Новопризначений міністр фінансів виявився керівником відразу декількох офшорних компаній із Кіпру та Кайманових островів

В уряді Володимира Гройсмана — перший скандал. Новопризначений міністр фінансів Олександр Данилюк виявився одночасно керівником відразу декількох офшорних компаній із Кіпру та Кайманових островів. Це виявили розслідувачі телепрограми «Схеми» Наталія Седлецька і Олександр Чорновалов, вручивши міністру докази на першому засіданні уряду. Наступного дня міністр публічно визнав свою причетність до трьох офшорних фірм – та вибачився перед суспільством, щоправда запевнивши, що суміщення було суто технічне, а бізнесом він не займається з 2010 року, пише Радіо Свобода.

«У мене немає офшорів!» – впевнено заявив з урядової ложі парламенту Олександр Данилюк наступного дня після призначення міністром фінансів. Журналісти-розслідувачі засумнівались. Данилюк – людина з бізнесу, до приходу до влади він працював на низку міжнародних інвестиційних компаній, довгий час жив у Лондоні.

Декілька годин у реєстрах – і ось вони! – кіпрські компанії, де Данилюк із 2007 року і донині безперервно та офіційно значиться директором. Суміщення саме керівництва (а не володіння) комерційними фірмами з держслужбою забороняється законом.

Виписки з кіпрських реєстрів, за якими Олександр Данилюк донині є директором двох фірмПерше засідання уряду під голосуванням Володимира Гройсмана. У Кабміні – аншлаг. Десятки камер направлені на оновлене керівництво держави. Та розслідувачі програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший», тут з окремим завданням – для сюжету потрібен коментар міністра Данилюка: його пояснення – чому він займається сумісництвом.

Через прес-службу журналістка передає своє прохання про інтерв’ю – разом із пакетом документів. Це – офіційні витяги з реєстру Кіпру на дві компанії – Rurik Real Estate Investment Ltd та Hogsmill Investment Ltd – у них український міністр фінансів фігурує як директор ще з 2007 року і донині.

Олександр Данилюк отримав документи на засіданні 20 квітняКерувати бізнесом та перебувати на державних посадах заборонено законом. У владу Олександр Данилюк прийшов ще в 2010 році, коли очолив Координаційний центр з економічних реформ при Вікторі Януковичу. Згодом його запросив на роботу і Порошенко – спершу своїм представником у Кабміні Яценюка, а згодом і заступником голови Адміністрації президента. Весь цей час Данилюк, виявляється, паралельно був директором декількох іноземних фірм – британських, та «нововиявлених» кіпрських офшорів.

Зрозумівши, що у журналістів є підтверджені документами докази його сумісництва, міністр в смс-повідомленні попросив паузу до вечора. Пообіцяв покликати на коментар, але так цього і не зробив.

«КАМІНГ-АУТ» на випередження

Міністр пішов на випередження. Зранку наступного дня на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук Олександр Данилюк визнав, що фігурує в офшорах – та вибачився перед суспільством. 

Міністр навіть зізнався, що у третій офшорній фірмі – з Кайманових островів – він також і досі директор. Хоча із виписки, яку журналісти придбали офіційно на цю фірму, цього не видно. Кайманські офшори надто пильно ховають довірені їм таємниці. Фірма слугує «глухим кутом» двох кіпрських – їхнім номінальним засновником.

Два кіпрських офшори засновані третьою фірмою з Кайманових островівОчільник Мінфіну пояснив таку забудькуватість тим, що довірився партнерам, які мали вивести його з керівного складу цих структур ще в 2010 році. Данилюк пообіцяв розібратись та «виправити» декларацію про свої доходи та майновий стан.

Лише після цього міністр нарешті погодився прокоментувати «Схемам» свої «офшорні хвости». Розмова відбулась увечері 21 квітня у Міністерстві фінансів у будівлі Кабміну. Олександр Данилюк попередив, що дуже поспішає.

– Яка ваша основна діяльність – це керувати кіпрськими компаніями чи керувати міністерством?

– Я працюю на держслужбі, зараз на політичній посаді. Я – міністр фінансів України. Я займаюсь виключно цим. Я останнім часом працював, після 2010 року, на державу. І це для моєї сім’ї певна складність, після моєї досить успішної кар’єри в приватному бізнесі.

