Національне антикорупційне бюро України підготувало потужний удар по депутату від “Волі народу” Олександру Онищенку: через “недоплату” прокурорам політик може опинитись під ударом антикорупційного молота.

Однак, на прощання “газовий король” розвалить хитку коаліцію в Раді.

Атаку на депутата і підприємця бюро не узгоджувало ані з президентом, ані з Генеральним Прокурором. Тепер між Банковою та Великою Васильківською розпочалася підпільна боротьба за імідж і свободу екс-регіонала.

Друг президента

Петру Олексійовичу й справді є за що дякувати Онищенку: він завжди був у колі найближчих прихильників президента. Депутат завжди підтримував законодавчі ініціативи Блоку Порошенка.

Наприклад, 2 червня 2016 року Онищенко віддав три голоси “за” у вирішальному голосуванні щодо пакету змін до Конституції України у частині судочинства. Проект змін представляв особисто Петро Порошенко.

“Ми повертаємо українцям право на правду”, – заявив він перед голосуванням.

Онищенко ствердно голосує за основу та в цілому про проект Закону про судоустрій і статус суддів, про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) та в цілому за проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) (№3524).

Цього ж дня депутат підтримує за основу та в цілому проект Закону “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації” (№4594).

Примітно, що саме 2 червня екс-регіонал “виринає” із кількамісячної відсутності у парламенті й знову зникає: більше у Раді Онищенко жодного разу не використав картку для голосування.

1

Саме депутат Оніщенко був медіатором між партією Юлії Тимошенко та Блоком Порошенка, вмовляючи її голосувати за вигідні президенту закони. Переговорнику вдалося отримати 13 голосів за судову реформу від фракції БЮТ у той час, коли сама Юлія Володимирівна публічно виступала проти ініціативи.

Міністра екології та природних ресурсів Ігоря Шевченка спонсорував також депутат Онищенко. Із 2 грудня 2014 року по 2 липня 2015 той посідав міністерське крісло у 2-му уряді Арсенія Яценюка за квотою фракції ВО «Батьківщина».

“Генпрокурори Порошенка два з половиною роки не помічали недоторканого депутата Онищенка та його 20 прибічників”, – так описав президентську вдячність сірому кардиналу Віталій Шабунін, голова правління ГО “Центр протидії корупції” в ефірі телепередачі “Шустер Live”.

Чому горів Солом’янський суд?

Основні подання на обшуки у Оніщенка та його поплічників знаходилися у Солом’янському суді, перший і другий поверхи якого згоріли 13 червня.

Тоді ж, у понеділок НАБУ заявило, що затримка відновлення роботи Солом’янського суду Києва матиме негативний вплив на якість та швидкість досудових розслідувань. Зокрема вказувалося, що у цьому суді знаходилося близько 150 процесуальних клопотань від детективів НАБУ, “щодо яких ще не було винесено рішення або рішення було винесено, проте не було виготовлено відповідної ухвали”.

“Крім того, до Солом’янського районного суду м. Києва детективами НАБУ та прокурорами САП було скеровано два обвинувальні акти”, – сказано у повідомленні НАБУ.

Прес-секретар суду Микола Мар’єв натомість запевнив, що матеріали НАБУ не згоріли. Саме Солом’янський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці з альтернативою внесення застави поплічнику Онищенка Василю Пігуляку, підозрюваному в розкраданні держмайна у вигляді газу українського видобутку.

Цей же суд заарештував терміном на 60 днів з правом застави в сумі 1 млн грн Валерія Посного – одного з десяти фігурантів кримінального провадження щодо розкрадання держмайна у вигляді газу українського видобутку. Аналогічний термін арешту на 2 місяці з альтернативою внесення застави в розмірі 1,5 млн грн обрано Солом’янським судом ще одному фігуранту у даній справі – Олегу Рябошапці.

Владислав Купріяненко рішенням цього суду також арештований на 2 місяці з альтернативою внесення застави у розмірі 20 млн грн. Імовірно, “справа Онищенка” і стала причиною підпалу: чи то спробою фізично знищити докази, чи то прозорим натяком “газового короля” пенітенціарній системі.

Генеральний Прокурор, Онищенко та НАБУ

Розуміючи, що Петро Порошенко не дасть карт-бланшу на викриття Онищенка, НАБУ вирішило завдати основного удару по депутату тоді, коли Генеральний Прокурор знаходився у Європі. Не ставлячи Юрія Луценка до відома, вони готують подання і “зливають” інформацію журналісту Дмитру Гнапу.
Журналіст цю інформацію поширює, а прокурор Луценко дізнається про те, що спеціалізований антикорупційний прокурор підготував подання на Олександра Онищенка на прес-конференції, яку проводить у Брюсселі.

“Онищенко уже мінімум півроку знав про те, що НАБУ розслідує його оборудки. Він навіть набагато раніше від Генпрокурора знав про підготовку подання на свій арешт”, – сказав Гнап в ефірі Еспресо-ТВ.

 

Сам політик також іде ва-банк: 21 червня він добровільно завітав до Антикорупційного бюро. Онищенко пояснив, що прийшов за власною ініціативою, аби з’ясувати свій процесуальний статус. В НАБУ він провів близько 40 хвилин, зокрема, зустрівся з директором бюро Артемом Ситником. При цьому адвокатів Онищенка на цю зустріч не пустили.

