НБУ дозволив купувати трохи більше валюти

Нацбанк підвищив лiмiт продажу готiвкової валюти. Відтепер в одному банку чи обміннику протягом дня офіційно можна придбати 200 євро або близько 220 доларів. Щоправда, для цього і далі знадобиться паспорт, пише газета «Експрес».

— Підвищено максимальну суму продажу готiвкової iноземної валюти з 3 до 6 тисяч гривень в еквiвалентi, — розповiдає Олексiй Кущ, радник президента Асоцiацiї українських банкiв. — Також Нацбанк збiльшив обсяг видачi готiвки в iноземнiй валютi та банкiвських металах з рахункiв клiєнтiв з 20 тисяч до 50 тисяч гривень на добу, в нацiональнiй валютi — з 300 тисяч до 500 тисяч гривень на добу. Зміни діятимуть до 8 червня.

— Чому Нацбанк пом’якшив обмеження?

— Всi обмеження, якi НБУ запроваджує на валютному ринку, мають строк дiї. Через певнi промiжки часу їх потрібно або знімати, або продовжувати.

Позитивною новиною є те, що збiльшено обсяг видачi готiвки з рахунків у нацiональнiй валютi з 300 тисяч до 500 тисяч гривень на добу. Бо якщо особа, скажімо, розміщує в якомусь банку депозит на більш ніж 200 тисяч гривень i бачить в якийсь момент, що банк ось-ось «накриється», то тепер вона може швидко, за одну добу, зняти ці гроші.

А от збiльшення лiмiту купівлi готівкової валюти з 3 до 6 тисяч гривень абсолютно нi на що не впливає. Бо в кожному містечку є мережа обмiнних пунктів, де можна без всiляких обмежень придбати будь-яку суму валюти. Офіційні обмеження фактично знищили офiцiйний ринок валюти i створили величезний тiньовий. Попит населення на готiвкову валюту на 90% задовольняється тiньовим ринком, який у кілька разів більший, ніж
офіційний.

— Коли Нацбанк може повністю зняти валютні обмеження?

— Думаю, тільки тоді, коли працюватиме iнша команда в уряді, коли НБУ почне залучати iноземнi iнвестицiї й ми будемо отримувати більше валюти. Бо сьогодні, на жаль, багато валюти втікає за кордон через різні джерела.

Леся ЯСИНЧУК, газета «Експрес»

Предыдущая статьяЭкс-секретарь Киевсовета попал в жуткое ДТП на Porsche: появились фото
Следующая статьяПризначення Ахметова і Бойко можуть стати точкою неповернення для президента Порошенко, — Лещенко