– У парламенті Ви заявили, що не маєте ніякого стосунку до офшорів, а після цього журналістка «Схем» віддає вам документи, де чорним по білому написано, що ви досі є директором у кіпрських компаніях. Як так вийшло?

– По-перше, до мене не підходили, мені передали документи під час уряду, на якому я відповідав на чимало запитань, просто не було часу навіть ознайомитися.

– Як так вийшло, що Ви вже 5 років на держслужбі, але досі є керівником кіпрських компаній?

– У 2010 році я переїхав сюди. Для мене це було непросте рішення, але я вирішив це зробити. Тому що я на «держслужбі» можу себе більше реалізувати. Я приїхав сюди, там я оформив якісь папери. Усе. З тих пір я практично, хоча я приїжджав до Британії, повірте, у мене було більше бажання побачити свою дружину, яка вчилася там, розумієте, чим займатися цими питаннями.

У мене був дуже обмежений час, всі люди мене, сподіваюся, зрозуміють. Найголовніше – я ще не приділяв цьому великої уваги, зізнаюся.

Коли ти працюєш в компанії – це твій бізнес. Коли ти сюди пішов, тобі здається, що це зовсім інший світ.

– Ви знаєте, що це суперечить закону «Про протидію корупції»? Адже формально ви є директором приватної компанії.

– Я хоч якусь копійку отримав від них?

– Я не знаю. Це Ви повинні сказати і задекларувати.

– Я не отримував із 2010 року, навіть не з 2010 року, а взагалі. Як директор цих компаній я гроші не отримував. Це просто структура управління. Це ж не робота. Це ж не employment. Ви ж не плутайте ці речі. Я не працюю там, я зарплату не отримував там. Конфлікту інтересів немає. І коли ви будете нарізати репортаж, не виріжте це, тому що це – суть.

– Чим займалися ці кіпрські компанії?

– Чесно, я навіть зараз вже не можу згадати. Якась з них, насправді це –holding structure. Тобто через них йшла інвестиція якась. Все, це стандартний інструмент. Американці працюють через одну юрисдикцію, британці – через іншу. Це те, як працюють фактично багато стандартних схем фондів. Адже я ж керував фондом. Де-факто це був фонд. Що стосується кіпрських компаній. Насправді, ці дві кіпрські компанії були створені якраз, щоб зробити інвестиції в Україні.

– Після того, як стало відомо, що Ви є директором двох кіпрських компаній, Ви написали, що вносите зміни в декларацію. Які зміни Ви внесли?

– Зараз я в процесі, знайшов юристів, які мені допомагають із цим. І вони мені будуть давати рекомендації, як мені міняти декларацію. За великим рахунком, ось ви мені сказали, що це порушення закону.

Перший скандал в уряді торкнувся очільника Міністерства фінансівЩо кажуть юристи «антикорупційного права»

Юрист «Центру протидії корупції» Олена Щербан:

«Українське законодавство про сумісництво доволі жорстко передбачає адміністративну відповідальність – штраф та разом із конфіскацією доходів, отриманих від сумісництва. Під час розгляду справи встановлюється, були такі доходи чи ні, і суд може прийняти рішення про конфіскацію або, навпаки, звільнення від відповідальності у разі зізнання підозрюваного. Адміністративний протокол про такі порушення складають посадові особи СБУ та Національної поліції. Притягнути до відповідальності в разі доведення в суді такого правопорушення, можна не пізніше двох років з дня його вчинення. У разі недоведення в суді складу правопорушення, справа закривається».

Євген Черняк, аналітик Transparency International Україна:

«В Україні, відповідно до Закону «Про запобігання корупції», діє заборона для посадовців на керівництво компаніями як в Україні, так і за кордоном. Більше того, статтею 172-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за такі дії. Порушнику загрожує стягнення у вигляді штрафу (від 5100 до 8500 гривень) та, що цікаво, конфіскації доходу, отриманого від такої діяльності. Тобто, якщо, наприклад, пан Данилюк, будучи посадовцем, отримав дохід за управління певними компаніями в якості директора, такий дохід, в якості покарання, має бути зарахований до державного бюджету. Щоправда, наявність таких доходів має бути встановлена в ході перевірки компетентними службами».Джерело: expres.ua

Предыдущая статьяВ Париже снова неспокойно — арестовали около 12 человек
Следующая статьяУкраинцам разрешат завещать свои органы