Україна опинилась на перших позиціях у світі за рівнем вживання алкоголю

За даними ВООЗ, у свiтi алкоголь щорiчно забирає 3,3 мiльйона життiв. Україна потрапляє в першу десятку країн за рівнем вживання алкоголю у рік — 13,9 лiтра спирту на душу населення. Особливо критична ситуація у селах. Там спиваються сім’ями, пише газета «Експрес«.

«У моєму селі люди досі оговтуються від жахливої історії. Троє товаришів ввечері пили горілку. Напилися так, що втратили розум. Двоє накинулися на третього, наче звірі. Били, копали. Хтось з них поцілив у голову — бідолаха помер. Усе село плакало за ним. Один з тих, хто бив, прийшов на цвинтар, кидався у труну, кричав,
що це не він вбив товариша, а горілка. Відтоді до пам’яті не може прийти, геть здурів», — розповідає односельчанка вбитого.

«Пропив усе — хату, роботу, машину i навiть жiнку забрала в мене горiлка», — зiзнається Iван. «Будь проклятий той день, коли я вперше перехилив чарку. Був на волосинi вiд смертi, тодi вирiшив зупинитися…», — розповідає Василь.

Таких історій — мільйони. Майже на кожній парафії тепер моляться за звільнення від алкогольної залежності. Не в одному селі вже організовували похорони горілці, встановлювали хрести тверезості. На Тернопiльщинi один сiльський голова алкоголiкiв карав громадськими роботами. Якщо хтось п’яний вдома скандалив,
викликали в сiльраду i два-три днi змушували прибирати.

Та, здається, не лякають алкоголіків нi тяжка робота, нi страх померти, нi цiни на спиртне. Заради оковитої такі люди готовi на все. Чому ж так? Як боротися з цiєю епiдемiєю?

Обговорюємо проблему з Тетяною Шмігіровською, лікарем-наркологом, протоієреєм Євгеном Заплетнюком, духівником обласного наркологічного диспансеру, отцем Тарасом Сидором, головою «Руху за тверезiсть життя» УГКЦ та Катериною Фриндак, знавцем народної медицини.

— Чому народ спивається?

Т. Шмігіровська: — Є кiлька причин алкоголiзму в країнi. На першому місці — генетика. Залежність від алкоголю часто передається нам у спадок від батьків. Iнша причина — мода на алкоголь, навколо — суцiльна реклама спиртних напоїв. Останнiм часом алкоголiзм помолодшав. Ось, лiкувала студента, який зловживав енергетичними напоями. Маємо алкоголiкiв уже у 18 рокiв, а починають зловживати й у 15. Особливо набирає обертiв пивний алкоголiзм. Пiвлiтра пива прирiвнюється до 150 грамiв горiлки. А його дiти п’ють щодня!

Є тенденцiя, що чоловiки у Захiднiй Українi п’ють через те, що дружини їдуть закордон на заробiтки. Особливо в селах. Узимку роботи нема, тож пропивають усе, що заробили влiтку. Ситуацiя в країнi сприяє розвитку алкоголiзму — безгрошiв’я, безробiття, постiйнi стреси. А як українцi долають стрес? Алкоголем.
Насторожує те, що спиваються люди неякісним алкоголем, який продають без ліцензії. Сьогодні випив — завтра вмер.

— П’ють лише бiднi?

— Ні, алкоголіками стають і простi робітники, і чиновники при посадах. Масово п’ють жiнки. Серед моїх клiєнтiв були касирки вокзалу, працiвницi базарiв, якi починали свою роботу з «підігрiву» алкоголем. Алкоголiзм у жiнок особливо помітний: рiзко змiнюється зовнiшнiй вигляд, специфiчно худнуть ноги,
всихає шкіра на обличчі, вкриваючись червоними зiрочками-судинами. Алкоголiзм — це хвороба, залежнiсть
психологiчна i фiзична.

отець Тарас: — Алкоголь є зброєю влади, за допомогою якої вона тримає свiй народ у рабствi. Нема зацiкавленостi держави у боротьбi з алкоголiзмом. Ця практика працює ще з часiв Речi Посполитої. А ще
бiльше привчила влада пити людей у радянськi часи. П’яними людьми легше керувати, і вони нічого не вимагатимуть. Ситуація катастрофiчна. У селах спиваються цiлими сiм’ями. Це — суспiльна хвороба. Через алкоголь ми втрачаємо те, за що боролися під час кожної революції.

