Через тимчасове зупинення співпраці з Фондом країна лише цього року ризикує недоотримати щонайменше 16 мільярдів доларів

Пригадаймо, як наприкінці року, що минув, Президент хвалився: після його розмови із главою МВФ Крістін Лагард залагоджено проблемні питання і ось-ось країна одержить третій транш кредиту за програмою розширеного фінансування. Мова про 4-річну програму на суму 17,5 млрд. доларів, затверджену Фондом рік тому.

Однак гроші не надійшли ні наприкінці 2015-го, ні ось уже майже два місяці 2016-го. Чому так відбувається? Публічних причин за цей час ми чули кілька, у міру їх усунення та ненадходження, попри це, коштів появлялися нові, констатує газета «Експрес«.

Отже, спершу нібито йшлося про те, що МВФ дасть гроші після того, як ухвалять державний бюджет на 2016 рік. Його ухвалили. Фонд мав перевірити, чи відповідає цей бюджет їхнім із урядом домовленостям. Що ж, як запевнила міністр фінансів Наталя Яресько, і з цим пунктом усе гаразд — у Фонду претензій до головного фінансового документа країни не виявилося.

Потім, у січні, Президент Петро Порошенко запевняв: черговий транш від МВФ ми отримаємо в лютому. Однак місяць добігає кінця, а грошей нема і навіть не відомо, коли вони можуть бути. То, може причина в тому, що Україна ніяк не
збереться внести зміни до Конституції, яких вимагають Мінські угоди? Виявляється, що ні. Голова комітету з питань Європейського Союзу Бундестагу (нижня палата парламенту ФРН), член керівного нині тандему ХДС/ХСС Гунтер
Кріхбаум запевнив: виділення траншу для України не залежить від Мінських угод.

Тоді від чого?!! Питання ж нетривіальне. З кожним днем брак резервів у Нацбанку і, можливо, коштів на казначейському рахунку уряду послаблює курс гривні щодо твердих валют. А за цим іде інфляція — постійне подорожчання всього і вся, крок за кроком.

Причину пересихання кредитного русла з уже, здавалося б, домовленою сумою з’ясовуємо в екс-міністра фінансів, члена парламентського комітету з питань державного бюджету Віктора Пинзеника та виконавчого директора “The  Blayzer
Foundation”, кандидата економічних наук Олега Устенка.

— Панове,  чому все-таки МВФ досі не продовжує кредитування України?

О. Устенко: — Наша основна проблема — не бюджет. До головного фінансового документа країни претензій справді немає. Мало того, минулого року влада навіть погодилася виконати непопулярні вимоги МВФ (на це не пішли ані уряд Тимошенко, ані уряд Азарова) і підвищила комунальні тарифи для населення до економічного обгрунтованого рівня.

Залишилося зробити те, що популярне серед людей. Мова про структурні реформи, зокрема, про боротьбу з корупцією. Саме тому, що їх нема, МВФ поставив програму на паузу. Пригадуєте, керівник МВФ Крістін Лагард заявляла, що якщо не буде боротьби з корупцією, то Фонд може припинити співпрацю.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings також акцентує, що причиною тимчасового зупинення співпраці Фонду з урядом стали брак результативної боротьби з корупцією та зволікання з реформами на тлі протистояння Яценюка з
Порошенком
. Якщо країна не проведе антикорупційних реформ, які дадуть змогу їй вийти на рівень економічного зростання і повернути позичене, то нам кредити не даватимуть.

В. Пинзеник: — Почнімо з того, що останній транш від МВФ ми отримували ще у серпні минулого року. Загалом за 2015-й нам мали надати чотири транші, а надали лише два. Отож тепер потрібно попрацювати над корекцією програми з Фондом та узгодити новий графік переказу коштів. Але з ким узгоджувати? Річ у тому, що, хоча формально питання відставки уряду знято, він досі у підвішеному стані, дискутується заміна міністрів, отож постає технічне питання щодо того, з ким вести переговори. Думаю, коли ситуація у Кабміні стабілізується, можна сподіватися наступного траншу від МВФ.

— Які кошти країна мала одержати від МВФ торік та на що можна розраховувати цього року?

О. Устенко: — У 2015-му ми могли отримати 10 мільярдів доларів, а по факту нам перерахували менш ніж 7 мільярдів. На цей рік заплановано виділення 6 мільярдів доларів, однак, якщо країна таки проводитиме структурні реформи, сума може бути збільшена на кілька мільярдів за рахунок недоданого торік. А якщо реформ так і не буде, то грошей більше взагалі можуть не дати.

Варто ще зазначити: якщо Фонд зупиняє фінансування, то гроші не надходять не тільки від нього, а й від інших міжнародних фінансових інституцій, бо для них рішення МВФ — індикатор того, можна чи ні вкладати в державу гроші. Отож якщо співпраця з Фондом й далі буде на паузі, то Україна не одержить гроші від міжнародних організацій та деяких країн світу — разом до 10 мільярдів доларів.Додаємо до цих грошей ще, як мінімум, 6 мільярдів, очікуваних від самого Фонду. Тобто, якщо влада не почне працювати, ми можемо втратити 16 мільярдів доларів.

— А які наслідки матиме зупинення співпраці з МВФ?

О. Устенко: — Якщо Фонд вирішить взагалі припинити виділення коштів, то нас чекають серйозні проблеми. Щонайменше замороження виплат зарплат та пенсій і можливі курсові гойдалки.

В. Пинзеник: — МВФ — єдиний канал отримання валюти, яка нам потрібна для зовнішніх платежів. Тобто, коли Фонд не дає гроші, ми не маємо чим розрахуватися з попередніми боргами.

Однак курс гривні тут ні до чого. Стільки місяців Фонд не давав гроші, а курс національної валюти почав стрибати щойно тепер.

Ірина КОВАЛЕНКО

Предыдущая статьяВіднині українці платитимуть за електрику на 25% більше
Следующая статьяТимошенко «живет» на 6300 гривен в месяц и не имеет ни одной машины. Декларация