Українці часто порівнюють свою країну з іншими, раніше економічно відсталими державами. Як вже тільки не називали Україну: і Польша номер два і майже Словаччина. Однак поки що з економічної точки зору поляки, словаки, сінгапурці попереду нас, оскільки їм вдалося успішно вирватися вперед. Тому Україна ще не може їм бути конкурентом на арені боротьби за ринки і капітал.

Компанія Baker Tilly проаналізувала з якими державами може боротися Україна за капітал світу. Експерти вважають, що на сьогоднішній день наша країна знаходиться поруч з африканськими державами та країнами 3-го світу, на зразок Монголії чи Пакистану. Однак, якби парадоксально це не звучало, навіть ці країни по деяких показниках економіки випереджають Україну.

Наприклад, Колумбія, як держава третього світу, викликає негативні асоціації з нелегальними наркотрафіками і підвищеним рівнем злочинності. Але ця країна за рівнем залучення інвестиційних коштів входить у 20-ку!

Безпосереднім конкурентом за капітал для України є Монголія. Адже тут знаходиться найперспективніший ринок збуту.

Держави-конкуренти визначалися експертами за наступними показниками: ВВП, інвестиційний клімат, рейтинги галузей економіки, дані офіційних статистик країн і Світового банку.

Відповідно до цих параметрів Україна знаходиться на 89 сходинці за рівнем привабливості для залучення інвестицій і має валовий внутрішній продукт на позначці 7,5 тисяч доларів на одну душу населення.

 

Казахстан по експорту зерна та руди – конкурент №1

У цій країні ВВП становить 24 тисячі доларів на душу населення. Інвестиційний рейтинг – 64 місце. Казахстан знаходиться у десятці країн, які масово експортують зернову продукцію. На ринках Азії для України – це конкурент №1.

Найпотужнішими імпортерами пшениці з Казахстану є Іран та Китай. Варто зазначити, що держава не повністю використовує свій агропотенціал, а тільки — на одну третину. Тому потенційно може наростити кількісні показники.

1

 

В Україні та Казахстані видобувають найбільше залізної руди. Її переважно експортують до Китаю – на цій арені ми також прямі конкуренти, адже Китай використовує 2/3 частину всієї руди світу.

2

Іран виплавляє збільшує виплавку сталі

В Ірані валовий внутрішній продукт менший, ніж в Україні, – 17 тисяч доларів на людину. Країна знаходиться на 155 сходинці по інвестпривабливості.

Після Туреччини і Саудівської Аравії ця мусульманська держава має найпотужнішу економіку в світі. Як тільки Сполучені штати Америки та Євросоюз відмінили санкції в країні почався бум інвестицій. Тільки з початку цього року було залучено три мільярди доларів інвестицій, а запропонованих вкладникам проектів – на тридцять мільярдів доларів.

За 2015 рік понад 16 мільйонів тонн сталі було виплавлено в Ірані. І він вже майже наблизився до України, де виплавили 23 мільйони тонн за рік.

Відзначимо, що уряд Ірану планує збільшити виплавку сталі до 55 мільйонів тонн, а на експорт віддадуть до 10 мільйонів тонн. Цю економічну програму країна має виконати до 2025 року.

3

 

Смартфони збиратимуть у Кенії

Африканська Кенія має ВВП – 3 тисячі доларів на особу. Інвестиційний рейтинг – 133 сходинка. І ця держава вже відбирає в України потенційну можливість стати ареною для створення складної технічної продукції. Незважаючи на низький інвестрейтинг, за два роки кількість безпосередніх інвестицій в Кенії зріс у три рази.

Зокрема компанія Samsung заснувала в Найробі підприємство, де збирають ноутбуки, принтери і телевізори.

 

Китай інвестує в Пакистан

У Пакистані ВВП на душу населення складає 5 тисяч доларів США. За рівнем залучення інвестицій країна розташована на 142 сходинці. І хоча ці показники нижчі, ніж в Україні, заробітна плата в Пакистані 255 доларів, тоді як українці отримують у два рази менше.

 4

Партнером номер один для Пакистану є Китай – 20 відсотків імпорту і 11 відсотків експорту. Тому Китай запланував вкласти в цю країну 46 мільярдів доларів. Левова частка коштів піде на створення китайсько-пакистанського економічного коридору. Це дозволить Китайській Народній Республіці прокласти собі вихід до Індійського океану. Натомість Пакистан отримує інвестиції і енергоресурси КНР.

 

Кукурудза Лаосу випередить українську?

У Лаосі валовий внутрішній продукт – всього лише 5 тисяч доларів США. Інвестрейтинг – 123 місце. Однак країна має дуже вдале географічне розташування, зокрема, легкий доступ до китайського ринку. Саме Лаос найбільше постачає кукурудзи до КНР. Потенційно ця країна може стати для нас конкурентом.

 5

Також Китай вкладе понад 31 мільярд доларів для того, щоб створити економічну зону на кордоні з Лаосом. Зокрема, Піднебесна підписала з ними договір про прокладання залізниці на суму понад 6 мільярдів доларів.

Окрім цього, країна Лаос щороку отримує все більше інвестицій з боку іноземних держав.

 

Українські бізнесмени вкладають в Нігерію

У Нігерії ВВП на людину – 6 тисяч доларів США. Інвестиційна привабливість – 151 місце в рейтингу.

І хоча нігерійці живуть на два долари в день, країна вже обігнала Південну Африканську Республіку за показниками валового внутрішнього продукту. На континенті з економічної точки зору Нігерія — в лідерах. Адже це країна №1 по експорту нафти в Африці, а в світовому нафторейтингу – Нігерія розташована на восьмій сходинці.

