Громадяни України не розуміють, куди йдуть їхні податки. А американці знають. Тому що отримують від податкової детальний звіт за кожен витрачений цент. Про таке пише газета Експрес.

Цікаву ініціативу поширив у соцмережах керівник відділу боротьби з корупцією Центру “Ейдос” Гліб Канєвський, який нещодавно повернувся з поїздки до США. Експерт пропонує запровадити в нас практику, яку він вивчав, відвідуючи штат Арканзас у рамках програми «Відкритий світ».

Гліб Канєвський каже, що під час знайомства з цим американським штатом найбільше його вразив рівень фінансової підзвітності влади перед рядовим платником податків.

«Платники податків у Арканзасі показали мені звіти, які надходять їм від місцевої фіскальної служби. Ці звіти складаються з двох частин. Перша — це пропозиція заплатити податки наступного року з чітко розписаними датами. Друга — це, власне, звіт про те, куди і скільки податків сплачених конкретною особою було витрачено за минулий рік.

Зокрема, я мав змогу ознайомитися з повідомленням, яке прийшло на ім’я тутешнього медичного дослідника Степана Мельника, вихідця з нашої Франківщини. Ви теж можете поглянути на фотокопію цього документа.

Фіскальні органи у ньому констатують, що в 2014 році пан Степан заплатив 360 доларів місцевих податків. І детально звітують, на що сами чиновники їх розподілили. Найбільше — 230 доларів — одержала мережа шкільних закладів. Дитячій лікарні віддали 3 долари Степана Мельника, а поліції і пожежникам — по 5 доларів, у дорожний фонд — 8 доларів. Бібліотека отримала 18 доларів. І так докладно про всю суму, яку влада одержала від цього платника податків», — розповідає пан Канєвський.

Такі практики різняться, залежно від штату США, але принцип для влади всіх штатів, за словами Гліба Канєвського, той самий: у максимально доступній формі повідомити кожному громадянину, про те, на що конкретно і скільки витратили з тієї суми податків, яку він сплатив.

«Кожен громадянин у нашій країні сплачує кошти і до національних фондів, тож саме за цими платежами мав би одержувати звіт про їх розподіл», — додає Гліб Канєвський.

Джерело: expres.ua

Предыдущая статьяОбщество может доверять полиции, — Шарий
Следующая статьяШкиряк заявил, что Аваков не будет выполнять приказ президента Порошенко о направлении в Одессу 1 тыс. бойцов Нацгвардии