Незважаючи на негативні прогнози скептиків щодо неможливості зняття недоторканості та арешту одіозного любителя коней Олександара Онищенка, Верховна Рада України все-таки прийняла рішення щодо початку кримінального переслідування народного депутата від «Волі народу».

 

Завдав збитків державі на 3 мільярди гривень

Генеральна прокуратура України та НАБУ викрили схему продажу блакитного палива з свердловин держави, на чолі якої стояв Олександр Онищенко. За даними прокуратури збитки від таких корупційних махінацій склали три мільярди гривень. В рамках розслідування було проведено півсотні обшуків. Під арешт потрапили дванадцять фігурантів корупційної схеми. Один мільярд гривень становить сума застави для всіх її учасників.

 

Втікати не збирався

Олександр Онищенко нещодавно без побоювань завітав на засідання комітету, де вирішували питання голосування за нього. Він протягом двох тижнів впевнено переконував журналістів, що не має планів втікати і що захищатиме свої права законно в суді.

Однак теледіва із Росії  Вікторія Боня опублікувала світлину з Онищенком з неоднозначним підписом про те, що вони «вмовили його приїхати до Російської Федерації».

Онищенко ж тоді відписав, що перебуває в Австрії, куди поїхав, аби начебто готуватися до олімпійських ігор. Однак не минуло й години, як видання УП опублікувало заяву Онищенка про те, що олімпіаду скасували.

 

Голосували за три постанови окремо

Щоб українські правоохоронні органи змогли довести розслідування “газової справи” до кінця Верховна Рада України проголосувала окремо за три постанови. Із кожним разом голосів нардепів ставало все менше: за недоторканність Онищенка проголосували 275 народних обранців, за арешт – вже 263.

Зокрема, дев’ятеро депутатів від “Блоку Петра Порошека”, п’ятнадцять від “Оппоблоку”, один нардеп із “Батьківщини” і “Воля народу” разом із “Відродженням”, а також один депутат від “Народного фронту”  не проголосували за те, щоб на руки очільника газової схеми вдягнули кайданки.

 

Хто має бізнес – той проти

Отже, за арешт фігуранта газової схеми не голосували депутати-бізнесмени з БПП: лобіст аграрів Леонід Козаченко, екс-директор фірми “Укрзернотранс-К” Руслан Сольвар екс-заступник міністра з агрополітики Валерій Давиденко, та банкір Олександр Савченко.

Не підтримала ініціативу арештувати втікача і Ольга Богомолець, котра очолює комісію з питань охорони здоров’я. Таке рішення вона обгрунтувала тим, що це показова акція і звичайнісінький популізм.

“Раніше голосувала за арешт Мосійчука, а потім виявилося, що все не так просто і нам замилили очі” — каже Богомолець. Як стверджує депутатка, слідчі мали б взяти Онищенка “по-тихому” і зробити все можливе, щоб він не зміг покинути територію України.

 

Народний фронт” – одностайно за арешт

“Народний фронт” за всі постанови проти Олександра Онищенка проголосувала одностайно. Із 73-х “за” один Павло Пинзенник – “утримався”. Нагадаємо, що раніше він критикував антикорупційну прокуратуру в тому, що її подання є недосконалими.

Рішення фракційного колеги прокоментував Микола Княжицький.

“Павло казав нам, як він голосуватиме, ще тоді, коли ми вирішували яким чином голосуватиме вся фракція, — говорить Княжицький, — у нього, як в юриста, є на це повне право”.

 

Тимошенко “втирала” про замовність справи Онищенка, але проголосувала проти нього

Лідерка “Батькіщини” Юлія Тимошенко на всіх телеканалах постійно заявляла про “віджаття” бізнесу в Олександра Онищенка та звинувачувала НАБУ в відстоюванні інтересів влади і ангажованості. Тимошенко навіть підозрювали в тому, що вона пов’язана з Онищенком.  Однак депутатка всі постанови проти одіозного втікача підтримала. Параламентарі від “Батьківщини” за винятком Григорія Немирі вчинили так само.

 

Екс-регіонали не прийшли

Та найбільший інтерес викликало голосування “Оппоблоку” і депутатських груп “Відродження” та “Воля народу”. Тільки двоє народних обранців із “Відродження” прийшли в парламент, і  голосування по газовому махінатору проігнорували. Нагадаємо, що ця група сформована з 23 колишніх регіоналів. Тільки один представник “Опозиційного блоку” Вадим Рабінович проголосував проти Онищенка. Однак варто враховувати те, що 2 тижні тому він повідомив, що покидає лави “Оппоблоку”. Із дев’ятнадцяти членів “Волі народу”, в якій перебував сам газовий бізнесмен, прийти на роботу вирішили тільки десятеро парламентарів. Усі три постанови – проігнорували і частково – утрималися.

 

Єдиний, хто проти арешту — Рибчинський

Бізнесмен-медійник від Блоку Порошенка Євген Рибчинський підтримав тільки недоторканість. Щодо арешту свою волю висловив кнопкою “проти”. Рибчинський став єдиним, хто проголосував так.

За його словами, будь-яка людина не позбавлена права захистити свою позицію в суді і подати апеляцію, тому він категорично відкинув ідею заарештувати Онищенка.

“Враховуючи всі звинувачення я проголосував за зняття недоторканості, а от щодо арешту – “проти”. Вважаю, що парламент не повинен перебирати на себе функції суду чи правоохоронних органів”, — відзначив Євген Рибчинський.

 

Онищенка “витурили” з України навмисне?

На його думку, газового магната навмисне і цілеспрямовано “витурили” з України. Оскільки він може свідчити проти справжніх осіб, причетних до газової афери. І там фігурують цифри з 9-ма нулями.

За словами Рибчинського схема не змогла б діяти без участі міністрів та інших чиновників, яких в списку Генеральної прокуратури чомусь немає.

“Чому там немає жодної особи з “Нафтогазу” чи “Украгазвидобування”? За Юрія Луценка я тоді проголосував тому, що вірив у певні зрушення. Тільки чому ж ніхто не розслідує справу щодо скандальних “вишок Бойка”, чому ніхто не шукає Клюєва і чому гальмуються справи про сепаратизм? Тільки на Онищенка накинулися за те, що він видобував український газ, при тому що зараз Україна використовує реверсний”, — ставить запитання народний депутат.

 

Хто наступний?

Окрім цього, він підтвердив, що в депутатській групі “Воля народу” дійсно всі члени в минулому були бізнесменами, зокрема деякі – в сфері блакитного палива. Свою групу він вважає потенційною мішенню для Генеральної прокуратури та НАБУ.

“Не думаємо, що Юрій Луценко має якісь зобов’язання перед нами. Хоча ми проголосували за нього”, — відзначив народний обранець Рибчинський.

Предыдущая статьяДорогу молодым. Как прошел съезд «ДемАльянса»
Следующая статьяКанада и Украина подписали договор о зоне свободной торговли