 

Чи був хабар?

Іще до початку активного тиску НАБУ на Онищенка, він заносив у стіни установи гроші. Однак, “газовий король” не повністю розрахувався з прокурорами, і за це бюро продовжило розслідування проти нього. Таку версію озвучують джерела ІНФОРМАТОРа із оточення Петра Порошенка.

Цього тижня інформація про оборудки екс-регіонала із директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником та його заступником Анатолієм Новаком просочилась у медіа.

“Оніщенко і справді заплатив.

І заплатив так, що залишилися сліди. Він платив не готівкою, а на рахунки, афільовані із керівництвом НАБУ. Саме тому і була придумана історія зі зливом інформації через журналіста Гнапа “, – припускає журналіст Володимир Бойко. За словами журналіста, кошти отримував безпосередньо директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник або ж його наближені.

“Якби це виявилось правдою, це викликало б неймовірну політичну бурю”, – наголосив позафракційний народний депутат Віктор Чумак під час публічної дискусії.

 

Іміджева катастрофа

Циміс конфлікту полягає у тому, що і НАБУ, і Онищенко мають у рукаві один і той самий козир – хабар. Інформацію може оприлюднити, наважившись на серйозну війну, і Оніщенко, сподіваючись, що найбільше ці факти дискредитують НАБУ. А в останньому сподіваються подати факт передачі хабаря як “пропозицію” з боку депутата.

І та і та сторона очікує, що факт корупції у антикорупційному бюро більше ударить по супротивнику.

Уже зараз команда президента Порошенка активно шукає способів врятувати Олександра Онищенка від правового переслідування та намагається у відповідь дискредитувати НАБУ. А “єврооптимісти”, які стоять за НАБУ, очікують на медійний вибух і дискредитацію “газового кардинала”.

Оприлюднення інформації про оборудку між підслідним екс-регіоналом та Антикорупційним бюро може підірвати парламент та українське суспільство.

Іміджевий удар по Онищенку зруйнує канал комунікації між Блоком Порошенка, Батьківщиною і “Волею народу” у Раді. Разом з тим, катастрофічно знизиться рівень довіри населення до новоствореного НАБУ.

Ігор Кононенко та “Надра-Геоцентр”

Не варто забувати, що заступник голови фракції Блоку Порошенка Кононенко є одним із бенефіціарів компанії Онищенка. Якщо “газового короля” ув’язнюють, компанія переходить до рук Ігоря Віталійовича.

Цю версію висловив лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Так народний обранець прокоментував інформацію про те, що з депутата Олександра Онищенка збираються знімати недоторканість. Він переконаний, що одночасно з Онищенком має відповідати і його бізнес-партнер Ігор Кононенко, який використовує правоохоронців, щоб тиснути на бізнес-партнера.

“У них спільний газовий бізнес – компанія “Надра-Геоцентр”, де у Кононенка 50+1 відсоток, а у Онищенка – 25%. Так що уся ця возня спрямована на те, щоб віджати задарма бізнес”, – вважає депутат.

Як відомо, депутата Олександра Онищенка підозрюють у створенні злочинного угруповання та газових оборудках, які завдали державі збитків на суму три мільярди гривень. Народний депутат з групи «Воля народу» відомий як “газовий король”, а у Верховній Раді минулого скликання був представником Партії регіонів.

Уже 10 фігурантів “газової справи Онищенка” суд арештував на 60 днів. Підозрюваний заявляє, що серед 20 фігурантів, яких підозрюють у махінаціях з газом держкомпанії “Укгазвидобування”, знає лише трьох.

За даними НАБУ, Онищенко контролює щонайменше п’ять газовидобувних компаній: «Надра Геоцентр», «Фірму «ХАС», «Карпатинадраінвест», «Природні ресурси +» і «Пласт». Всі ці кампанії, крім «Пласту» працюють з державною компанією «Укргазвидобуванням» за договорами про спільну діяльність, укладеними упродовж 2004-2014 років. Видобутий газ продають оператори спільної діяльності, якими за всіма договорами є компанії Онищенка.

За даними слідства, компанії, підконтрольні Онищенку, навмисне продавали газ фіктивним біржам за заниженими цінами. Потім цей газ передавався на підприємства реального сектору економіки, але вже за ринковими цінами. Різниця переховувалася на фіктивні підприємства. Виручка від продажу розподілялася між учасниками, тобто між компанією «Укргазвидобування» і підприємствами Онищенко. У результаті таких дій компанія «Укргазвидобування» недоотримала близько 1,6 мільярда гривень. Ще 1,3 мільярда держава недоотримала у вигляді ренти, яка залежить від ціни реалізації газу.

16 червня до Верховної Ради внесли подання про надання згоди на зняття недоторканності з Онищенка і притягнення його до кримінальної відповідальності, але парламент може розглянути це питання не раніше липня. Онищенко заявив, що переконуватиме регламентний комітет не підтримувати цього.

Анна Андрашко, Олександр Довгий

для ІНФОРМАТОРа

Предыдущая статьяТы – дешевый ограниченный украинец, – Фьюри ответил Кличко за Гитлера
Следующая статьяХерсонского полицейского поймали на торговле наркотиками