СБУ перевiряє органiзацiю «Український вибiр» на предмет антидержавної дiяльностi

Натхненником цього громадського об’єднання є колишнiй глава Адмiнiстрацiї Президента України й кум президента Росiї Вiктор Медведчук, пише газета «Експрес».

У чому пiдозрюють органiзацiю? Повiдомлення СБУ звучить доволi зловiсно для путiнського кума: «Перевiрка на предмет можливої причетностi органiзацiї «Український вибiр» здiйснюється в рамках кримiнального провадження вiд 25 квiтня за фактами кримiнальних правопорушень за ч. 3 ст. 109 (дiї, спрямованi на насильницьку змiну чи повалення конституцiйного ладу або на захоплення державної влади), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) i ч. 1 ст. 258-5 (фiнансування тероризму) Кримiнального кодексу».

Насправдi публiчних претензiй щодо шкiдливої для України дiяльностi Медведчука та його пiдручних не бракувало з початку росiйської агресiї — два з половиною роки. Як i вимог до правоохоронних органiв ретельно розслiдувати цю дiяльнiсть. Натомiсть наближена до глави держави-агресора особа, навпаки, стала одним iз постiйних представникiв України в Мiнському
процесi, де нинi вiдповiдає за проблематику обмiну полоненими.

— Чому ж спецслужба взялася за Медведчука саме тепер? — просимо кандидата полiтичних наук Михайла Басараба проаналiзувати несподiвану новину.

— Ймовiрно, тому що не можна було далi просто iгнорувати заяви та звернення громадськостi й полiтикiв. Зокрема, у квiтнi народнi депутати вiд «Народного фронту» передали в ГПУ матерiали, покликанi довести вину Медведчука, зокрема, вiдеозаписи з антиукраїнських акцiй та зiбрань.

— Чи може кумовi Путiна реально загрожувати засудження за державну зраду?

— Я дуже скептично оцiнюю ймовiрнiсть серйозного переслiдування, а тим бiльше покарання Медведчука за нинiшньої влади. Тому що, по-перше, наш Президент має доволi тривалу iсторiю спiвпрацi з паном Медведчуком. Не забуваймо, що у велику полiтику Петро Порошенко прийшов через Соцiал-демократичну партiю (об’єднану), яку той контролював.

По-друге, якби Порошенко зневажав Медведчука та розумiв шкiдливiсть його дiй для країни, то, мабуть, вiн би не погоджувався, щоб кум Путiна в якiйсь ролi репрезентував Україну в мiнському переговорному процесi. Якщо ж Медведчук є спецпредставником України з гуманiтарних питань
в Тристороннiй контактнiй групi, то, значить, ця персона влаштовує Президента в цьому статусi. I така реальнiсть, на жаль, не дає нам пiдстави сподiватися на те, що Президент як гарант безпеки та територiальної цiлiсностi й дотримання наших конституцiйних прав дасть вiдповiдну вказiвку СБУ — переслiдувати цього агента росiйського впливу.

— Якби його усунули вiд переговорiв, а тим паче заарештували, то хiба це не спричинило б майже гарантоване блокування звiльнення наших полонених його кумом у Кремлi?

— Якщо й так, то лише на якийсь час. Насправдi все залежить вiд загальної позицiї нашої держави. На жаль, нинi в переговорах iз Росiєю ми вважаємо себе другим номером. Тому й виникла така капiтулянтська iдея — уповноважити Медведчука на обмiн полонених. Упевнений, що в Українi досить фахових людей, якi б гiдно виконали цю роботу.

Натомiсть кума Путiна вже давно треба спровадити на територiю Росiйської Федерацiї. Бо, однiєю рукою займаючись обмiном полонених, другою вiн, можна не сумнiватися, робить усе можливе, аби змiнити ситуацiю в Українi на користь Москвi. Будь-який публiчний месидж, будь-який публiчний захiд, який проводить його органiзацiя «Український вибiр», є бiльш нiж очевидним
свiдченням цього.

Iрина Коваленко

Фото rian.com.ua

Предыдущая статьяСколько фанатов во время Евро-2016 оказалось за решеткой
Следующая статьяСавченко выступила на сессии ПАСЕ (полный текст и видео)