогени. А в газах дизелів міститься у 5 разів більше сажі, ніж у викидах бензинового двигуна.

Дуже часто наші автомобілі викидають небезпечні гази через несправний двигун. Доведено, що якісний технічний стан може зменшити загальний токсичний викид на 30 — 40 відсотків. Зауважу, що свинець, який продукують автомобілі, забруднює 30-метрову зону обабіч доріг. Тому вживати овочі, фрукти, вирощені неподалік автотрас, категорично заборонено!

— Що ще псує наше здоров’я?

— Насторожують дослідження, пов’язані з водою. Наприклад, для профілактики карієсу, який виникає від споживання води зі зниженим вмістом фтору, широко практикується фторування води. Проте цей процес теж може підвищити смертність від раку. Також під час хлорування питної води утворюються різні галогеновмісні сполуки, які сприяють руйнуванню ДНК. Тому замість хлорування слід проводити знезараження води ультрафіолетовими променями.

Канцерогенну властивість мають і феноли (похідні ароматичних вуглеводнів), які надходять у воду через забруднення джерел промисловими стоками. А тривале споживання води, забрудненої арсеном (інша назва — миш’як), призводить до підвищення кількості випадків захворювання на рак шкіри у населення, яке використовує таку воду для побутових потреб. Загалом, деякі вчені пов’язують споживання забрудненої питної води з виникненням раку у 30 — 50 відсотках випадків.

Має канцерогенну дію й добре відомий азбест. Ця речовина потрапляє у воду, коли ми застосовуємо азбестоцементні труби і прокладки. Такі ще використовують у селах. Через вміст азбесту у воді може виникнути рак травної системи. Тим часомпідвищення вмісту міді й марганцю у вододжерелах провокує захворювання молочної залози. Вплив нітратів, які перетворюються в організмі в нітрити, відображається патологічними змінами в щитоподібній залозі.

Накопичувачем високотоксичних елементів є і грунт, особливо в місцях, де складають відходи. У них виявляють той-таки свинець, хром, цинк, марганець тощо. Хімічні речовини переходять з грунту через кореневу систему в рослини, а потім в організм людини і тварини з харчовими продуктами і кормами.

Також рак провокують не лише шкідливі домішки, природні гази, а й іонізуюче випромінювання. Наприклад, медичні рентгенодіагностичні процедури і лікування, пов’язане із застосуванням радіаційних чинників. Можливе захворювання крові, шкіри, ураження статевих залоз і багато іншого. Та є ще й інші причини виникнення раку, створені природою, а не людиною.

— Які, наприклад?

— Це газ радон (радіоактивний газ, який утворюється при природному розпаді урану, що міститься майже в усіх типах
грунту), який може потрапляти у повітря приміщень з грунту, води. Радон може міститись у зовнішньому повітрі і навіть у природному газі. Часто перевищення норми виявляємо у підвальних приміщеннях або ж на перших поверхах будинків. Такі приміщення слід фарбувати емульсійною й олійною фарбами, обклеювати стіни шпалерами на основі полімерної плівки. Ці засоби знизять радоновиділення приблизно в 10 разів. Як доказ — у шахтарів під впливом підвищеної концентрації радону в повітрі підвищена захворюваність на рак легень.

— Як же зменшити вплив шкідливих викидів або радіації?

— Слід частіше відвідувати місця, де багато зелених насаджень, їсти екологічно чисті продукти, пити воду гарантованої якості, використовувати сертифіковані будівельні матеріали, і взагалі, провадити здоровий спосіб життя.

— На словах усе легко, але не всі можуть собі дозволити це. Чи можлива протидія хворобам засобами народної медицини?

— Варто пити потогінні листові чаї, відвар насіння льону, чорносливу, кропиви. Добре використовувати в раціоні чорноплідну горобину, гранати, сушений виноград, сік червоного буряку, моркви, червоне вино по три столові ложки тричі на день (вино запивають водою, об’єм якої має втричі перевищувати об’єм вина). Слід також вживати вітаміни С, Р, групи В. Вранці і ввечері потрібно їсти чорну редьку з медом. Корисно додати в раціон хлібний квас, сир, вершки, сметану, масло. Рекомендують таблетки кальцію і магнію. Також потрібно регулярно проходити обстеження. А ще варто здавати крові та сечу на аналіз щонайменше раз на рік.

Юлія ГОЛОДРИГА, газета «Експрес«

Предыдущая статьяОни привезли в Европарламент свастики
Следующая статьяПорошенко сделал заявление относительно нового правительства