Представники громадських організацій зі скандалом відмовилися брати участь у переатестації працівників МВС

“Ми не хочемо залишатися ширмою для процесу, який перетворюється на показуху”, — таку заяву, виходячи з процесу переатестації, зробили представники громадських рухів “Автомайдан”, “Народний тил” та “Combat-UA”.

Активісти стверджують, що нині вони не мають ніякого впливу у комісіях, завданням яких є ухвалювати рішення — звільнити чи залишити працівника МВС на посаді.

Докладніше про це — у розмові газети «Експрес» з активістами Романом Синициним та Павлом Кащуком.

— У скількох регіонах переатестація вже відбулася? І що, власне, змусило вас вийти з процесу переатестації працівників МВС?

Р. Синицин: — Переатестацію можна умовно поділити на два етапи. Перший етап — це коли до процесу була широко залучена громадськість, і представників громадськості добирало незалежне рекрутингове агентство. На цьому етапі переатестація відбулася у місті Києві, Київській, Одеській, Хмельницькій, Миколаївській та Рівненській областях.

Потім МВС узяло паузу приблизно на півтора місяця, оскільки почалися суди і працівники стали масово поновлюватися на посадах. Ми думали, що паузу взято для того, щоб відкоригувати процес переатестації. Насправді було багато зауважень щодо її процедури. Ми пропонували внести певні зміни до законодавства, щоб удосконалити цей процес. Бо, наприклад, не велась ні відео-, ні аудіофіксація процесу. І потім звільнені співробітники в судах розповідали, що їх під час переатестації принижували, змушували співати Державний гімн. Суди, зрозуміло, у більшості випадків ставали на бік звільнених працівників.

— Після паузи переатестація поновилася?

Р. Синицин: — Через півтора місяця паузи почався другий етап переатестації. Але тепер ініціатива з формування комісій і залучення до них громадськості перейшла від незалежного рекрутингового агентства до представників департаменту кадрового забезпечення МВС, радників міністра Авакова і так далі. Вони вже почали підбирати комісії, грубо кажучи, під себе. У комісії міг бути щонайбільше один справді незалежний представник
громадськості. Один проти чотирьох або п’яти співробітників органів внутрішніх справ! Про яку прозорість, адекватність роботи комісії може йтися, якщо міліція сама себе атестує?! За новими правилами, тобто під час
другого етапу, переатестація відбулася у п’яти областях: Херсонській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській та Вінницькій.

Крім того, вона триває у Харківській, Сумській областях. На черзі — Тернопільська, Чернівецька та Івано-Франківська. Якщо раніше співбесіди проходили абсолютно всі співробітники, то тепер у Києві атестують лише
керівників підрозділів. А що буде з усіма іншими — слідчими, працівниками оперативних підрозділів і так далі — ніхто пояснити не може. Їх нібито атестуватимуть уже переатестовані керівники. За нашою інформацією, відсоток
звільнень тепер дуже знизився.

П. Кащук: — Так, замість усунення проблем стара система, фактично очолена міністром Аваковим і його командою, скористалася ситуацією й узяла під свій контроль весь процес, змінивши його базові принципи. Представники старої системи почали не лише самостійно розподіляти баланс у комісіях, але й відбирати на свій розсуд громадських діячів, серед яких передбачувано стали з’являтися «кишенькові активісти». Реальні ж громадські активісти виявилися у меншості й утратили вплив на результат.

Прикметно, що серед радників міністра, котрі взяли на себе контроль над процесом, є Михайло Апостол — він нещодавно “засвітився” у скандалі з чорною касою Партії регіонів як особа, яка отримувала мільйони від старої
влади.

— Який відсоток звільнень у лавах МВС насправді?

Р. Синицин: — За нашими оцінками, було звільнено менш як 5% співробітників МВС. Погодьтеся, це ніяке не очищення.

— Ви вважаєте, що переатестація зійшла нанівець?

Р. Синицин: — Так. Представників громадськості в цьому процесі зробили простими статистами. Авакову і товаришам не потрібна справжня реформа. Їм потрібно, щоб система працювала за старою схемою.

П. Кащук: — Ми не хочемо залишатися ширмою для процесу, який перетворюється на показуху. Те, що відбувається нині, вже не має нічого спільного з тим, у що ми вірили і в чому переконували вас від самого початку. На жаль.

Наталія ВАСЮНЕЦЬ

Предыдущая статьяЛьвовский мусор поедет в Киев
Следующая статьяСаакашвили потребовал от Генпрокурора очистить Одессу от Труханова, его мафиозного «шефа» и людей Юры Енакиевского