Між фракціями Верховної Ради тривають переговори про створення нової коаліції, нового уряду та його програму

Парламентські фракції обговорюють переформатування коаліції та призначення на посаду прем’єра нинішнього спікера Володимира Гройсмана. У «Блоці Петра Порошенка», який його висуває, говорять про готовність до такого сценарію щонайменше чотирьох фракцій. Розглядає цей сценарій і «Народний фронт», хоча його лідери і вважають, що збереження Арсенія Яценюка на посаді та призначення нових міністрів було б кращим виходом із ситуації. Експерти очікують, що оновлення коаліції та висування нової кандидатури прем’єра може відбутися впродовж тижня. У разі, якщо чинний прем’єр не захоче поступитися посадою, вони прогнозують дострокові парламентські вибори.

Фракція «Народний фронт» підтримує ідею відновлення попередньої коаліції і виступає за уряд на чолі з Арсенієм Яценюком. Однак готова розглянути й іншу кандидатуру прем’єра, якщо її запропонує «Блок Петра Порошенка». Про це 28 березня заявив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак під час погоджувальної ради у парламенті. І додав, що в «Народному фронті» очікують персонального складу нового Кабміну та стабільної коаліції під нього в парламенті.

Максим Бурбак

Максим Бурбак

«Наша політична сила виступає за відновлення коаліції «Європейська Україна» і за продовження реформ уряду на чолі з Арсенієм Яценюком. Але якщо наших партнерів із фракції БПП це не влаштовує, пропонуйте свою альтернативу. Ми налаштовані на формування нової коаліції, – зауважив Бурбак. – Але для вирішення нинішньої штучної коаліції є значно простіший шлях – заповнити вільні місця в уряді Арсенія Яценюка, стабілізувати коаліцію і підтримати програму діяльності нинішнього уряду».

Арсеній Яценюк тим часом продовжує стверджувати, що реальної альтернативи для нинішніх складу уряду та коаліції не існує.

Прийму будь-яке законне рішення Ради. Єдиний неприйнятний варіант – це тимчасовий уряд і паралізована виконавча влада

«Я прийму будь-яке законне рішення Ради: поповнення Кабінету міністрів новими членами, формування нової коаліції в конституційний спосіб, новий прем’єр-міністр, запропонований президентом, або новий уряд і нова програма. Єдиний неприйнятний варіант – це тимчасовий уряд і паралізована виконавча влада», – стверджує Яценюк.

Проте керівник фракції «БПП» Юрій Луценко раніше неодноразово заявляв, що його політична сила на часткове оновлення уряду не погодиться. Водночас, за його словами, його політична сила хотіла б бачити технократичний уряд, але під нього немає парламентської більшості, стверджує Луценко, посилаючись на нараду голів фракцій.

Facebook API failed to initialize.

У цих умовах, за словами Луценка, кілька фракцій готові підтримати новий коаліційний уряд, і фракція «БПП», найімовірніше, запропонує на посаду прем’єра Володимира Гройсмана, нинішнього спікера парламенту.

БПП і надалі підтримує діючу коаліційну угоду і вважає, що їй немає альтернативи, і закликає фракції, які вийшли з цієї угоди, до неї повернутися

«Наша фракція, яка делегувала мене на переговори з правом внесення кандидатури на посаду прем’єр-міністра, сьогодні ухвалить офіційне рішення про висування Володимира Гройсмана. Я думаю, знаючи настрої депутатів, що воно буде позитивним», – зазначив у понеділок Луценко. – Таке саме рішення мають ухвалити й інші фракції. БПП і надалі підтримує діючу коаліційну угоду і вважає, що їй немає альтернативи, і закликає фракції, які вийшли з цієї угоди, до неї повернутися, щоб повернути працездатність парламенту».

Юрій Луценко стверджує, що нову коаліцію і кандидатуру Гройсмана погодилися обговорювати «БПП», «Народний фронт», «Радикальна партія» та «Батьківщина».

Степан Кубів

Степан Кубів

28 березня у Верховній Раді тривають переговори щодо майбутнього складу уряду та коаліції, зокрема й у форматі «погоджувальної ради фракцій». До переговорів планує долучитися і президент Петро Порошенко, повідомив представник президента у парламенті Степан Кубів.

І Порошенко, і Луценко, і спікер Володимир Гройсман стверджують, що цього тижня парламент має ухвалити рішення щодо нового складу уряду та нової коаліції.

Голова Верховної Ради в розмові з журналістами уточнив, що з коаліційної угоди не відкликали свої підписи члени «Радикальної партії Ляшка». Як тільки це відбудеться, коаліція офіційно припинить існування, і розпочнеться відлік 30-денного терміну для формування нової коаліції та нового складу Кабміну.

Як кандидат у прем’єри, Гройсман уже запропонував включити до майбутнього уряду екс-міністра економіки і фінансів Словаччини Івана Міклоша, першого заступника міністра економіки Юлію Ковалів, заступника міністра економіки Максима Нефьодова, заступника глави Адміністрації президента Дмитра Шимківа і депутата від БПП Іванну Климпуш-Цинцадзе.

Гройсмана можуть призначити прем’єром упродовж тижня, інакше зросте ризик перевиборів – Фесенко

Володимир Фесенко

Володимир Фесенко

Призначення Володимира Гройсмана прем’єром може відбутися найближчим часом, але незгода чинного глави уряду Яценюка йти з посади може обернутися достроковими виборами, так оцінює поточну політичну ситуацію в Україні політолог Володимир Фесенко.

Є політико-психологічна проблема: чи погодиться Яценюк піти у відставку в разі створення оновленої коаліції?

«З формальної точки зору, це навіть не прем’єріада, а коаліціада. Лише в разі появи оновленої коаліції може з’явитися новий прем’єр. Ситуація стала визначеніша, ніж минулого тижня: є визначений кандидат на посаду глави уряду і потенційні члени коаліції. Але узгодження інтересів щодо програмних позицій, кадрових та інших питань не завершене. Є політико-психологічна проблема: чи погодиться Яценюк піти у відставку в разі створення оновленої коаліції? За правовою логікою – так. Але українська політика нестандартна та нелогічна, може бути що завгодно. Нині є висока імовірність переоформлення коаліції та призначення главою уряду Володимира Гройсмана», – називає політолог найбільш імовірний, на його думку, варіант розвитку подій.

Якщо ж упродовж тижня оновлена коаліція не з’явиться, то, припускає Фесенко, йтиметься, скоріше, не про роботу Яценюка на посаді прем’єра до осені, а про «стрімке зростання ризику позачергових парламентських виборів».

Останній сценарій пропонує фракція «Самопомочі», а крім того, його озвучують деякі політологи. Один із них, Валерій Бебик, наголошує, що чинний уряд провалив «усі завдання , які можна», і виходом із ситуації він вбачає перевибори «для зміни політичних еліт» та зміни до Конституції, щоб запровадити електронне урядування і «відновити баланс між урядом та громадянським суспільством».

Нині ж виходу з політичної кризи перешкоджає те, що, на думку Валерія Бебика, ніхто у Верховній Раді не захищає інтересів суспільства і «всі парламентські фракції олігархічні».

Джерело: Радіо Свобода

Предыдущая статьяУ Краматорську оголосили громадські слухання про перейменування вулиць Героїв України й Героїв Небесної сотні
Следующая статья«Записывайте меня в ватницы». Собчак поддержала позицию Земфиры после инцидента с флагом Украины. Видео