Під житлом високопосадовця СБУ виявила мережу підземних ходів із сейфами, повними коштовностей

Служби безпеки України відзвітувала, що спільно з військовою прокуратурою припинила корупційну діяльність групи високопосадовців на чолі з першим заступником керівника Миколаївської області, пише газета «Експрес».

Спецоперація вдалася ефектна — сценарій для пригодницького кіно можна писати. Під час її першого етапу правоохоронці затримали двох помічників заступника голови облдержадміністрації в центрі Миколаєва після того, як він отримав хабар 80 тисяч доларів США. Гроші були частиною суми в розмірі 92 тисячі доларів, котру чиновники вимагали від підприємця за сприяння в оформленні документів на видобуток корисних копалин.

На другому етапі операції працівники СБУ та прокуратури провели санкціоновані обшуки на робочих місцях та за місцем проживання фігурантів справи, зокрема, у маєтку першого заступника голови ОДА.

Виявилося, що високопосадовець зберігав вдома валізу з 300 тисячами доларів США та велику кількість ювелірних виробів. Керівник військової прокуратури Анатолій Матіос уточнив: “Виявлений чемодан, у якому знаходяться готівкові кошти на суму декілька сотень тисяч доларів США, золоті прикраси та… фашистські хрести”.

Але ще цікавіше відкриття правоохоронців чекало під будівлею. Там працівники спецслужби виявили мережу тунелів, у яких були встановлені сейфи із золотими зливками, старовинними іконами, антикваріатом, столовим сріблом. У сейфах також зберігалася чорна бухгалтерія, що засвідчує проведення корупційних оборудок.

“Перший заступник голови Миколаївської ОДА офіційно затриманий слідчим військової прокуратури згідно зі ст. 208 КПК України та етапований в ізолятор тимчасово тримання міста Одеси”, — підсумував миколаївський детектив вікенду генерал Матіос.

Офіційно правоохоронці не повідомляють прізвища затриманого, але миколаївський намісник Вадим Мериков має тільки одного першого заступника — це Микола Романчук.

— У соцмережах, коментуючи цю подію, люди перефразовують відомий вислів на новий лад: “У нас немає чесних чиновників, є тільки недопрацювання правоохоронців”? Чи справді проблема така тотальна? — питаємо Ігоря Попова, заступника голови комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції.

— Звісно, не можна заочно звинуватити в корупції всіх до одного чиновників, але поширення цієї проблеми серед чиновницького корпусу України наближене до тотального. Принаймні на тому рівні, де від особистого рішення чиновника щось реально залежить.

Люди йдуть на високі посади не проводити якісь структурні реформи, не витягувати країну з ями, як запевняють публічно, а саме задля особистого збагачення. На жаль, це загальний тренд у суспільстві. Йти на роботу, яка є вкрай напруженою з огляду на обсяг завдань та рівень бюджетних матеріальних ресурсів, якими треба оперувати, і це за 11 тисяч гривень зарплати у найкращому разі — охочих небагато. Переважно йдуть працювати не за цю зарплату, а з планом випомповування бюджетних коштів і хабарів у свої та своїх партнерів кишені.

— Чому в цьому випадку правоохоронні органи спрацювали, а в більшості випадків (як переконане суспільство) цього не роблять?

— Усі ці викриття й показові затримання — це, як правило, порахунки між конкурентними кланами або звільнення крісел для своїх представників. Ще прикріше, що навіть такі піар-затримання на 99,9% закінчуються пшиком — обвинувачені відкуповуються й тихо йдуть у відставку. Як правило, заробляти гроші в бізнесі, побудованому на напрацьованих широких зв’язках у владі. Пригадуєте, як на засіданні Кабміну перед телекамерами затримували двох високопосадовців Державної служби з надзвичайних ситуацій? Однак досі нічого не доведено.

— Гадаєте, і в цьому випадку високопосадовцеві все може минутися безкарно?

— Наявність в одного з керівників області великих грошових сум само по собі не веде до його покарання. У нас не створено законодавчих механізмів притягнення до кримінальної відповідальності за брак пояснень про походження коштів і майна, аномальних з огляду на легальні доходи посадовця.

Тобто юридично пан Романчук може заявити тепер на допиті, що це якийсь сімейний капітал від прапрадідуся, що воював у армії батька Махна, десь його експропріював та сховав для нащадків. І жоден суд не зможе підозрюваного покарати, хоча всі бачили гору золотих зливків, ювелірних виробів і пачок грошей і всім все зрозуміло.

Єдина надія, що громадськість візьме цю справу під щільний контроль і не дозволить правоохоронним органам або судам “злити” її принаймні у питанні відповідальності за хабар. Адже цілком зрозуміло: помічники першого заступника керівника області самі рішень щодо дозволів на видобуток корисних копалин не видають і могли брати ці гроші тільки для свого начальства.

Андрій ГАНУС

 

Предыдущая статьяМарши равенства и гей-парады: как это делали в Украине
Следующая статьяЛГБТ-марш в Киеве. Радикалы и войска в центре Киева. Репортаж «Страны»

3 КОММЕНТАРИИ

  1. Пшонка стайл) Оказывается теперь есть его последователи – опять золото, иконы)) Правда, все в партизанском виде.

  2. А экскурсии в тот тоннель будут? Я бы сходил, а то Межигорье уже не комильфо

  3. Да никто их не накажет. Даже под контролем общественности шансов мало. Потому что с таким состоянием можно купить все суды Украины.