Посол Великобританiї Джудiт Гоф — про швидкiсть наших реформ, допомогу Антикорупцiйному бюро i прогноз ситуації на Донбасі

Вона руйнує стереотипи про те, яким повинен бути амбасадор однiєї з найпотужнiших країн «великої сiмки», пише газета «Експрес«. Молода, вiдкрита, усмiхнена. До того ж — у вишиванцi. «Це менi сьогоднi подарували», — каже Джудiт Гоф, поправляючи сорочку з китицями, що виднiється з-пiд чорного пiджака…

«В України сформувалася погана репутацiя — через високий рiвень корупцiї…»

— Панi посол, ви працюєте в Українi вiдносно недавно — лише пiвроку, тож маєте свiжий погляд на ситуацiю в нашiй державi. Скажiмо, якщо говорити про реформи, на вашу думку, з якою швидкiстю рухається цей «автомобiль»?

— У якому напрямку i на якiй передачi, так? (Усмiхається). Бачте, машина стартувала, вона зараз їде, i це, звичайно,
позитив. Але тут дуже важливо пiдтримувати iмпульс руху того автомобiля. Знаєте, я працюю в Києвi шiсть мiсяцiв, та була залучена до подiй у цьому регiонi досить давно — багато рокiв. Тож можу сказати: можливо, вашi люди цього ще не вiдчувають, але насправдi за останнi 14 мiсяцiв в Українi було набагато бiльше досягнуто у сферi впровадження реформ, нiж до того! Iнша рiч, що цей процес має не тiльки тривати, але й пришвидшуватися.

Водночас люди повиннi розумiти, що реформи, особливо у довготермiновiй перспективi, можуть бути болючими й не завжди такими очевидними. Має минути певний час, щоб громадяни почали вiдчувати вигоди та переваги запровадження певних змiн. Але це факт: успiшне майбутнє України можливе лише за успiшних реформ i викорінення корупцiї! Тож слiд постiйно дозаправляти цю машину й зосередитися на тому шляху, що перед вами. Ну, i притiм треба
обов’язково пристебнутися паском безпеки (усмiхається), бо це не буде гладка дорога.

— Ви брали участь у створеннi Нацiонального антикорупцiйного бюро в Українi. Який рецепт лiкiв, здатних вилiкувати цю доволi задавнену хворобу? I наскiльки це загалом тривалий процес?

— Так, ми справдi були прямо задiянi у створеннi Нацiонального антикорупцiйного бюро. Ми допомогли навчити та пiдготувати понад 70 детективiв, а також надали значну консультацiйну пiдтримку… Безумовно, тут теж потрiбен час. До того ж цей процес потребує бiльшої пiдтримки на полiтичному рiвнi. А ключем до успiху є також успiшне впровадження судової реформи, адже вона надзвичайно потрiбна Українi. Ну i, звичайно, дуже важливо вирiшити тi
проблеми, що існують сьогоднi у Генпрокуратурi. Цi реформи, цi змiни будуть дуже важливi, аби сформувати довiру до державних iнституцiй. Таким чином ми ще й упевнимося в тому, що зможемо перемогти у боротьбi з корупцiєю.

— Щодня з»являються повідомлення про затримання хабарників — як не чиновників, то поліцейських… Це свідчить про те, що справді відбувається боротьба з корупцією чи, можливо, той процес більш показовий? Як вам видається?

— Мені здається, що все-таки справді є прогрес, є зміни. Еку Згуладзе я особисто знаю ще із Грузії (до Києва Джудіт Гоф працювала послом у Тбілісі. — Авт.). Вона справді людина, яка налаштована на зміни, на конкретні реформи. Тобто цей процес у поліції, правоохоронних органах дійсно триває. Принаймні я чую про це не лише у державних установах, але й від людей на вулиці.

А те, що порушників затримують, думаю, що це позитивний знак. Він свідчить про те, що є бажання вирішити проблему. Але, мені здається, ваше запитання і є свідченням того, що з боку суспільства не вистачає довіри тим інституціям, які відповідають за вирішення цих проблем. Знову ж таки, потрібен буде час, щоб сформувати ту довіру.