Цього року в цій африканській країні вже побудовано провідні підприємства “Нестле”. А “Міцубісі”, “Хонда”, “Форд” планують тут розмістити свої виробництва.

У Нігерію вкладатимуть гроші навіть представники українського бізнесу. Уже заплановано вкладення 1 мільярду доларів для того, аби завершити будівництво заводу з виплавки металу Ajaokuta Steel Company.

 

В’єтнам обігнав Україну за видобутком вугілля

У цій країні показник ВВП – 6 тисяч доларів на душу населення. Країна знаходиться на 91 сходинці в рейтингу інвестпривабливості. І хоча за цими показниками В’єтнам поки що пасе задніх в порівнянні з Україною, ця країна вже випередила нас у видобутку вугілля. Український уряд навіть розмірковував над тим, чи не імпортувати нам цю цінну корисну копалину звідти.

6

Протягом 5 років тут вже успішно почали функціонувати такі провідні компанії як Intel, LG Electronics, Nokia та інші. Це зумовлено тим, що у країні дуже дешева робоча сила. Її ціна втричі нижча, ніж в КНР. Тому й В’єтнам є вигідним і привабливим для інвесторів. Понад два мільярди доларів, наприклад, прийняла рішення вкласти Samsung Electronics для того, щоб тут побудувати потужний величезний завод. На думку експертів, вже майже вісімдесят відсотків смартфонів відомої марки будуть виробляти в цій країні.

Окрім цього, В’єтнам активно освоює космос. За 8 років країна випустила на орбіти 3 супутники і вже почала будувати космічний центр.

 

Усі мінерали світу – монгольські

У Монголії ВВП на людину складає 12 тисяч доларів США. На позначці 70 знаходиться країна на шкалі інвестицій. Світовий банк прогнозує, що за десятиліття економіка цієї країни зростатиме за середніми показниками на 15 відсотків щороку. Це досить оптимістичні очікування, адже для КНР був прогноз на 2010 рік – тільки 10 відсотків. Мінімальна зарплата в Монголії в два рази більша, ніж в нашій країні – вона складає 140 доларів США на місяць. Також Монголія на 19 сходинок випередила Україну за рівнем інвестиційної привабливості.

Незабаром в цій країні має бути запущено виробництво дизельних двигунів: тут відкриє свій завод Cummins. Наразі Монголія вже не вважається країною-кочівником, адже в її надрах відкрито мінералів на півтора трильйона доларів США.

 

Домініканська Республіка відбере в нас інвесторів?

У цій країні валовий внутрішній продукт складає 15 тисяч доларів на людину. Домініканська Республіка розташована на 83-ій сходинці в рейтингу інвестиційної привабливості. І вона вже за кількістю і рівнем зростання інвестицій випередила Україну на цілих п’ять років. Поки ми стояли на Майдані, кількість безпосередніх коштів від іноземних держав тут зросла на 52 відсотки. Крім цього, інвест-монстр вже підписав угоду про вільну торгівлю зі Сполученими штатами Америки.

7

Марокко підкорює небо

У цій мусульманській державі ВВП – 8 тисяч доларів на людину. По інвестпривабливості вона – на 104-ій позиції.

Минулого року безпосередні інвестиційні кошти в Марокко зросли найбільше за всі десять років. У першу чергу іноземці вкладають гроші в аерокосмічну і автомобільну галузі. В основному найбільші суми надходять у проекти від Siemens, Stelia, PSA Peugeot, Citröen та інші. Найпопулярніші інвестпрограми в Марокко – японська та канадська.

Відома компанія Boeing заявила про те, що уклала угоду з марокканською Ratier Figeac. Вони виготвлятимуть систему для балансування авіаційних суден, зокрема літака 777х. Ще понад 850 мільйонів доларів надасть АРМ Terminals. На ці гроші планують побудувати термінал для порту.

 

Колумбія більше не викликає асоціацій з наркотиками

У Колумбії показники валового внутрішнього продукту складають майже 14 тисяч на особу. На 75-ій сходинці вона знаходить за рівнем привабливості для інвесторів. Колумбія три роки тому потрапила до двадцятки держав, які отримали найбільше інозмених інвестиційних вкладень. Їй вдалося залучити сімнадцять мільярдів доларів та підписати договір зі Штатами щодо вільної торгівлі.

У Колумбії вигадали власний механізм інвестування, суть якого полягає в тому, що будь-яка компанія-іноземець може окреслити собі спеціальну економічну зону, де завгодно на території цієї держави. Понад сто таких зон вже успішно функціонують в Колумбії і дозволили отримати їй понад три мільярди доларів. На сьогоднішній день жителі Колумбії отримують в середньому по двісті доларів в місяць.

 

Філіппінські айтішники випередили українських

У Філіппінах валовий внутрішній продукт становить понад сім тисяч доларів на душу. У рейтингу інвестпривабливості країна знаходиться на 88 місці. Навколо цієї острівної держави найбільше завантажених морських шляхів. А це дуже важливо для успішного економічного прогресу.Ще три роки тому економіка Філіппін зросла на понад сім відсотків і по швидкості зростання зайняла другу сходинку (на першому місті – Китай)

серед найшвидкозростаючих країн. Жителі острова отримують мінімум 200 доларів на місяць.

8

А ІТ-спеціалісти з Філліпін є потужними конкурентами для українських програмістів, адже у престижному рейтингу від The Global Ranking of IT Outsourcing вони знаходяться на сьомій позиції, тоді як українські айтішники – тільки на 24-ій.

Предыдущая статьяРазукрасившим танк на проспекте Победы в Киеве грозит до 4 лет тюрьмы
Следующая статьяМассовое ДТП с участием полиции: опубликованы фото