Що чекає на українську редакцію каналу Euronews – поки невідомо. У центральному штабі каналу в Ліоні з інформацією зволікають: кажуть, щоб зверталися наприкінці року.

Українською канал Euronews вийшов в ефір влітку п’ять років тому. На той час для багатьох це було знаковою подією. Але з кожним роком українська служба телеканалу мусила вести дедалі сильнішу боротьбу за те, аби залишитися в телевізійному ефірі.

Після Майдану канал в Україні був змушений співпрацювати з іншим партнером. За песимістичними прогнозами, цьогоріч його мовлення взагалі може припинитися.

 

До 14-ти мов Euronews входить українська

Перші передачі Euronews глядачі побачили в 1993 році. Ідею заснування новинного каналу від Європейської мовної спілки підтримали багато мовників. На початку заснування каналу ефіри транслювалися п’ятьма мовами. Наразі їх вже 14, до цього переліку входить і українська.

 

Функціонує за рахунок членських внесків

Euronews має в своєму складі двадцять одну медійну організацію, які є акціонерами телеканалу. Серед них – Національна телекомпанія України, їй належить один відсоток акцій.

Підприємець із Єгипту Нагіб Савіріс минулого року придбав 53 відсотки акцій каналу.

Власне, канал тільки частково отримує прибутки від реклами. Тому функціонування його мовних служб фінансується за рахунок членських внесків.

 

Український Euronews “потонув” у боргах

Діяльність української редакції щорічно коштувала НТКУ майже 5,5 мільйонів євро. Після того, як Зураб Аласанія став очільником Національної телерадіокомпанії, у НТКУ вже був борг, відповідно до ліцензійної угоди, у розмірі 11 мільйонів євро. Тому Аласанія прагнув ліквідувати такий фінансовий тягар.

– Мені так і не вдалося домовитися з Кабміном про хоча б якісь гарантії щодо того, що борг сплатять. Тому в 2015 контракт ми не продовжували. Це був вимушений крок, аби не було накопичення боргів, – каже Зураб Аласанія.

За його словами, якби контракт НТКУ з Euronews залишився, то борг би складав уже 17 мільйонів євро. Також Аласанія зазначив, що при укладанні угоди були порушення, оскільки її підписали на 6 років, а держустанови не мають права укладати такі угоди більше, ніж на один рік.

 

НТКУ і євромовник вирішують стосунки в суді

Поки що НТКУ і європейський мовник шукають вирішення проблеми в судовому порядку. Euronews намагається отримати заборговані кошти. Нацтелерадіокомпанія подала зустрічний позов, суть якого полягає в тому, що угоду було укладено з порушеннями, а значить вона ні до чого не зобов’язує.

Гендиректор НТКУ стверджує, що нинішній Прем’єр-міністр Гройсман вже ознайомлений з ситуацією. Тому є імовірність того, що незабаром почнуть домовлятися про реструктуризацію боргу.

 

Ліцензію забрали – знайшовся Фірташ

Навесні Нацрада України з питань телебачення та радіомовлення відібрала ліцензію в НТКУ на супутникову трансляцію українського Euronews. Тому партнером єропейського мовника стала медійна група олігарха Дмитра Фірташа. Саме їй було видано ліцензію на супутникову трансляцію. Спочатку сторони навіть планували створити нову телевізійну студію в столиці України та активно працювати над розвитком телеканалу. Але чомусь не склалося. В медійних колах подейкують, що скоро офіційно почнуть ліквідовувати українську редакцію.

 

У Ліоні та в медіагрупі “Інтера” про ліквідацію мовчать

Однак, поки що в Ліоні таку інформацію не підтверджують, хоча й не спростовують. В медіа-групі Фірташа Inter Media Group теж поки що відповіді про співпрацю з європейським мовником не надають.

Відповідно до редакційного внутрішнього статуту, редакція каналу є незалежною, вільною і сповідує правила виключно об’єктивної журналістики. З теоретичної точки зору, навіть акціонери не мають права “диктувати” журналістам Euronews, в якому ракурсі слід подавати матеріали.

 

Канал не виправдав довіри українців?

Однак, на думку експертів, статут української редакції євромовника залишається дієвим тільки на папері – запити української аудиторії він не виправдав.

– Раніше канал був привабливим, тому що позиціонувався, як якісний, незалежний та демократичний, – каже виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк. – Але після зміни партнера, беручи до уваги медійний контент групи Фірташа, імовірно, Euronews теж потрапив під його вплив.

При цьому, Романюк вважає, що європейський мовник став невигідним і для самого оліхарга, оскільки не надає йому жодних практичних бонусів, і при цьому потребує багато коштів на утримання за кордоном.

Предыдущая статьяNew York Times рассказал о жизни Лазаренко в США
Следующая статьяЧи використає Коломойський “Приват” для боротьби з Порошенком?