— Наскiльки я розумiю, корупцiя — одна з головних перешкод, яка заважає захiдним iнвесторам працювати в Українi?

— Звичайно, я хотiла б бачити бiльше британських iнвестицiй в Українi. Але в мене на батькiвщинi дуже жорстке законодавство у сферi корупцiї, за яким, якщо нашого бiзнесмена спiймають на гарячому, тобто на хабарi, його можуть притягнути до судової вiдповiдальностi. Навiть якщо це було зроблено за кордоном… Тож нашi iнвестори хочуть мати впевненiсть у тому, що зможуть вести в Українi бiзнес i не будуть змушенi платити при цьому хабарi. А ще
зможуть довiряти вiдповiдним державним установам: податковiй, полiцiї, митницi, судам. Наразi ж в України сформувалася погана репутацiя — через високий рiвень корупцiї… До речi, Великобританiя у травнi прийматиме Свiтовiй самiт iз питань боротьби з корупцiєю, на якому головуватиме прем’єр-мiнiстр. Знаєте, ми вiдданi справi боротьби з корупцiєю не лише в Українi чи у себе вдома, а й, у принципi, в усьому свiтi.

«Потрібно було би спитати у Путіна…»

— А як ви оцінюєте виконання Мінських домовленостей? Ви погоджуєтеся з тим, що вони не діють, як би ми цього не хотіли?

— Насправді не думаю, що я уповноважена тут щось казати, бо Великобританія не є стороною Мінських домовленостей. Але ми дуже ретельно спостерігаємо за тим, що відбувається. Ми прекрасно розуміємо, що ті питання, які є предметом Мінських домовленостей, є непростими. Ми також прекрасно розуміємо, що Україна є жертвою
агресії.

На нашу думку, Мінські домовленості все-таки посприяли стабілізації ситуації на сході України. Трішечки стримали
насильство — звичайно, не настільки, наскільки це було би бажано. Тому ми продовжуємо підтримувати цей процес. Але, безумовно, дуже важко посувати виконання Мінських домовленостей, поки не буде повного припинення вогню і поки не припиниться насильство у східній частині країни. Тому ми якраз хочемо цього (і певною мірою допомагаємо) — цілковитого припинення вогню! А ще — повного доступу спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на окуповані території. Аби ми мали кращу картину того, що відбувається. Ну, і, звичайно, що ми хочемо бачити відведення
зброї та військового устаткування.

— «Путін організував інтервенцію в Сирію, щоб частково відвернути увагу від війни Росії проти України», — заявив глава  розвідувального управління Пентагону Вінсент Стюарт. Ви розділяєте такий погляд?

— Насправді нам потрібно було би спитати у Путіна, чим він керувався, організовуючи інтервенцію в Сирію. Єдине, що я можу зазначити: Сирія — величезна гуманітарна катастрофа, адже багато життів було втрачено. Ми бачимо нині величезні потоки біженців у напрямку до європейських країн, люди ризикують своїм життям, намагаючись дістатися туди із Сирії. Ну, я думаю, що ви спостерігали за дипломатичними зусиллями, які відбувалися протягом останніх кількох днів. Ті дипломатичні зусилля передбачають і участь Росії — щоби якось врегулювати цю ситуацію. Незважаючи на те, що ми намагаємося і там допомагати, при цьому ми не забуваємо про Україну. А також не змінили своєї позиції до подій в Україні!

— Скажіть, чому, на вашу думку, у Росії вкрай складні стосунки з сусідами — що з Грузією, що з Україною… Як ви це пояснюєте принаймні для себе?

(Зітхає). Мені дуже складно насправді робити якісь припущення щодо того, чим керується Кремль. Мені здається, що це якраз ті країни, які визначились для себе, що вони будуть наближатися до Європейсьго Союзу, що вони будуть впроваджувати у себе європейські цінності. Напевно, Росія просто витлумачила це як певний ризик, як певну загрозу для себе. Але це та загроза, яка насправді ніколи чітко не була сформульована. (Усміхається). Тому її ніде не сприймають як загрозу.