— Як побороти алкогольну епідемію?

Т. Шмiгiровська: — Треба, щоб людина визнала факт, що вона алкозалежна. Далі — медичне лікування. Засiб слiд пiдiбрати iндивiдуально. Є медичнi препарати, психотерапія. У реабiлiтацiйних центрах першi результати боротьби з алкоголiзмом будуть вже за 2 — 3 мiсяцi. Також широко застосовують кодування, пiдшивання тощо. Та, на жаль, як i багато iнших хвороб, алкоголiзм повністю не вилiковується. Люди не п’ють по 10 — 20 рокiв, однак, випивши 100 грамів, знову стануть алкоголiками. Суспiльство має зрозумiти, що алкоголь — це зло, i що 99 вiдсоткiв злочинiв стаються у станi алкогольного сп’янiння.

прот. Євген:  — Важлива комплексна допомога психолога та родичiв. Зазвичай до алкоголiка в родинi ставляться, як до iнвалiда. Так, це хвора людина. Але дуже часто люди починають пити саме тому, що їх
навiть найближчi — родичi, дружина та дiти — не сприймали повноцiнними ще задовго до цього. Консультацiя спецiалiста потрiбна не лише людям, якi мають певнi пристрастi, але й членам їхнiх родин. Подолати наслiдки хвороби неможливо, не з’ясувавши, що її спричинило спричинило. На цьому етапi і потрiбен священик-духiвник, який буде здійснювати духовне керiвництво людиною. Алкоголiзм або наркоманiя — не лiкуються. Це хронiчна та смертельна хвороба. Тому, якщо Господь не допоможе, шансiв вилiкуватися вiд цiєї бiди остаточно в людей немає.

— А як саме Церква бореться з алкоголiзмом?

отець Тарас: — Майже на кожній парафії діють Золоті книги тверезості. У них вже записано кiлька сотень тисяч осіб. Бачимо тенденцiю, що багато людей заради близьких вiдмовляються вiд алкоголю навiть на все життя. Ця книга створена не для самих алкозалежних, а за них. Кожен християнин, який не є алкоголіком, може вiдмовитися вiд споживання алкоголю в намiреннi зцiлення близької особи або осiб, що страждають вiд алкогольного узалежнення. Хто вiдмовляється пити, не має права купувати алкоголь чи наливати випивку комусь іншому. Людина робить жертву i просить Бога, щоб дарував зцiлюючу силу людинi. Одна жiнка вирiшила записатися у книгу заради зовсiм чужого парубка — сироти. Вiдмовилася на кiлька мiсяцiв вiд
алкоголю. Сталося чудо. Хлопець взагалі не п’є вже два роки.

— Як записатися у книгу?

— Необхiдно прочитати слова присяги вiдречення вiд алкоголю. Текст присяги є на другiй сторiнцi книги. Слiд вказати своє iм’я, на скiльки часу складається присяга (тривалiсть вiдмови вiд алкоголю вибирається на власний розсуд), та зробити намiр, за кого складаємо цю жертву, тобто пригадати i назвати ім’я особи або
осiб, для яких просимо благодать зцiлення. Пiсля цього слiд вписати в книгу порядковий номер, iм’я та прiзвище, часовий термiн складення присяги та iм’я, або iмена тих, за кого складаємо присягу.

К. Фриндак: — Є чимало народних рецептiв, якi допоможуть побороти алкоголiзм. Слiд взяти 200 грамiв чебрецю, 50 грамiв полину гіркого подрібнити і змішати. 1 столову ложку суміші кип’ятити в 1 склянці води 15 хвилин. Пити по ковтку тричі на день протягом 2 — 3 місяців. У хворих розвивається почуття відрази до алкоголю.

Також у 250 мiлiлiтрiв горілки покласти корінь любистку і 2 листочки лавра шляхетного. Дати настоятися 2 тижні, поки горілка не стане кольором коньяку. Хворому дайте випити 100 мл цієї настоянки раз, а через деякий час ще раз. Три таких процедури з перервою на 5 днів можуть дати відмінні результати.

Пристрасть до спиртного часто пов’язана з браком калію в організмі, а мед — прекрасне джерело калію. Крім того, він зменшує потяг до спиртного і успішно виконує роль витверезника.

Юлiя ГОЛОДРИГА, газета «Експрес»

Предыдущая статьяУличная медицина набирает обороты в США
Следующая статьяРаспутный Киев: как устроена секс-индустрия столицы