Швейцарське місто Цуг прагне перетворитися на місцеву “Крипто долину”. Адже його мешканці мають змогу розплачуватися за послуги електронною валютою – біткоїнами (bitcoin). Це слугує своєрідним викликом для всіх фінансово-технічних компаній у Швейцарії.

Мер м.Цуг Дольфі Мюллер не очікував, що тема розрахунку новою валютою стане настільки популярною у ЗМІ. Адже, за словами бургомістра, міська влада просто шукала оптимальні шляхи для покращення економічної ситуації у місті. Рішення про запровдження біткоїнів стало революційним.

“Це зумовлено тим, що ми, жителі Цуга, прагнемо використовувати технології майбутнього вже зараз”, – розповів Мюллер.

 

Що таке біткоїн і як це працює

Біткоїн (bitcoin) – це електронна валюта, яка використовується в платіжній системі без посередників. Це означає, що якщо ви маєте біткоїни, вам не потрібен банк чи інша фінансово-адміністративна установа. Всі фіноперації з біткоїнами здійснюються так само, як і банківські, щоправда, без банку. Для цього власник валюти повинен знати адресу біткоїн-платежу – такий собі аналог рахунку в банку. Про переміщення платежів можна дізнатися в наявному реєстрі, а обмінний курс біткоїнів залежить від таких економічних параметрів, як попит та пропозиція.

 

Поки що з біткоїнами працюють в тестовому режимі

Цифрову валюту вперше у світі почали використовувати в Цузі. Для місцевої влади це рішення вже постфактум стало історичним. Однак, із біткоїнами працюють в обмеженому форматі, а  платежі мають ліміт до двохсот франків. Такий крок зумовлений тим, що поки що влада лишер тестує цифрові гроші, тому ризики мають бути мінімальними.

Експерти кажуть, що нові гроші не надто підходять для звичайного повсякденного користування. Адже, ціна біткоїнів на ринку може різко коливатися, а шахраї, які теж використовують цифрову валюту, не дрімають. Тому, аби мінімізувати ризики, біткоїн-платежі переоформлюють миттєво в швейцарські франки.

“Біржу для цих потреб ми вже створили, – говорить бургомістр Цуга, – це є захистом від того, аби не зазнати величезних втрат від коливань валюти за наносекунди”.

 

Посередник більше не потрібен

Жителі Цуга позитивно оцінюють використання нової валюти. Всього декілька опитаних журналістами містян припустили, що нова е-валюта може бути непрозорою. У той же час багато хто переконаний, що біткоїни є проривом, тому що вже не потрібні для фінансових операцій посередники – система може повністю стати децентралізованою.

Жителька Цуга вже вирішила використовувати біткоїни для проекту з кастрації бездомних котів на Санторіні. Вона каже, що обрала цифрову валюту, тому що це дозволить зекономити на оплаті послуг банку.

 

Але поки що масово біткоїнами не можна користуватися щодня, оскільки магазини, ресторани та готелі цифрові гроші ще не приймають. Виняток становить тільки стоматолог Аббас Хуссейн-Пробст, який надає свої послуги за біткоїни. Він стверджує, що на сьогоднішній день люди не дуже охоче довіряють новій валюті. І тільки декілька пацієнтів заплатили за лікування електронними грошима. Щоправда, всі вони були працівниками сфери ІТ-технологій.

 

Звідки беруться біткоїни?

У Цузі почали свою роботу двадцять фінансово-технічних компаній. Діяльність однієї з них спрямована на популяризацію та генерацію біткоїнів. Компанія під назвою “BitcoinSuisse”. В Альпах вона володіє серверами, які виконують надскладні математичні функції для створення нових bitcoin.

 

Уже є bitcoin-банкомати

Окрім, цього з метою поширення цифрової валюти компанія облаштувала банкомати для біткоїнів. Зокрема, в  ресторані в столиці Швейцарії є банкомат, який обмінює франки та євро на QR-код, написаний на смужці паперу. Саме цей код використовується замість грошей після сканування мобільним пристроєм. В ресторані «KafiSchoffel» люди можуть розрахуватися так за капучино.

На думку гендиректора компанії Нікласа Ніколайсена, щоб люди масово почали користуватися цифровою валютою, потрібен час. Він переконаний, що рано чи пізно усі ми купуватимемо каву саме за біткоїни. Окрім цього, за словами Ніколайсена, електронна валюта знижує перешкоди та бар’єри для економіки світу.

“Наприклад таксист в такій країні, як Найробі не може використовувати кредитки, тому що банківський збір завеликий. Однак він має змогу придбати старий смартфон за кілька доларів, який легко прийматиме біткоїни”, – говорить гендиректор “BitcoinSuisse”.

Предыдущая статьяЦены на гречку будут зашкаливать до нового урожая
Следующая статьяДекан Ужгородского университета попался на взятке