Мені здається, що модель Європейського Союзу якраз свідчить про те, що — чим тисніше ми тримаємося купи, чим більше ми співпрацюємо один із одним та підтримуємо тісні торгівельні зв»язки, тим безпечнійший і мирніший наш світ! Насправді немає жодних причин, чому Росія не може прагнути до таких самих відносин з Європою, як і Україна. Адже держава, яка є більш ізольована, не буде отримувати всіх переваг, які отримують ті, хто дотримується тісної торгівельної та інвестиційної співпраці між країнами.

— А наскільки санкції — дієвий спосіб впливу на Москву?

— Я думаю, що ті санкції, які були вжиті проти Росії, мають негативний вплив на російську економіку. Сьогодні вона не в найкращій формі. На це є і структурні причини, але також це пов»язано і з низькими цінами на нафту на світовому ринку. Тому, як ви бачите, санкції все ж зробили певну частину своєї роботи. І тому ми не плануємо наразі їх зупиняти! Але побачимо, що відбуватиметься у червні, коли якраз мають бути оголошені наступні санкції.

— Ви бачите небезпеку розмивання одностайності ставлення ЄС до санкцій?

— Насправді все навпаки! Тобто країни Євросоюзу навпаки були досить єдиними у своєму ставленні щодо того, що потрібно було накласти ці санкції. Адже, як ви знаєте, рішення в ЄС приймаються одностайно. І я думаю, що це те, що ми неодноразово чули з боку лідерів деяких країн Європейського Союзу, особливо тих, які відіграють основну роль у цьому процесі: що санкції проти Росії не будуть зняті, поки Росія не виконає своїх зобов»язань у рамках Мінських домовленостей!

— Як повідомило британське Міністерство оборони, винищувачі «Тифон» перехопили два російських бомбардувальника ТУ-160, котрі наближалися до повітряного простору Великої Британії. І це ж не перший випадок, такі речі відбувається регулярно. Як ви ці факти трактуєте і які небезпеки тут бачите?

— Це правда, час від часу таке відбувається. Вони наближаються до нашого повітряного простору. Звичайно, що на це реагують наші військові — Королівські повітряні сили, і намагаються зробити все, щоби витіснити їх або відвести їх від нашого повітряного простору.

— Якщо трактувати ширше, то з якою метою Москва це робить?

— Я думаю, що вам треба запитати у росіян. (Усміхається).

«Українські жінки справді сильні»

— У Росії добігає кінця процес над Надією Савченко. Чим, на ваш погляд, він завершиться?

— Звичайно, що наступний розвиток цих подій залежить значною мірою від Росії. Ми дуже ретельно слідкували за перебігом цієї справи. Представники нашого посольства у Москві відвідували судові засідання. Звичайно, що ми занепокоєні станом здоров»я Надії Савченко і ми, звичайно ж, вважаємо, що вона повинна бути вільна!

— Спостерігаючи, як сміливо та мужньо поводиться наша льотчиця, ви для себе робите якісь висновки суто про характер українських жінок або й про певні риси нашого народу загалом?

— Коли я прокидаюсь зранку, то з вікна своєї спальні бачу монумент «Батьківщина-мати». З одного боку, це мені приємно, а з іншого — дивує, що там стоїть величезний монумент саме жінці, а не чоловікові. (Усміхається). І він дивиться на схід, якщо не помиляюся… Я погоджуюся з тим, що українські жінки справді сильні та стійкі!

Я була учасницею двох заходів (один із них відбувався сьогодні зранку), в рамках яких ми підтримуємо жінок у тому, щоби вони спільно будували мир. Адже насправді жінки часто беруть найбільший тягар під час конфліктів. Досить часто цей факт залишається непомічений, бо саме жінки під час конфліктів, як правило, залишається за лаштунками. Вони залишаються у домівках, оскільки не можуть виїхати, їм потрібно дбати про дітей, їм потрібно якось пояснювати дітям, що насправді відбувається, і в результаті цього вони стають жертвами травм. І тому очевидним є
те, що жінки відіграють дуже важливу роль у процесі зцілення після будь-якого конфлікту і в процесі побудові тих мереж, які необхідні щодо підтримання миру.

Під час тих заходів, які ми патронуємо, я справді була вражена жінками, що були там присутні. Це жінки різного віку, але мене дуже тішить та захоплює те, що вони — з різних частин країни і працюють разом для спільної мети. Це дуже важливо!

— В одному з інтерв»ю ви сказали: «Ваша країна має бути не предметом заклопотаності, а джерелом сили, стабільності та процвітання всього регіону». У чому, на ваш погляд, власне відкрита і прихована сила України?

— Я думаю, що в першу чергу ваш потенціал у ваших людях. Саме тому ми запустили нещодавно кампанію, яку назвали «Наступне покоління. Україна» під хештегом #NextGenUA. У її рамках плануємо випустити ряд відеороликів — коротких фільмів про людей, представників нового покоління України, які справді хочуть змінити свою державу, зробити її набагато кращою. У нас є Джамала, у нас є колишні військовослужбовці із зони АТО, які нині є ветеранами і започаткували тут власний бізнес, у нас також є жінки, які спільними зусиллями сформували неймовірні волонтерські
організації, у нас є депутат Світлана Заліщук… Таким чином ми хочемо просто показати весь потенціал оцього нового покоління, людський потенціал. Тому що він надзвичайний!

— Нинi українська влада перебуває у «зонi турбулентностi». Якi тут вашi прогнози на день завтрашнiй?

— Я думаю, що наступнi три мiсяцi будуть критичними для України. Та якщо ваша влада спроможеться продемонструвати єднiсть i продовжуватиме стабiлiзувати ситуацiю в державi, а також спiльно працюватиме над впровадженням реформ i тими зрушеннями, що повиннi вiдбутися, тодi в України є всi шанси стати сильною й
процвiтаючою… Звичайно, було б добре, якби не лише влада, а й усе українське суспiльство виявилося єдиним у тих зусиллях i розумiннi, що це слiд зробити. Знаєте, найближчий перiод буде дуже критичним ще й тому, що знайдуться люди, якi захочуть пiдiрвати тi всi зусилля. Тому, власне, так важливо в цьому процесi вiдкласти убiк будь-якi особистi iнтереси i, знову ж таки, об’єднатися.

— Цьому може стати на завадi i нова ескалацiя у зонi АТО. Скажiть, якi вашi очiкування щодо ситуацiї на Донбасi? Ви оптимiстично налаштованi чи навпаки?

— Я дуже хотiла б сказати, що, так, я оптимiстично налаштована, i буде швидке вирiшення, але… Поки у Москвi не з’явиться достатньої полiтичної волi для того, аби зупинити насильство на сходi Українi, менi здається, говорити про це буде складно… Наразi ж щодня потерпають люди, якi втрачають i своїх близьких, i домiвки. Як вiдомо, 9 тисяч осiб уже загинуло, 20 чи навiть 30 тисяч поранено, а 2,5 мiльйона були змушенi виїхати з цих територiй…

Та я дуже сподiваюся, що подальшої ескалацiї конфлiкту все ж не буде. А взагалi, найкраща, на мою думку, реакцiя України на тих, хто хоче пiдiрвати вашу державу чи зробити так, щоб вона не вiдбулася, — це стати успiшною. Успiшною економiчно, успiшною в реформах, успiшною як нацiя. Це буде найкраща вiдповiдь тим силам, якi намагаються дестабiлiзувати ситуацiю у країнi!

Богдан БОНДАРЕНКО

Фото Ярослава СТАНЧАКА

Предыдущая статьяВ БПП назвали кандидата на должность Генпрокурора
Следующая статьяТука призвал гнать пинками главу полиции Винницкой области